Nākotnes svētīšana • IR.lv

Nākotnes svētīšana

4
Pauls Raudseps

Latvijas vēstures mācīšana nedrīkst aprobežoties ar «patriotisko audzināšanu»

Deputātu un viņu vēlētāju starpā nebija nekādas – ne kulturālas, ne saimnieciskas, ne sabiedriskas, ne dzīves vietas, ne tradīciju – saskares, deputāti palika par sevi un vēlētāji – par sevi. Tas radīja nemieru, atsvešināšanos, savstarpēju neuzticību, kamēr beidzot deputāts no «sava cilvēka» palika par svešnieku un zobgalības priekšmetu.

Rets būs tas lasītājs, kurš, izlasījis šos vārdus, nepadomās, ka tie precīzi apraksta attiecības starp Saeimas deputātiem un to vēlētājiem mūsdienās. Gandrīz vai katru dienu mēs gan ziņu raidījumos, gan ikdienas sarunās sastopamies ar ironiskām piezīmēm par «simt gudrajām galvām», un «plaisa starp varu un sabiedrību» Latvijas politiskajā apziņā jau rādās tik plaša un dziļa, ka tās tumšajās dzīlēs pazūd pat daudz tādu notikumu un faktu, kuri tomēr liecina par vēlētāju balss saklausīšanu «varas» gaiteņos.

Taču skarbais citāts nav ņemts no kādas 21.gadsimta komentāru lapas vai bloga. To pagājušā gadsimta 60.gados uzrakstīja viens no ievērojamākajiem Satversmes sapulces un pirmo trīs Saeimu deputātiem, Latvijas Zemnieku savienības līdzdibinātājs un tās Saeimas frakcijas vadītājs Ādolfs Klīve. Trimdā uzrakstītajās atmiņās Latvijas neatkarības gadi viņš sniedz savu analīzi par iemesliem, kāpēc Latvijā demokrātiskā iekārta palika karājoties gaisā un bez pretestības padevās Ulmaņa apvērsumam. (Jāpiebilst, ka, par spīti grāmatas dziļi, pat pārspīlēti partijiskajai nokrāsai un kopumā labvēlīgajam Ulmaņa raksturojumam, Klīve atmiņās izsakās kritiski par apvērsumu un pat apgalvo, ka 16.maija rītā esot Ulmanim teicis: «Es par savu pienākumu (..) uzskatīšu darīt visu iespējamo, lai iespējami drīz sanāktu jauns, labāks un vairāk darba spējīgs parlaments, nekā atlaistais.» Tiesa, šī apņemšanās viņam netraucēja visu Ulmaņa valdīšanas laiku nostrādāt par Latvijas Bankas padomes priekšsēdētāju.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu