Latvijas komanda veido radikālu auto Dakāras rallijreidam • IR.lv

Latvijas komanda veido radikālu auto Dakāras rallijreidam

33

“Oskaru” riteņus griezīs tikai elektriskā strāva, ko saražos degviela

Latvijas komanda 2012.gada Dakāras rallijreidā startēs ar radikāli jaunas tehnoloģijas automašīnu, kas degvielu izmantos tikai elektrības ražošanai, projekta īstenotāju teikto atreferējusi aģentūra BNS.

Rallijreidos nekad iepriekš nav startējis automobilis, kura riteņus griezīs tikai elektriskā strāva, žurnālistus informēja projekta iniciators Māris Saukāns. Viņš uzsvēra, ka, cītīgi strādājot, arī šķietami nesasniedzami mērķi ir pa spēkam. “Zināmā mērā mēs atgriežamies Dakāras rallijā kā pionieri,” teica Saukāns. “Ceram, ka arī finišā mēs būsim pirmie,” viņš sacīja.

Komanda Latvijā uzbūvēs elektropiedziņas mašīnu “OSCar eO”, kam jauda vidēji būs trīsreiz lielāka nekā vidusmēra ielas automašīnai, un vairāk nekā trīs tonnas smagajam spēkratam pie katras ass būs savs elektromotors. Inženieris un izgudrotājs Andris Dambis nešaubās, ka viņa darbs palīdzēs izstrādāt noderīgas tehnoloģijas ielas automašīnām ar elektrisko piedziņu. Elektrību mašīnas kustībai maršrutā iegūs no speciāli būvētiem ātras darbības 180 akumulatoriem vai strāvas ģeneratora.

Latvijas rallijreidu komandas ieceri atbalstījuši arī Dakāras organizatori un vadošas ārvalstu kompānijas. Komandas tehniskais ģenerālsponsors būs Ķīnas akumulatoru ražotājs “Winston Battery”. Dambis uzsvēra, ka Ķīnā pašlaik ir vislabākie elektroautomobiļu akumulatori. Latvijas rallijreidu komandā būs sacīkšu auto, atbalsta mašīna, kā arī tehniskās palīdzības smagais automobilis.

Dambis uzskata, ka galvenais Dakārā būs saglabāt vietu rallija ieskaitē, jo ļoti garos ātrumposmos elektropiedziņas mašīnai nebūs viegli iekļauties kontrollaikā. “OSCar eO” brauks pēc tādiem pašiem noteikumiem kā iekšdedzes dzinēju mašīnām, bet pretendēs uz 1.vietu alternatīvo degvielu klases ieskaitē.

“Mēs runājam par augstākajām tehnoloģijām elektroautomobiļu hibrīdu būvē,” palepojās Dambis. Ekonomikas ministrs Atis Kampars “OSCar eO” nosauca par nozīmīgu inovāciju, jo pasaulē miljardiem lielas summas tiek ieguldītas elektromobiļu projektu attīstīšanā. Latvijā tiek radīta taustāma lieta, ko pasaulē varētu vēlēties lietot un kas nākamgad būs pasaules uzmanības centrā, gandarījumu pauda ministrs.

Rallijreida elektriskajai sacīkšu mašīnai vēl jātop, un tās radīšanai varēs sekot projekta mājaslapā oscareo.lv . Atsevišķas daļas piegādās astoņu valstu ražotāji. Lai pārbaudītu tehnoloģijas, elektriskās daļas testiem iebūvēs “Nissan Navara” mašīnā, ko līdz augusta beigām pārbaudīs. Līdz tam būs gatava “OSCar eO” mehāniskā daļa, ko tad varēs papildināt ar elektriskajām sistēmām. Jaunajam spēkratam oktobrī plānoti testi Marokā.

Apņēmību nākamgad startēt Dakāras rallijā iepriekš pauduši arī motosportisti Einārs un Jānis Vinteri.

Dakāras rallijreida dalībniekiem nākamgad jāveic vairāk nekā 9000 kilometru Argentīnas, Čīles un Peru teritorijā. Starts būs 1.janvārī Marderplatā, Argentīnā, bet pēc Andu atzara šķērsošanas sacensības turpināsies Čīlē un Peru, kur maršruts būs tuksnesī. Limā finišs paredzēts 15.janvārī. Rallijreids kopš 2009.gada notiek Dienvidamerikā, jo ierastajā maršrutā Ziemeļāfrikā sacensības nerīko terorisma draudu dēļ.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu