Palielinās slimību baktēriju izturība pret antibiotikām • IR.lv

Palielinās slimību baktēriju izturība pret antibiotikām

8
Oļesja Sokolova-Godovaņuka, F64

Pētījums: ES gadā antibiotiku dēļ mirst 25 000 iedzīvotāju

Latvijā un pasaulē iedzīvotāju vidū palielinās antibiotiku rezistence, kuras dēļ Eiropas Savienībā (ES) gadā mirst aptuveni 25 tūkstoši iedzīvotāju, ceturtdien žurnālistiem sacīja ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāve Latvijā Aiga Rūrāne, vēsta aģentūra BNS.

Rūrāne norādīja, ka ES un pasaules iedzīvotāju vidū strauji pieaug rezistence pret antibiotikām un daudzas antibiotikas, ar kurām var ārstēt dzīvībai bīstamas saslimšanas, zaudē spēku. “Pasaulē arvien biežāk sastopami gadījumi, ka pat vienkāršas infekcijas vairs nereaģē uz ārstēšanu ar antibiotikām un pat vienkāršas medicīniskās manipulācijas var izrādīties dzīvību apdraudošas,” viņa teica.

PVO pārstāve arī skaidroja, ka izturība pret antibiotikām rodas, tās lietojot ilgstoši. Daudzviet ārsti receptes izsniedz bezatbildīgi. Salīdzinoši vieglu saslimšanu ārstēšanai cilvēki lieto antibiotikas kaut arī šīs slimības ar antibiotikām nav nepieciešams ārstēt.

Infektologs Uga Dumpis pastāstīja, ka Latvijā šī problēma sāka parādīties pirms pieciem gadiem un pašlaik tiek novērotas aptuveni sešas līdz septiņas baktērijas, kas ir izturīgas pret antibiotikām. Kaut arī pagaidām Latvijā ir viens no zemākajiem antibiotiku rezistences rādītājiem ES, slimnīcas mēnesī saskaras ar aptuveni 100 pacientiem ar šādu simptomu. Šādas baktērijas un gēni var tikt nodoti cilvēkam, darbojoties ar pārtiku vai rūpējoties par lopiem.

Viena no nopietnākajām Austrumeiropas valstu problēmām ir multirezistentās tuberkulozes izplatība. Tā ir grūti ārstējama pat ar jaunākajām antibiotikām.

Rūrāne pavēstīja, ka PVO veiktajā pētījumā atklājās, ka no 21 Austrumeiropas valsts 14 valstīs antibiotikas bieži vien var iegādāties bez receptēm, savukārt tikai septiņām no tām ir nacionālie plāni, kā samazināt antibiotiku rezistenci.

7.aprīlis ir Pasaules veselības diena, ko atzīmē jau 50.reizi. Šogad veselības dienas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību antibiotiku rezistences palielināšanās problēmai iedzīvotāju vidū.

Komentāri (8)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu