Ceļā uz Saeimas atlaišanu • IR.lv

Ceļā uz Saeimas atlaišanu

61
Lauris Vīksne, F64
Mārtiņš Mits

Andrim Bērziņam vispirms jādemonstrē, ka viņš izprot krīzes iemeslus, un jāstrādā, nepazaudējot Valda Zatlera uzstādījumu

Rosinot Saeimas atlaišanu, Valdis Zatlers ir devis iespēju „restartēt” demokrātiju Latvijā. Nu, vismaz pabīdīt politisko procesu dalībnieku tēmēkli Satversmes 1.pantā iemiesoto Latvijas tautas interešu virzienā. Rīkojums Nr.2 par Saeimas atlaišanas rosināšanu ir uzdevis virkni juridiskas un politiskas dabas jautājumu, un šis raksts centīsies iezīmēt atbildes galvenokārt uz pirmajiem.

Ko nozīmē prezidenta rīkojums?

Lai iedarbinātu prezidenta rīcībā esošo Saeimas atlaišanas mehānismu, ir jābūt ļoti nopietniem iemesliem. Pretējā gadījumā prezidents zaudē amatu, kad tautas vairākums nobalsošanā viņa uzstādījumu neatbalsta. Arī esošajā situācijā Valdis Zatlers riskēja ar amatu. Ja Saeima būtu viņu pārvēlējusi, bet vairākums tautas nobalsošanā neatbalstītu Saeimas atlaišanu, Valdis Zatlers būtu atlaists.

Savā paziņojumā Latvijas tautai Valdis Zatlers runā par “demokrātijas privatizāciju”, t.i., ietekmīgu cilvēku interešu neadekvātu svaru politiskajos procesos. Tā ir nopietna problēma jebkurai demokrātijai, kur deputāti atbild vēlētājiem un darbojas viņu interesēs, nevis iekombinē vēl kādu citu personu interešu pārstāvību un atbildību šo personu priekšā.

To, vai tauta atbalsta prezidenta uzstādījumu, mēs redzēsim aptuveni pēc mēneša. Taču jau tagad liekas, ka neviens īsti nešaubās par to, ka Saeima tiks atlaista. Ja tā būs, tas liecinās par nopietnu krīzi, kad tauta vairs neuzticas valsts institūcijām, jo īpaši parlamentam un pastarpināti arī valdībai, kā arī politiskajām partijām. Te ir pamats runāt nevis vairs par parlamentāru krīzi, kad parlamenta un valdības atbalsts sabiedrībā jūtami samazinās, bet gan par valsts krīzi, kad liela daļa sabiedrības netic tam, ka valsts institūcijas kopumā darbojas tautas interesēs, atbilstoši Satversmē nostiprinātajiem principiem un var pildīt uzliktos pienākumus. To apstiprina pat daļas politiķu neapmierinātība nevis par to, ka rosināta Saeimas atlaišana, bet gan par to, kad tas darīts, – esot bijusi jārosina jau 9.Saeimas atlaišana. Krīze ir ilgstoša. Valsts krīze! Der apstāties un padomāt.

Ko nevar darīt ar rīkojumu?

Ir ievēlēts jauns prezidents. Vai Andris Bērziņš var atcelt rīkojumu Nr.2? Nevar. Satversme neparedz tiesības apturēt tautas nobalsošanu, un nav pamata liegt tautai paust savu viedokli tik nopietnā jautājumā.

Satversmes regulējuma loģika nosaka, ka prezidents ir politisks, bet “neitrāls spēks”, kas stāv pāri partiju politiskajām interesēm, un savas kompetences ietvaros nodrošina to, ka politiskie procesi noris sabiedrības interesēs kopumā. Izvērtēšanas ietvari, tai skaitā par Saeimas atlaišanas rosināšanu, kam nav noteikti nekādi juridiski priekšnoteikumi, prezidentam ir ārkārtīgi plaši. Izvērtējums atkarīgs no attiecīgās personas redzējuma un par lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu prezidents nes atbildību tautas priekšā.

Būtu neloģiski, ja Andris Bērziņš pārvērtētu Valda Zatlera politiskās situācijas redzējumu un izšķirtu politisko konfrontāciju starp Valdi Zatleru un Saeimu tautas vietā, kam Satversme atvēl galavārdu un kas turklāt ir augstākā suverēnās varas nesēja. Patreiz tautas viedoklim būs simboliska nozīme attiecībā uz Valda Zatlera atbildību (bet būtu pilna atbildība, ja viņš tiktu pārvēlēts), taču juridiskas sekas attiecībā uz Saeimas atbildību. Savukārt Andrim Bērziņam jāpaliek amatā gadījumā, ja balsotāju vairākums neizteiksies par labu Saeimas atlaišanai, jo viņam nav jāuzņemas politiska atbildība par Valda Zatlera veikto politiskās situācijas izvērtējumu.

Teorētiski pastāv iespēja apstrīdēt rīkojumu Nr.2 Satversmes tiesā. Taču, ņemot vērā prezidentam atvēlēto plašo izvērtējuma brīvību, kurā tai nav kompetences iejaukties, Satversmes tiesas kompetence aprobežojas ar procedūras jautājumiem. Šobrīd nav pamata uzskatīt, ka būtu pārkāpta rīkojuma Nr.2 izdošanas procedūra.

Patreizējā situācija arī pierāda, ka nepieciešams noteikt sešu mēnešu termiņu pirms prezidenta pilnvaru beigām, kura laikā nevarētu rosināt Saeimas atlaišanu. Vērts pieminēt, ka Valdis Zatlers vērsās ar likumdošanas iniciatīvu gan 9., gan 10.Saeimā, aicinot, cita starpā, ierobežot šīs prezidenta tiesības pirms pilnvaru termiņa beigām, taču šī iniciatīva nav izpaudusies Satversmes grozījumos. No juridiskā viedokļa pārmetumi Valdim Zatleram par savu tiesību izmantošanu tik vēlu nav pamatoti.

Ko tālāk?

Tas, ka tieši prezidents ir izšāvis no lielgabala nepatīkamo vēsti par “demokrātijas privatizēšanu” visaugstākajos politikas mākoņos, ir loģiski, jo amata pienākumi liek rūpēties par sabiedrības interesēm kopumā. Ja tauta atlaidīs Saeimu, tas pierādīs, ka pilsoņi nav mierā ar politisko partiju dzīvi “paralēlā pasaulē” un ka ir vajadzīgs cits politisks uzstādījums.

Andrim Bērziņam, kurš nu ir ierauts politikas virpuļos no pilnīgi cita skatu punkta, vispirms ir jādemonstrē, ka viņš izprot krīzes iemeslus, kas sakņojas tiesiskuma problēmās Latvijā. Tālāk jāstrādā, nepazaudējot Valda Zatlera uzstādījumu.

Tautai vispirms ir jāpauž savs viedoklis, vai tā piekrīt, ka Latvijā ir nopietna novirze no tautas interešu pārstāvības Saeimas un pastarpināti valdības darbā. Ja tas tiks apstiprināts, tad pašiem pilsoņiem gan 11.Saeimas vēlēšanās, gan pēc tam jāvērtē politiskais piedāvājums tieši šajā griezumā – jāvērtē argumentācija, jāprasa atbildība, jāseko tiesībsargājošo iestāžu darbam. Tas taču ir tik vienkārši, vai ne?

Autors Mārtiņš Mits ir tiesību eksperts, Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors.

Komentāri (61)

briede_karosta 03.06.2011. 21.53

Jā, daudzi tagad pa pilnu programmu klūp virsū Dombrovskim par to, ka viņa valdībai nākās pieņemt tādus nepopulārus lēmumus, bet aizmirst, kuri noveda šo valsti tik tālu, ka šādi lēmumi tagad ir nepieciešami… tā teikt – “ar gāzi grīdā iemaucām purvā”… tagad jākuļas laukā, viegli nav, bet to nedarot mēs vnk nogrimsim… ;)

+27
0
Atbildēt

18

    raimonds_bossltd > briede_karosta 05.06.2011. 13.03

    to krabis
    Atturies gan, jo dzēri un econ kopā ar SC saspers zibens. Tāda naida izpausmes uz latviešu zemes Dievs apturēs

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > briede_karosta 04.06.2011. 09.09

    man patīk, ka pa nakti econ salikti tik daudz mīnusi. Tas pierāda tikai to – Vienotības faniem nepatīk, ja kāds norāda uz traipiem viņu gaišzaļajā ancukā

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > briede_karosta 06.06.2011. 12.53

    to Econ
    SC elektorāts ir konstants lielums, tie kas zvēriski nīst Latviju un latviešus un citas civilizētas tautas. No kurienes viņiem uzradīsies papildspēki?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > briede_karosta 05.06.2011. 23.45

    Suns -Pareizi, šahs un mats V.
    To, kas bija uzreiz jāizdara tai, to V atļāva izdarīt Lembergam – dabūt savā pusē spēku, kam ir zelta akcija.
    Taisnība jau ir, moments nokavēts, ko vairs cepties.

    Betija – es vispār nesaprotu, kāpēc tā Ēlertes grupa pievienojas PS, nevis JL.
    Manuprāt, PS radikālais spārns daudz tuvāks VL, protams, bez tās homo u.c. fobijām , kas tur daudziem piemīt.
    Vispār, tas projekts apvienot tās trīs partijas, manuprāt, izgāzies, tam vairs nav nekādas perspektīvas.
    Izrādījies praktiski darboties nespējīgs, izņemot Dombrovski un vēl pāris cilvēku, kas visu to vezumu kaut kā vilka.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > briede_karosta 06.06.2011. 00.55

    “es vispār nesaprotu, kāpēc tā Ēlertes grupa pievienojas PS”
    Domāju – lai atšķaidītu to radikālismu. Arī ministru vietas un citi amati…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > briede_karosta 05.06.2011. 23.22

    “PS, visdrīzāk, apvienosies ar VL”
    Vai esi pārliecināts, ka Ēlertes grupa – arī?
    Es par to nebūtu droša.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > briede_karosta 05.06.2011. 20.49

    Par nožēlu, nākamajā Saeimā, visdrīzāk, visvairāk pārstāvēti būs SC un ZZS, kas arī veidos valdību.
    Un tas ir tikai pateicoties V netālredzīgai politikai – iet kopā ar Lembergu, un ignorēt SC.
    Apmēram tādas bēdīgas beigas šādai V rīcībai varēja paredzēt jau tad, kad PS spārns cēla milzīgus iebildumus pret koalīciju ar SC, un pārējie tam piekrita.
    PS, visdrīzāk, apvienosies ar VL, jo šis te spārns, nešaubīgi, arī dabūs vairāk balsis, bet, visdrīzāk, kopā ar V atliekām pasēdēs opozīcijā.
    V palaiga garām vēsturisku momentu izveidot koalīciju, kurā oligarhi nespēlētu vadošo lomu, izveidot stabilu valdību, un iegrūda SC oligarhu apkampienos
    Negribēdama sakompromitēt sevi sadarbojoties ar SC, galīgi sakompromitējusi sevi sadarbojoties ar Lembergu, kurš beigās tāpat to “uzmeta”, dīvaini, ka V cerēja, ka tas nenotiks,jo Lembergs spēlējās ar V kā kaķis ar peli.
    SC ir slikts, bet, tā rīcība ir saprotama – tas atbalstīs tos, kuriem nav pretenzijas iet ar to valdībā, atzīst SC publiski okupāciju, vai neatzīst.
    Neliela cerība, ja Zatlers ko izveido, bet, maza, jo tā jau savāks, pārsvarā, V bijušo elektorātu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > briede_karosta 06.06.2011. 10.34

    Dzeris jau atkal par SC. Nav brīnums, ka aizmirsis, kas noraidīja kopā strādāšanu Rīgas domē, bet aizmirst nupat notikušo balsojumu par Bērziņu…???
    Dzeri, ar ko tu atšķiries no Lemberga vēlētāja?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > briede_karosta 04.06.2011. 01.08

    Katra zina, ja Vienotiba tuprinas apriet TP un parejos oligarhus ka krizes izraisitajus, tad tas labi nebeigsies, tapat ka, ja savas partijas rindas nesaks tirit savlaicigi (taja skaita – no ielikteniem, un to ir pietiekami daudz). Latvija ir loti daudz nabadzigi cilveki, kam nav tik vienkarsi ar iztiku, tas bija neatbilstosi platities ar krizes parvaresanu, tas aizskara loti daudzus, jo vini bija tie, kas iznesa krizi uz saviem pleciem un vel arvien nes.
    Ja Vienotiba nenodrosinas kaut kadu tiesiskumu savas rindas, tad nekads lielais panakums velesanas nebus, bet, ja ta notiks, tad pavers durvis prettiesiskumam.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > briede_karosta 05.06.2011. 13.54

    To ombros

    Par ko tad interesanti saspers? Man ne ipasi lielas problemas stradat visas Eiropas lielajas ekonomikas, tadel ari saspersana (laikam nozime visu oligarhu paliksana pie varas) personigas labklajibas limeni diezin vai ta satrauc, cik daudz satrauc valsts nakotne.

    Par to, kas uzrakstits – nenemu atpakal nevienu savu uzrakstito vardu. Naida izpausmes? :) Tas nav naida izpausmes, ta ir realitate, jo ari Vienotiba tika atlaista kopa ar Saeimu. Un tiesi ta to ari pati uztvera uzreiz pec atlaisanas – to vareja lasit vinu sejas. Dala Zatlera runas bija viennozimigi versta ari uz pasu Vienotibu.

    Liekulibai te isti nav vietas, piemeram, manis uzrakstita nodevesanu par naidu, jo tas mazliet atgadina Lemberga sorositu meklejumus. Var sanakt nepatikami parsteigumi Saeimas velesanas.

    SC visdrizak sanems daudz balsu un, jo lielaka Vienotibas vienaldziba par nekartibam savas rindas, jo vairak.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    atispraulins > briede_karosta 05.06.2011. 22.57

    Džeri, beidz tak cepties par to SC… tāpat ko tur vairs līdzēt. Lembis acīmredzami ir apsolījis Urbim vietu koalīcijā, apmaiņā pret balsīm par Bērziņu (kurš eventuāli šo koalīciju nodrošinās). Šahs un mats.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ilva > briede_karosta 05.06.2011. 10.56

    pilnībā pievienojos gan econ, gan dzerim

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > briede_karosta 04.06.2011. 01.11

    Bija domats prettiesiskumam valsts limeni. Viniem ir jaizdara lemums par labu ambicijam vai par labu valstij. Kampars nevar but ekonomikas ministrs, tapat ka cilveki bez darba pieredzes nevar but valsts sekretari, tas pats attiecas uz pelekajiem kardinaliem Jaunupiem, kam vispar nevajadzetu radities tuvuma valdibas darbam. Ja bus par labu ambicijam un prettiesiskumam pasu rindas, tad velak nav ko brinities, diemzel tada gadijuma ar to Vienotiba ari ieies vesture.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > briede_karosta 04.06.2011. 12.51

    Man ari mazliet parsteidz tik daudz minusu, bet tas neko nemainis taja, ko uzrakstiju – ja Vienotiba ta turpinas, tad tikai ar baidisanu, ka, redz, oligarhi naks pie varas, neko nepanaks. Jo ari man patiesam ir apnikusi ta nepartraukta noradisana uz TP ka krizes izraisitaju, lai gan vini par to tiks soditi ne tikai ar velesanu rezultatu, bet ari tiesiski, jo ticu, ka KNAB izdosies.

    Visadi citadi – vai valsts sekretari var but cilveki bez normalas izglitibas (pasi tacu LU ekonomikas izglitibu sauc par absoluto nelikvidu, ko apliecina ari tie vaciesu studenti, kas sacela traci) un vispar bez darba pieredzes, pazistu vairakus ar loti labu arzemes iegutu izglitibu un pieredzi arvalstu uznemumos, kas so amatu konkursa kartiba varetu uznemties, tas pats attiecas uz ekonomikas ministru, kas pienem anonimas investcijas un ir arkartigi neizglitots (interesanti, kadu prieksstatu pats rada jauniesiem – nevajag ne izglitibu, ne ipasu censanos, pietiek but partija – ka jau pieradija pedeja laika sociologiskas aptaujas) sim amatam, vai tas ir normali? Vai Bendrates lieta nav saistita ar to pasu korupciju, par ko Vienotiba tik loti uzstajas? Un par Jaunupu labak vispar neizteikties, atradies te septesanas organizators.

    Un, jaa – taa ir taisniba, Vienotibai ir iespeja ieiet vesture ar to, ka paklauj so valsti lielakam prettiesiskumam un emigracijai utt., ja neattira savas rindas, jo sis neattirisanas del sanems ne tika daudz balsu, cik sanemtu preteja gadijuma.

    Minusinus (bez ta, ka kads pamato, kadel tad ir ielikusi minusinu) tulkoju ka atsevisku Vienotibas ieliktenu nepatiku pret manis rakstito, jo no valsts parvaldes dzirdams, ka si partija ar nepotismu ir arkartigi aizravusies. Vel viena lieta – Vienotiba tiesam nekad nav pateikusies cilvekiem par vinu upuriem krizes laika, bet nepartraukti akcentejusi to, ka sie, redz, starptautiski atziti krizes menedzeri un vel kas ne. Un ar to vien varetu zaudet balsis starp tiem, kas visa si del cietusi, jo vienkarsi nozime, ka Vienotiba ir loti augstpratiga un ir svariga arvalstu atziniba, nevis cilveki.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > briede_karosta 05.06.2011. 08.10

    Es Econ ieliku lielu plusu, un, pa lielam, visam viņa teiktajam piekrītu.
    Izskatās, dažiem V atbalstītājiem pie mīt zināms nekritisks fanātisms, nespēja atzīt savas kļūdas, un sava pareizuma un nekļūdīguma apziņa kā aksioma.
    Sekas tam var būt ļoti bēdīgas, pirmkārt jau, pašai V, bet, arī valstij, ja V pat vēl tagad to nav sapratusi, tad kam vēl ir jānotiek?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > briede_karosta 04.06.2011. 13.09

    Tas, kas ir jadara, ir jaiet ar tadu ka pozitivu zinu, nevis baidisanu. Vai kadam vel saubas, ka cilveki tik stulbi, ka viniem jasaka, ko tie oligarhi ir sadarijusi. Cilveki pasi spej spriest, tie, kas to nespej, sadu baidisanu medz uztvert ka sazverestibas teoriju – sorositi utt. Visi tacu pamanijusi, ka komentaru vide atkal baiditaji ar sorositiem ir sarosijusies, tadel Vienotibai ir jaskaidro, ko dara, un ka to dara cilveku laba un skaidri japarada, ka var sodit ari savas partijas biedrus par principu neieverosanu.

    Un vel viena lieta – beidzot ir jaizdara ta izvele – vai ir jaturpina baidit ar saukliem “krievi nak” vai ari PS japievienojas VL.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    atispraulins > briede_karosta 06.06.2011. 01.05

    Man ir tāda smaga aizdoma, ka neviens nekam nepievienosies, un V paliks tāda, kā ir. Diemžēl. Labi zināms, ka visas olas vienā grozā likt nav prāta darbs. Nav grūti iedomāties cilvēkus, kuri nepiedalās vēlēšanās, jo “nav par ko balsot” (reāli). Ja paskatāmies, tad latviešiem pašlaik ir tikai divas sakarīgas izvēles – V un VL. Krievu vēlētājam pat vienas īsti nav.

    Vispār es nevaru vien sagaidīt, kad izbeigsies šīs stulbais dalījums starp latviešiem un krieviem, un mums būs “normālas” partijas. Starp citu, mani krievvalodīgie kolēģi tāpat.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > briede_karosta 04.06.2011. 15.19

    Aizmirsu pajautat vienu lietu minusu licejiem – vai ta nav taisniba, ka Jaunups, slepjoties aiz bernu sporta, finanse basketbola komandu savai izklaidei, taja skaita – sacensoties ar zinamo personazu Lembergu, kas to pasu dara par nezinamas izcelsmes naudu, bez tam sacensoties burtiska izpratne (vel nesen komentaros lasiju, ka kads sumejas par to, ka Vienotibas parstavji bija pirecajusies par it ka Jaunupa panakumu cina ar Lembergu (viena basketbola komanda uzvareja otru)). Tas gan ir kaut ka ciniski un minusu liksana taja neko nemainis, jo so naudu vareja izteret bernu tiesam atbalstam – ja slimi bezdarbnieki neiet pie arsta (CSP sis nedelas dati), jo nav naudas, kada parlieciba, ka vini savus bernus ved pie arsta, nevis nodarbojas ar arstesanu majas.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 03.06.2011. 21.07

Lielākā nelaime jau tā, ka tā motivācija balsot par Saeimas atlaišanu ir katram sava.
Daļa neapmierināta ar oligharhu diktātu, korupciju, tiesiskuma graušanu.
Otrai daļai tas viss maz intersē, tā ir neapmierināta ar ekonomisko situāciju, pie kam vaino tanī nevis īstos vainīgos – tos pašus oligarhus un tiem piederošās partijas, kuras te izveidojušas “brālēnu” ekonomiku un totāli korumpētu valsti, bet gan tos, kas cīnās ar sekām, kā nu prot, un kā tiem ļauj tie paši oligarhi.
Vispār grūti iedomāties, kam vēl jānotiek, lai cilvēki saprastu, ka nevajag balsot par ZZS, par mums jau smejās Lietuvā un Igaunijā, bet, šī elektorāta vērtību sistēma, motivācija, domu gājiens ir kaut kas ierindas prātam neaptverams.
Vismaz, ir cerība, ka PLL netiks, un arī vēl nevar zināt.

+27
-1
Atbildēt

6

    Signija Aizpuriete > mary75 03.06.2011. 21.55

    Ir cerība – ja nebūs labāk, tad būs vismaz savādāk (vietu sadalījums Saeimā)? Man gan skolā mācīja, ka ‘summa nemainās, ja saskaitāmos maina vietām’.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    putekliic > mary75 06.06.2011. 08.42

    neitro:
    Daļa tādi ir, bet noteikti ne lielākā. Viņus vēl var saprast un attaisnot. Mentāli vesels cilvēks taču nav pats sev ienaidnieks.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivars_silins > mary75 06.06.2011. 06.40

    Balsošana par ZZS , protams, šokē, bet vai nav tā, ka tomēr liela daļa ZZS elektorāta ir apmierināti ar tādu politiku, jo saņem ES subsīdijas un visādus atbalsta maksājumus, pie kuru sadales lielākā noteikšana ZZS? Lauksaimniecībā taču tiek gāzta iekšā milzu nauda, ap 40% kopējā ES budžeta. Tur arī simtiem falšās par ES naudu uzceltās viesu mājas, diskotēkas parastajos ciematos un taml. Baidos, ka tieši tā, jo nevar būt, ka cilvēki ir tik stulbi!! Bet, ja atlec kāds labums, tad tas visu izskaidro. Mums tak par pārējo nospļauties, ka tik man nāk “piķis”!
    Vajadzētu riktīgi papētīt tās lauku naudas ceļus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 04.06.2011. 10.00

    Tas ir skaidrs, bet, trakākais, ka vairākums Latvijas vēlētāju to nesaprot un domā, ka ekonomika, tiesiskums un godīga politika ir savstarpēji nesaistīti jēdzieni,un vajag “saimnieku”, tādu Lembega tipa, ka, redz, “sakārtojis” vienu mazpilsētu, tāpēc nu tik nāks un sakārtos valsti, bet tiesiskums un godīga politika tiem vispār nešķiet svarīgi.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > mary75 05.06.2011. 13.40

    Lemberga “kontingents” manuprāt ir t.s. “sovoki”. Ja kāds nezina – “sovok” ir žargons no krievu val. – sovetskij. Tātad tie ir mazizglītoti ļaudis ar saglabājušos komunistisko mentalitāti, bet šajā gadījumā arī “nacionāli domājoši”. Viņu radniecīgās dvēseles visvairāk ir SC, kas principā ir tādi paši ar to vienu atšķirību, ka tiem raksturīga ir impēriskā nostalģija. Šis ļaužu kopums nav nekādi ietekmējams, nekas viņus nevar pārliecināt, ka, ja ne Lembergs un viņam līdzīgie, tad pie viņu pensijas būtu kāds simtiņš vairāk, mazbērni nebūtu tik lielā skatā “stroikā ar skatu uz Temzu” un, ka galu galā arī lauki nebūtu palikuši tik tukši. Nekādi argumenti uz šiem ļaudīm neiedarbojas. Skarbi, bet ir jāgaida, kad tie aizies “dabīgā ceļā”. Pagaidām Lembergam ir nodrošināti 20%, lai ko viņš darītu vai nedarītu. Pat viņa nonākšana aiz restēm diez vai ko mainītu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ArmL > mary75 03.06.2011. 23.53

    Ekonomiskā situācija un tiesiskums ir saistītas lietas. Kādā pētījumā tika konstatēts, ka Latvijā lielāki riski ekonomikā ir no korupcijas puses, kā globalās ekonomiskās krīzes (ja nemaldos, arī Itālijā bij līdzīgi).
    “Demokrātijas privatizācija”, iespējams, nav pats veiksmīgākais izteiciens. Jautājuma būtība ir tāda pati kā Ēģiptē u.c. – tā ir patiesās demokrātijas sadursme ar fiktīvo demokrātiju.

    P.S.
    Starp citu ir valstis, kur ekonomiskās krīzes risinājuma meklējumi tika sākti ar vārdiem “Lai paliktu dzīvi mūsu sapņi”, “Lai mēs saglabātu savu labklājību”.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Imis 03.06.2011. 21.51

Es,personigi ari domaju,ka atlaizot Saeimu, amata nevar palikt prezidents,kuru ievelejusi Saeima,kurai tauta ir izteikusi neuzticibu…

+22
0
Atbildēt

3

    putekliic > Imis 05.06.2011. 14.05

    Paturpinot Tavu (un ne tikai Tavu) loģiku varētu cerēt, ka, ja tauta ir tik ļoti vīlusies šajā Saeimā, tad jaunajai Saeimai būtu jābūt radikāli savādākai, labākai. Ja tā notiktu, tad taču tai nebūtu nekādu problēmu ar 66% balsu patriekt Bērziņu ar visām viņa parpalām vēl līdz Jaunajam gadam, vai ne? Bet vai ir lielas cerības, ka rudenī tauta savēlēs ko jēdzīgāku? Laikam ka ne. Varbūt tāpēc labāk, lai pagādām ir šāds “mazāk leģitīms” prezidents, nekā ja tādu Bērziņu ievēlētu jaunā Saeima? Viennozīmīgas atbildes nav, jo grūti tomēr prognozēt kā viss kopumā attīstīsies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Imis 03.06.2011. 22.41

    —–
    Manuprāt, doma pareizajā virzienā. Esi domājis par atlaišanas iemesliem,kārtību un laiku? Sasteigt nevajadzētu, jo priekšā vēl pamatīga budžeta griešana, aizdevuma parāda atdošana,u.tt.u.tmj – ‘oi,māmiņ, nebēdā, – par maz neliksies. Pēc karstās vasaras sekos ”jautrs” rudenis, tad barga ziema, tad…..atkal pārmaiņām bagātais maijs?
    p.s.
    Papildus info:”(..)ZZS arī ir ieņēmuši visai populistisku pozīciju strukturālo reformu jautājumā, un tas ir ļoti riskanti. Šī pozīcija ir simpātiska lielai vēlētāju daļai, taču tikai līdz tam brīdim, kamēr nenotiks finansiāls krahs. Tad var iznākt kā trekno gadu arhitektiem – var nonākt politikas aizkrāsnē.”
    http://zinas.nra.lv/latvija/politika/42204-intervija-ar-sandru-kalnieti-nenoversami-eiropas-saliedesanas-un-reformas-latvija.htm

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    kasparslore1 > Imis 04.06.2011. 00.06

    Gluži manas domas – ja tauta atlaiž Saeimu, tad kāda var būt uzticība šīs Saeimas ievēlētajam prezidentam, it sevišķi, ja to ievēlējusi Saeima, kurai jau izteikta neuzticība ?

    Bet, ja gadijumā, kas ir maz ticams, tauta tomēr neatlaiž Saeimu, tad prezidents skaitās atlaists sakaņā ar Satversmes 50. pantu:

    “Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse no nodotām balsīm izsakās pret Saeimas atlaišanu, tad Valsts Prezidents uzskatāms par atlaistu un Saeima ievēlē jaunu Valsts Prezidentu uz atlaistā Prezidenta atlikušo pilnvaru laiku.”

    Un šajā pantā runa ir tikai par esošo, bet nevis kādu iepriekšējo Valsts Prezidentu.

    Tā kā AB nav variantu – viņš var būt par VP v.i. tikai līdz 23. jūlijam.

    Izskatā, ka “lielie puikas” veco zēnu šoreiz būs uzmetuši. Bet cerams, ka viņš to neņems ļaunā un tāpēc no zvēresta nodošanas neatteiksies…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu