Mēs esam kā Papes zirgi • IR.lv

Mēs esam kā Papes zirgi

4
Foto — Andrejs Terentjevs, F64

Psihoterapeits Viesturs Rudzītis par tautas psiholoģisko stāvokli. Kāds ir latvietis? «Mežonis»

Pie populārā psihoterapeita Viestura Rudzīša privātmājas Jūrmalā mani sagaida divi uzbāzīgi siāmieši. «Viņi nav latvieši, viņiem nav sirdsapziņas,» psihoterapeits komentē savu kaķu nazālo ņaudēšanu. «Kāda tad latviešiem ir sirdsapziņa?» man izsprūk jautājums. «Drausmīga. Viņi vienmēr jūtas vainīgi,» atbild psihoterapeits. 

Pie Rudzīša esmu ieradies, lai uzklausītu terapeita domas par savas tautas psiholoģisko stāvokli, kas mani, kā daudzus citus, pašlaik nodarbina ne mazāk kā paša ķibeles. Uz brīdi manu uzmanību no eksistenciālās tēmas novirza stilīgs rakstāmgalds uz ritenīšiem. Izrādās, paštaisīts. «Konsultācija» ieilgst uz trijām stundām, kuru laikā manā priekšā uz milzīgām planšetēm tiek izritināti grieķu dievu dzimtas koki. Siāmieši, izdzīti no verandas, kur notiek intervija, nekaunīgi ņerkstēdami ložņā gar logiem. 

Vai cilvēks Latvijā ir brīvs?
Ārēji un politiski ir brīvs, bet iekšēji ļoti bieži fantomi saglabājas. Tukšās vietas. PSRS vairs nav, bet sociālpsiholoģiski tā eksistē. Cilvēks uzvedas tā, it kā viņam būtu kāds kungs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu