Jūnija pirmā dekāde bijusi 6,3 grādus virs normas • IR.lv

Jūnija pirmā dekāde bijusi 6,3 grādus virs normas

Foto: Edijs Pālens, LETA

Šī jūnija sākums ir siltākā jūnija pirmā dekāde Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē

Ar vidējo gaisa temperatūru plus 20 grādi, kas ir 6,3 grādus virs normas, šī gada jūnija pirmā dekāde ir bijusi siltākā šī mēneša pirmā dekāde Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopoto informāciju.

Turpinoties šogad pirmajam karstuma vilnim, jau 1.jūnijs ar diennakts vidējo gaisa temperatūru 8,4 grādus virs normas bija līdz šim viskarstākā jūnija pirmā diena. Turpmāk siltums atslāba un līdz 5.jūnijam diennakts vidējā gaisa temperatūra bija divus līdz četrus grādus virs normas.

6.jūnijā karstums atsākās ar jaunu spēku un turējās līdz pat dekādes beigām. Diennakts vidējā gaisa temperatūra laikā no 6.jūnija līdz 9.jūnijam bija astoņus līdz deviņus grādus, bet 10.jūnijā – septiņus grādus virs normas. 8.jūnijs un 9.jūnijs bija otrie karstākie atbilstošie datumi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Maksimālā gaisa temperatūra katrā no šīs dekādes karstajām dienām kādā vietā Latvijā pārsniedza plus 30 grādus, visaugstāk – līdz plus 32,1 grādam – pakāpjoties 7.jūnijā Ventspilī. Daudzās novērojumu stacijās 1.jūnijā, 6.jūnijā, 7.jūnijā un 9.jūnijā krita iepriekšējie maksimālās gaisa temperatūras konkrētajā dienā konkrētajā vietā rekordi, bet 1.jūnijā, 6.jūnijā un 9.jūnijā tika reģistrētas jaunas šo dienu visaugstākās gaisa temperatūras visā Latvijā kopumā.

Jūnija pirmās dekādes nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija tikai 13% no normas. Daudzviet aizvadītās desmit dienas pagāja gandrīz bez nokrišņiem, intensīvāki gubu-lietus mākoņi brīžam veidojās vietām Kurzemes jūras piekrastes teritorijās. Tā gandrīz trešdaļa no dekādes normas nolija 8.jūnijā Ventspilī. Dāsnas lietusgāzes bija 9.jūnijā Liepājā, kur diennakts nokrišņu daudzums bija līdzvērtīgs visas dekādes nokrišņu normai. 10.jūnijā uzreiz 70% no dekādes nokrišņu “plāna” tika izpildīti Rucavā.

Nokrišņus pirmajā dekādē nereti pavadīja arī pērkona negaiss un brāzmains vējš, kas vislielāko brāzmu ātrumu – 20 metrus sekundē – sasniedza 7.jūnijā Rucavā un 9.jūnijā Liepājā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu