Baltais nams varētu izplatīt bin Ladena pēcnāves foto • IR.lv

Baltais nams varētu izplatīt bin Ladena pēcnāves foto

30
Ēka, kurā Pakistānā uzturējās Osama bin Ladens. Avots: AFP/LETA

ASV pirmās amatpersonas tiešsaistē sekoja bin Ladena likvidēšanas operācijai

Baltais nams pirmdien paziņoja, ka apsver iespējas izplatīt fotoattēlus ar Osamas bin Ladena līķi, kā to aicinājuši darīt vairāki likumdevēji, lai kliedētu šaubas, ka “Al Qaeda” līderis ir patiesi miris, vēsta aģentūras LETA un AFP.

“Mēs darīsim visu, lai būtu droši, ka nevienam nav pamata mēģināt noliegt, ka mēs dabūjām viņu,” žurnālistiem pavēstīja ASV prezidenta Baraka Obamas palīgs pretterorisma jautājumos Džons Brenans. “Un tāpēc ir jāizlemj, vai izplatīt informāciju, tostarp fotogrāfijas.”

“Varētu būt nepieciešams izplatīt fotogrāfijas – tik baisas kādas tās ir, jo viņam tika iešauts galvā – lai kliedētu jebkādas šaubas, ka tas bijis kaut kāds triks, kuru pastrādājusi Amerikas valdība,” paziņoja Senāta Iekšzemes drošības komitejas priekšsēdētājs Džozefs Lībermans. Viņš pauda pārliecību, ka nogalinātais cilvēks bija Osama bin Ladens un cienīs Baltā nama lēmumu attiecībā uz fotogrāfijām.

Taču, ja “”Al Qaeda” cilvēki neatzīs, ka bin Ladens ir miris”, daži varētu noliegt līķa DNS analīzes, ka nogalinātais tiešām ir teroristu vadonis, sacīja Lībermans.

ASV prezidents Baraks Obama, valsts sekretāre Hilarija Klintone un viceprezidents Džo Baidens vēroja speciālo operāciju no Vašingtonas faktiski tiešajā ēterā – viņi pastāvīgi saņēma atjaunotu ainu un speciālās operācijas detaļas no notikumu vietas. Baltais nams izplatījis šīs neparastās sēdes fotoattēlus, vēsta vietne NEWSRU.

Kā norāda izdevums “Time”, nevienam no klātesošajiem nebija iespēju ietekmēt situāciju. Spriežot pēc fotoattēla, Obama sēdēja telpas stūrī un saspringti vēroja, kas notiek otrā pasaules malā. Pēc kāda laika speciālie dienesti ziņoja, ka bin Ladens, kuru minēja ar kodēto vārdu “Džeronimo”, ir miris. Pēc tam Obama uzzināja, ka upuru amerikāņu karavīru vidū nav.

Kā raksta izdevums, lēmumu par speciālās operācijas sākšanu pirms dažām dienam pieņēma pats Obama. Turklāt tas nebūt nebija viegli. Baltais nams faktiski sadalījās divās nometnēs – “par” un “pret”. Speciālie dienesti novērtēja panākumu iespēju, kā arī to, vai bin Ladens vispār atrodas ēkā Abotabadā, kā 50%:80%. Galīgo lēmumu Obama pieņēma nākamajā dienā pēc apspriedes.

Tikmēr Pakistānas prezidents Asifs ali Zardari noliedzis apgalvojumus, ka teroristu līdera atrašana Pakistānā norāda uz tās vājo spēju apkarot terorismu. Laikrakstam “Washington Post” Zardari pauž sašutumu par “nepamatotajiem apgalvojumiem”, ka Pakistāna it kā “necenšoties pretoties terorismam” un pat “aizsargājot teroristus”.

Pretējo apgalvo vietne “Wikileaks”, kas publicējusi dokumentus, no kuriem izriet, ka ASV diplomātus savulaik informēja, ka Pakistānas drošības dienesti katru reizi jau iepriekš brīdina bin Ladenu par operāciju, kas tiek gatavota pret viņu. Dokumentos teikts, ka bin Ladenu piesedza Pakistānas speciālā dienesta ISI darbinieki. Katru reizi, kad ASV gatavoja operāciju bin Ladena notveršanai, viņu par to brīdināja avoti Pakistānas drošības dienestā. Telegrammu ar šādu saturu 2009.gadā Tadžikistānas valdība nosūtīja ASV, raksta britu avīze “The Daily Telegraph”.

Bin Ladens tika nogalināts operācijas laikā Abotabadas pilsētā ap 60 kilometru no galvaspilsētas Islamabadas. ASV amatpersonas iepriekš paudušas, ka bin Ladenam vajadzēja būt atbalsta sistēmai Pakistānā.

Jau vēstīts, ka svētdien ASV prezidents Baraks Obama apstiprināja, ka bruņotā operācijā sadarbībā ar Pakistānas valdību teroristiskās organizācijas līderis bin Ladens ir nogalināts.

Bin Ladens tika apsūdzēts, ka organizējis vairākus teroraktus, arī 2001.gada 11.septembra uzbrukumus Ņujorkai un Vašingtonai. Viņš apstiprinājis 11.septembra uzbrukumus, kuros tika nogalināti teju 3000 cilvēku. Bin Ladens vēlāk atzina, ka rezultāts pārspējis viņa cerības.

Komentāri (30)

dace_ampermane 04.05.2011. 21.35

Man tas bin Ladena pēcnāves portrets ir pilnīgi nepieciešams manai pēcnāves portretu kolekcijai. Man tajā kolekcijā pagaidām vēl nav neviens portrets. Man pašam [klejotājam] šobrīd ir 89 gadi un es ceru izveidot sakarīgu kolekciju.

0
0
Atbildēt

0

kdaljajev 04.05.2011. 14.05

Jāgaida amerikāņu blogbasters par šo operāciju.Mūsu Zikovs arī varētu piedalīties līdzīgās operācijās.Roka nenodrebētu nošaujot neapbruņotu tēvu meitas acu priekšā.

0
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 03.05.2011. 10.18

Tas būtu burvīgi izplatīt šo pēcnāves foto, varbūt pat visu sēriju – ar asinīm piemērētos spilvenus guļamistabā un visus citus foto krāsainas brošūras veidā. Brošūras varētu izdalīt pa velti tajā īsto miroņu izstādē kura šobrīd notiek Rīgā un kuru reklamē uz visiem stabiem pilsētā. Brrrrr.

+1
-1
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu