Ulmaņa krustdēls • IR.lv

Ulmaņa krustdēls

5
Dainis septiņu gadu vecumā. Foto no personīgā arhīva

Jau no bērna kājas esmu politikā līdz ausīm. Visi cilvēki, kuri stāvēja pie Latvijas valsts šūpuļa, ir bijuši mūsu mājās, saka ASV dzīvojošais Dainis Rudzītis (89). Viņš ir pirmā Valsts kancelejas direktora dēls un Kārļa Ulmaņa krustdēls

Līdz pašreizējās Saeimas vēlēšanām bija atlicis mazāk nekā mēnesis, bet latvieši Mičiganā turpināja cits citam jautāt, par ko balsot. Atzinās, ka nespēj izsekot biežajām partiju nosaukumu maiņām Latvijā. Daudzie kandidātu saraksti ar vairākumu nepazīstamu uzvārdu radīja apjukumu. Saprotama lieta zemē, kur izvēli par labu demokrātiem vai republikāņiem bērni manto no vecākiem kā ģimenes foto un jebkuras izmaiņas tiek uztvertas kā protests pret ieaudzinātām vērtībām. 

Dainim un Irmai (89) Rudzīšiem nebija jāpēta saraksti. Kopš 1952.gada Dainis ir Latvijas Zemnieku savienības biedrs. Pašlaik gan no aktīvas darbības aizgājis. «Es nemētājos kā daudzi cilvēki, kuri jau trīs partijas paguvuši izstaigāt. Partijā, protams, notiek lietas, kas man nav pieņemamas, bet tajā pašā laikā uzskatu, ka labāk ir būt iekšpusē, atvērt muti un mēģināt izteikt savas domas, nekā stāvēt ārpusē. Nevar visu laiku tikai stāvēt aiz sētas un mest ar akmeņiem.» 

Esmu palicis vienīgais
Rudzīši dzīvo Mičiganas pilsētiņā Livonijā, ielā ar teiksmainu nosaukumu – Šervuda. Kā leģendārā Robina Huda cīņu mežs. Rančo stila mājiņa savulaik bijusi labs darījums un tuvu darbavietai. Pilsētas nosaukums neesot spēlējis lomu dzīvesvietas izvēlē, smejas Dainis. Tas, ka Livonijā tagad ir Rīgas iela, gan esot viņa nopelns. Dainis izstāstījis Livonijas mēram par «smilšu zemi gar Rīgas jūras līci», un neliela ieliņa pilsētā tikusi pie Rīgas vārda. Pie reizes izlabota arī vietējā muzejā publicētā informācija par Livoniju kā Krievijas sastāvdaļu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu