Kampars neatklāj, vai precizēs deklarāciju • IR.lv

Kampars neatklāj, vai precizēs deklarāciju

29
Ekonomikas ministrs Artis Kampars, Foto: Dāvis Valbaks, F64
Indra Sprance

Ministrs neatbild, vai publiskotu investora vārdu. VID skaidro, – visi ienākumi jānorāda, bet konkrēti Kampara deklarāciju nekomentē

Lai arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsver, ka ikvienai amatpersonai deklarācijās ir jānorāda visi pagājušā gada ienākumi, tajā skaitā no kapitāldaļu pārdošanas avansā iemaksātā nauda, ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL, “Vienotība”) šobrīd atsakās sniegt skaidru atbildi, vai precizēs VID iesniegto deklarāciju, ienākumu sadaļā norādīs avansā saņemtos 35 000 latu un publiski atklās šo ienākumu avotu – investora vārdu.

Kā Ir.lv atzina Kampars, līdz 1.maijam iespējams izlabot deklarācijas, ja tur ir nepieciešama kāda papildu informācija,taču par to ministrs vēl konsultēsies ar VID pārstāvjiem. “Šobrīd man nav skaidrs, vai tur nepieciešams ko labot, ” sacīja Kampars, norādot, ka līdz šim neesot bijis laika noskaidrot šīs detaļas.

Ministrs gan nesniedz arī skaidru atbildi par to, vai gatavs publiskajā deklarācijas daļā norādīt investora vārdu, ja VID sacīs, ka tas ir jādara. Kampars atkārtoti uzsvēra, ka līgums ar investoru paredz konfidencialitāti un viņš to nevar vienpusēji pārkāpt. Ja tomēr tāda būtu VID prasība, tad Kampars rakstiski vērstos pie investora un lūgtu šajā jautājumā piekrist līguma grozījumiem. “Tad skatītos, kāda būtu atbilde, ” sacīja Kampars. “Es darīšu visu, lai tur viss butu kārtībā, bet šobrīd es negribētu [atbildi] ielikt skaidrā rāmī.”

Kampars uzsvēra, ka VID jau tāpat ir zināms no nepubliskojamās deklarācijas daļas, no kā viņš naudu saņēmis avansā, šajā gadījumā viņam esot jāņem vērā arī civiltiesiskās saistības ar uzņēmēju.

Kampars arī apliecināja, ka nekad iepriekš, esot kādā no amatiem, neesot pieņēmis nekādus lēmumus, kas bijuši vai nākotnē varētu būt izdevīgi šim investoram. Arī kritiku par uzņēmuma finansiālo stāvokli, kas liek apšaubīt investora piesaistes darījuma izdevīgumu, Kampars noraidīja. Tāpat viņš atklāja, ka investors ir Latvijas rezidents.

Kā Ir.lv skaidroja VID Sabiedrisko attiecību daļā, – saskaņā ar likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 24.panta pirmās daļas 8.punktā noteikto valsts amatpersonas deklarācijā ir jānorāda informācija par pārskata periodā gūtajiem visu veidu ienākumiem.  

Saņemtās valsts amatpersonu deklarācijas VID vērtē savas kompetences ietvaros, respektīvi, izvērtē, vai tās ir iesniegtas likumā noteiktajā termiņā, aizpildītas precīzi un atbilstoši normatīvo aktu prasībām u.tml. Savukārt deklarācijās norādītās informācijas patiesuma pārbaude ir KNAB kompetences jautājums.  

Tomēr to, vai VID prasīs Kamparam labot deklarāciju, VID nedrīkstot atklāt. Sniegt trešajām personām konkrētu informāciju saistībā ar Kamparu VID liedzot likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22.pants, jo, lai arī Kampars ir valsts amatpersona, tomēr VID viņš vispirms ir fiziska persona un konkrēts nodokļu maksātājs.

Ir.lv jau vēstīja, ka Kampars spējis pērn atdot 63 465 latu lielu parādu, jo kāds uzņēmējs viņam avansā samaksājis par ministram piederošās SIA “Ronis” kapitāldaļu pirkumu. Otrs naudas avots bija sievas dāvinājums – viņa skaidru naudu uzkrājusi pēc īpašumu pārdošanas un mantojuma no tēva, tā Ir.lv skaidroja ministrs un viņa sieva Ilva Kampare.

 

Komentāri (29)

mary75 18.04.2011. 16.02

Nu tā V turpina tālāk pati zāģēt to zaru, ar kuru ienāca Saeimā – atklātība, godīgums, viens likums visiem…
Par to jau balsoja vairākums.

+13
-1
Atbildēt

2

    mary75 > mary75 18.04.2011. 22.23

    Es domāju, Kampars ne tik daudz krāpnieks, kā, šinī gadījumā, maigi izsakoties, rīkojies vieglprātīgi, un pats sevi iedzinis stūrī.
    Ja būtu brīdi padomājis, tad saprastu, ka katra viņa kļuda tiks momentā tiražēta, un būtu visu noformējis tā, ka nevar piesieties.
    Bet, savu un V reputāciju viņš sagrāva pamatīgi, tagad viņa vārds asocēsies tikai ar šo te lietu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 18.04.2011. 19.10

Izskatās ka viņs ir sapinies pats savās “apenēs” un no nelāga kritiena viņu glābj tikai kolēģi no V. Diemžēl viņš arī tos var paraut līdzi kad atkal Tautai būs par šiem jābalso.

+7
0
Atbildēt

0

Mārtiņš Ozoliņš 18.04.2011. 17.31

Kāds nezin, kas īsti ir tie mistiskie iemesli, kāpēc V tik ļoti sargā Kamparu – tik ļoti, ka gatava upurēt pati sevi? :) Uz ko V pēc vairs šitā cer?

+7
-1
Atbildēt

2

    disassociative > Mārtiņš Ozoliņš 18.04.2011. 18.46

    Tas ir pašsaglabāšanās instinkts – jau aiziet Mūrniece, ja vēl ies Kampars, var aiziet arī visa valdība un tad ilgi vairs Vienotība pie varas netiks. Nākamajās vēlēšanās varētu arī būt TP liktenis pēc visa tā, kas šobrīd notiek.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ja viņi NENOMAINĪS šos kadrus, tad gan TP liktenis ir garantēts! Ielikt šito vietā lieliskus, kompetentus kadrus – tā vēl varētu to likteni nomenedžēt plus/mīnus normālu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu