Kampars rosina nesasteigt LMT un "Lattelecom" daļu pārdošanu • IR.lv

Kampars rosina nesasteigt LMT un “Lattelecom” daļu pārdošanu

46
Foto: Matīss Skrebelis, F64

Ministrs uzskata, ka par uzņēmumu daļu pārdošanu jālemj jaunajai valdībai

Tālākie lēmumi par uzņēmumu “Lattelecom” un “Latvijas Mobilais telefons” (LMT) valsts daļu pārdošanu būtu jāpieņem jaunajai valdībai un Saeimai, pirmdien intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” pirmdien teica ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Viņš klāstīja, ka valdība nesteigsies ar šo procesu virzību, ņemot vērā dīvaino interesi par LMT un “Lattelecom” valsts daļu pārdošanu – izskanējusi ideja no uzņēmumiem atdalīt infrastruktūru, kas būtiski samazinātu to vērtību, kas pārsteigusi jomas ekspertus.

“Es domāju, ka šajā karstajā laikā nav prāta darbs virzīties uz priekšu,” sacīja Kampars, norādot, ka pašlaik, vasarā, LMT un “Lattelecom” pārdošanas virzība nav īsti vietā un laikā. Ņemot vērā, ka Saeima, visticamāk, tiks atlaista, tālākie lēmumi būtu jāpieņem jaunai valdībai un Saeimai, norādīja ministrs, paužot cerību, ka jaunie ministri un deputāti spēs pieņemt valstiskus lēmumus.

Par LMT un “Lattelecom” valsts daļu pārdošanu valstī tiek diskutēts jau ilgi, taču vairākām valdībām vienoties par to tā arī nav izdevies. Pērn decembrī valdība izveidoja darba grupu saistībā ar valstij tieši un netieši piederošajām kapitāla daļām “Lattelecom” un LMT. Tajā ir ekonomikas, finanšu un satiksmes ministri, un tās sēdes notiek ne retāk kā reizi mēnesī.

“Lattelecom” piedāvā integrētus elektronisko sakaru un informācijas tehnoloģiju (IT) pakalpojumus, sniedz telekomunikāciju, tīklu projektēšanas un izbūves pakalpojumus, nodrošina datu pārraides un IT infrastruktūras risinājumus, interneta un kontaktu centra pakalpojumus, kā arī biznesa procesu ārpakalpojumus. Kompānijas īpašnieki ir Latvijas valsts (51%) un Dānijas uzņēmums “Tilts Communications” (49%).

Savukārt LMT ir vecākais Latvijā strādājošais mobilo sakaru operators. Pašlaik operatora īpašnieki ir “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (23%), Latvijas elektronisko sakaru sniedzējs “Lattelecom” (23%), Privatizācijas aģentūra (5%), kā arī skandināvu “TeliaSonera” (49%).

 

Komentāri (46)

Una Grinberga 13.06.2011. 11.02

Kur problēma pārdot? Piesaista neatkarīgu, starptautiski respektablu konsultantu ar progresīvu komisijas maksu atkarībā no pārdošanas cenas, un viss. Tā visa muļļāšanās ar valdībām, Saeimām, komisijām utt tikai met lielāku ēnu uz visu procesu – jo vairāk cilvēkus iesaista (pie tam ļoti nekompetentus šajā jautājumā!!!), jo lielāka varbūtība, ka kāds kaut ko jaunu izshēmos. Vienīgais politiskais lēmums šajā gadījumā ir konkurences nodrošināšana pēc privatizācijas kā arī maksimālās peļņas normas noteikšana Lattelecom infrastruktūrai, ko izmanto citi mazie interneta nodrošinātāji. Taā jau Latvijā ir normāla prakse, ka noslēdz neizdevīgus līgumus un tad, kad kāds godīgs politiķis grib panākt izdevīgākus noteikumus, tas vairs nav iespējams vai arī sākas tiesu darbi.

+6
0
Atbildēt

0

Gunārs Nažinskis 13.06.2011. 10.52

Beidzot arī viens saprātīgs lēmums ar kaut cik (kaut arī prasītos pamatīgāku) argumentāciju.
Līdz šim valdības dotā argumentācija, kādēļ jāpardod “Lattelecom” & LMT bija ļoti nepārliecinoša (vai tādas nebija vispār).
Bija sajūta, ka šādas uzņēmumu pārdošanas prasa partijas (-u) sponsori, jo tādos gadījumos ir tiešām grūti atrast valstiski “pareizu” argumentāciju.
Ceru, ka pie šo uzņēmumu privatizācijas tik ātri neatgriezīsies, bet ja tomēr, tad ar patiesi nozīmīgu un loģisku ņepieciešamību un atbilstošu argumentāciju.

+6
-2
Atbildēt

4

    Una Grinberga > Gunārs Nažinskis 13.06.2011. 11.08

    @Krix
    Šādu uzņēmumu akciju paturēšana valstij varētu būt normāla Skandināvijas valstīs, bet Latvijas gadījumā uzņēmumi tiek politizēti un strādā ar zemāku rentabilitāti nekā citi brīvā tirgū esošie, kā arī attīstības tempi ir zem vidējā! Piem. Lattelecom ieviestās tehnoloģijas jau pasaulē ir morāli novecojušas – mēs velkamies laikam nopakaļus.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Gunārs Nažinskis 13.06.2011. 10.58

    Jāsaka, ka šoreiz drīzāk korekcijas ir ieviesušas ārkārtas gaidāmās vēlēšanas, ne tik daudz cik kampara labais prāts, kaut gan taisnība pret sasteigtu pārdošanu viņam ir taisnība, šaubos vai valstij būs izdevīgāks piedāvājums šobrīd kā neilgi pirms krīzes, kad tiešām nav vērts. Derētu padomāt arī par to cik šie uzņēmumi dividendēs nes valstij, ja 10 gadu laikā atpelnās to kapitāldaļu vērtība – tad kāda velna pēc vispār ir jāpārdod, jo abi uzņēmumi ir veiksmīgi !

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Gunārs Nažinskis 13.06.2011. 11.43

    Tādēļ, ka mums ir tikai viena pilsēta jāaprīko ar netu, lai lielākā daļa valsts iedzīvotāju būtu pie ātra interneta. Un mums ir paveicies tikai ar to, ka infrastruktūru sāka izbūvēt vēlāk kā citās valstīs, tādēļ varēja likt ātrākus vadus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Gunārs Nažinskis 13.06.2011. 11.41

    Nulle, jautājums vietā !

    Nasing, mēs kaut kādi 3.pasaules loši esam, ka mums viss ir jāizpārdod ? Pēc tam tie paši skandināvi nopelnīs smuku naudiņu uz neoliberālistu pārvaldītiem bauriem – kam neko navajag ! Paskaties datus cik LMT un Lattelecom pāskaita valstij gadā….Par Lattelecom nesūdzos nemaz, labs nets un serviss ! Kompānija ļoti pārveidojās no parastām telekomunikācijām uz IT – kāpēc kādam jāuzdāvina ?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

dro 13.06.2011. 15.43

Premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) ir īstais laiks jautājumā par nacionālo lidsabiedrību airBaltic ieņemt konkrētu pozīciju, pretējā gadījumā viņa klusēšanu var interpretēt kā visas valdības nostāju, pirmdien izteicās airBaltic prezidents Bertolts Fliks. Ekonomikas ministra Arta Kampara rīcību viņš pielīdzina padomju varas metodēm.

+1
0
Atbildēt

2

    astra_ozo > dro 13.06.2011. 16.36

    atkal piekrītu, Dombrovskim jārīkojas – jāpadzen Fliks no AB, bet jāpatur Latvijā, lai būtu no kā atprasīt pirms gada ieskaitītos, bet nu jau izkūpējušos latiņus

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > dro 13.06.2011. 17.12

    Kā tad to var izdarīt likumīgi? Vai laužot līgumu ar Fliku n, gan jau Šlesis bija paredzējis soda naudas par līuguma laušanu! Gan jau arī tur Tihonovs ir piestrādājis. ne jau par velti no Air Baltic valdes aizgāja prom pārstāvis no Jl, jo saprata un paziņoja, ka viņš tur neko mainīt nevar!
    Vienīgi jāsūdz Šlesers tiesā par amata pilnvaru nelikumīgu izmantošanu un viss. Cita sizejas jau nav.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu