Demonstrantu apspiešana Sīrijā laupa desmitiem dzīvību • IR.lv

Demonstrantu apspiešana Sīrijā laupa desmitiem dzīvību

19
Sīriešu zēns pieprasa Sīrijas režīma gāšanu demonstrācijā Tripolē, Libānā 22.aprīlī. Foto: EPA/LETA

Tūkstošiem protestētāju saņem ložu lietu, asiņainākās sadursmes kopš sacelšanās sākuma. 

Dienu pēc ārkārtas stāvokļa atcelšanas Sīrijā plašie protesti izvērtušies asiņainās demonstrantu un drošības spēku sadursmēs, kurās nogalināti vairāki desmiti cilvēku.

Nemieri Sīrijā piektdien prasījuši lielāko upuru skaitu kopš protestu sākuma pagājušajā mēnesī, ziņo BBC. Cilvēktiesību organizāciju nosauktais upuru skaits pārsniedz 70.

Neizturot ilgstošos protestus, kas sekoja pēc sacelšanās Tunisijā, Ēģiptē un Lībijā, ceturtdien Sīrijas prezidents Asads atcēla gadu desmitiem ilgušo ārkārtas stāvokli, savukārt tūkstošiem protestētāju piektdien izgāja ielās, prasot tālākas demokrātiskas pārmaiņas.

Sacelšanās dalībnieki prasa pārtraukt vardarbību, atbrīvot politieslodzītos un reformēt Sīrijas konstitūciju, tostarp ierobežojot prezidenta pilnvaru laiku ar diviem termiņiem. Pašreizējais prezidents atrodas pie varas 11 gadus, kopš nomainīja šajā amatā savu tēvu.

Demonstrāciju savaldīšanai drošības dienesti lietojuši spēku un saskaņā ar liecinieku ziņām bojā gājušie protestētāji tikuši nošauti. „Lodes sāka lidot pār mūsu galvām kā stipra lietusgāze,” kādu aculiecinieku no Ezras ciemata citē Associated Press.

Savukārt režīma kontrolētie mediji Sīrijā ziņo, ka demonstrantu ierobežošanai nav lietoti kaujas ieroči un sadursmēs ir tikai daži cietušie. Iegūt pārbaudītu informāciju ir grūti, jo ārvalstu mediju iekļūšana valstī tiek kavēta.

Tikmēr Rietumvalstu pārstāvji pauduši bažas par Sīrijas prezidenta vēršanos pret civiliedzīvotāju protestiem. Gan ASV, gan Lielbritānijas valdību pārstāvji aicinājuši pārtraukt uzbrukumus demonstrantiem.

Tiek lēsts, ka piecu nedēļu laikā kopš sacelšanās sākšanās dzīvību zaudējuši vismaz 260 cilvēki.

Komentāri (19)

mary75 25.04.2011. 22.04

Bet, kur ir cilvēktiesību aizstāvji, vietējie, arābu, un Eiropas, kāpēc bļauj tikai tad, kad Izraela novāc pāris palestīniešu teroristu?

+2
-1
Atbildēt

2

    AUTOEXEC.BAT > mary75 25.04.2011. 23.02

    Dzeri, tu arī gribi būt svētāks par pāvestu ? Negribu ticēt, ka esi vienkārši dumš

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 26.04.2011. 07.37

    Neuzņem visu izlasīto tik nopietni, es te mēģināju ironizēt par atsevišķiem “cilvēktiesību aizstāvjiem”, bet, laikam, neveiksmīgi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dro 23.04.2011. 10.26

Kur LU profesūras sašutums, kur Es par “mieru” ar Šlesera uzticamo “reklāmas ģēniju” spicē?:)

+4
-3
Atbildēt

1

    ilmisimo > dro 23.04.2011. 11.53

    Viņi sapruot, ka tas ir imperializma un zionizma zagovors!

    Un zina, lno ir Sorosa aģents!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 26.04.2011. 21.13

to ARTs
Čau, savējais! Es arī par to, lai tadžiki, vjetnamieši un etiopi apšaudītu Maskavu ar raķetēm un pie pakaļas, slimnīcai vai skolai trāpa.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu