Kāda māte, tāda meita • IR.lv

Kāda māte, tāda meita

5
Arhitekte Zane Kalinka (63) un viņas meita arhitekte Dace Brezinska (43) domā, ka arhitekta darbs nebūt nav vīrišķīgs, un priecājas, ka darbu radošā jomā izvēlējusies arī nākamā paaudze — Daces dēls un meita. Foto — Rūta Kalmuka, F64
Anda Burve-Rozīte

Lai arī ļoti atšķirīgas, mātes un meitas vienā profesijā kaut kas vieno. Mātes – laimes sajūta, kas par bērna panākumiem ir lielāka nekā par saviem. Meitas – atzīšanās, ka mammas personība un paveiktais iedvesmo strādāt tālāk

Kādu dienu, sēžot pie svinību galda ģimenes draugu lokā, viņi aizdomājās, ka visās klātesošo ģimenēs bērni izvēlējušies vecāku profesiju. Nonāca pie secinājuma – laikam vecāki izdarījuši kaut ko pareizi, ja reiz pierādījuši, ka viņu profesija ir tā vērta. Saruna notika teātra kritiķes Silvijas Radzobes mājās, pie galda sēdēja skolotāju, juristu un teātra kritiķu ģimenes. Tuvojoties Mātes dienai, nolēmām uzmeklēt mātes un meitas, kas strādā vienā profesijā. Kā tas ir – mātes un meitas vienā arodā? 

No bērnības – birojā!
Lietišķs koptēls, kura oriģinālās nianses liecina – Zane Kalinka un viņas meita arhitekte Dace Brezinska nav tikai eleganti tērptas biroja darbinieces. Viņas ir mākslinieces! Intervijā arhitektes gan atzina, ka arhitekts, pirmkārt, ir amatnieks un tikai tad mākslinieks. Sarunājoties radās sajūta, ka loģiskums vīd pat katrā Zanes un Daces žaketes pogā!  Citādi viņas nemaz nevarētu būt arhitektes. 

«Kad Dacīte beidza pamatskolu, centos viņu laikus virzīt uz bioloģijas studijām. Mājās mums bija akvārijs, teicu: paskaties uz dzīvnieku pasauli – tā ir tik interesanta!» stāsta Zane. Dacei patika dzīvnieki, bet arhitektūra – vairāk. Bija 80.gadu sākums, Zane Kalinka tajā laikā strādāja pie viesnīcas Rīdzene projekta. Redzot grandiozo enerģiju, ko mamma iegulda darbā, Dacei radās interese pamēģināt pašai. «Izvēlies kaut ko vieglāku. Šis darbs paņem visu,» mamma centās iebilst. «Dacīte pa kluso aizgāja uz zīmēšanas kursiem un vēlāk iestājās Politehniskā institūta Arhitektūras fakultātē.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu