Simtnieka misija • IR.lv

Simtnieka misija

3
Vilis Daudziņš

Pagājušā gadsimta 60.gados, modelējot situāciju, kāda varētu būt ekspedīcijā uz Marsu, padomju zinātnieki bija izveidojuši 12 kvadrātmetru lielu konteineru, kurā trim cilvēkiem vajadzēja uzturēties vairākus mēnešus

Protams, eksperiments notika uz Zemes, un tikai šo cilvēku iztēle ļāva viņiem sevi pārliecināt, ka viņi ir misijā kosmosā, tūkstošiem kilometru no mūsu planētas, un ka izstāšanās no eksperimenta nozīmē nāvi izplatījumā. Viens no lielākajiem notikumiem viņu vienmuļajā ikdienā bija ik pa desmit dienām mainīties ar guļvietām. 

Pēdējās dienās Saeima un tās iemītnieki stipri atgādina šādu eksperimentālu kosmisko kuģi. 100 dalībnieki ir ne tikai noticējuši savai misijai (kas būtu tikai apsveicami), bet arī tam, ka misija ilgs četrus gadus. Viņi ir apbrīnojami labi aklimatizējušies, risina savas, ar planētu Zeme nesaistītās lietas un, vienmuļās ikdienas mākti, mainās ar gultām. Liela daļa dalībnieku jau aizmirsuši pašu eksperimenta ideju un ar lielu entuziasmu nododas gultu bīdīšanai dažādās konfigurācijās. 

Šis process bija jau ieguvis nenoliedzamu eleganci – daži prata bīdīt vairākas gultas reizē, citi to darīja aizvērtām acīm, tikai pēc taustes. Bija pat meistari, kas varēja izkustināt gultu tikai ar skatienu. Protams, brīdī, kad kādam no dalībniekiem palūdza parādīt, kas zem spilvena, pārējie metās viņu aizstāvēt. Sak, tas nav pēc noteikumiem! Tā nevar, mēs esam misijā! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu