Deputātiem nav vienprātības par KNAB statusu • IR.lv

Deputātiem nav vienprātības par KNAB statusu

18
Raitis Plauks, F64
Indra Sprance

Vilnītis neuzskata par vajadzīgu apmeklēt Saeimas komisijas sēdi, kurā spriež par biroja neatkarību

Uzklausot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), Tieslietu ministrijas, Valsts kancelejas un premjera biroja pārstāvjus, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien nolēma aicināt valdību nekavēties un izskatīt koncepciju par KNAB turpmāko statusu, izvērtējot iespējas stiprināt biroja neatkarību.

Lai arī komisijas sēdes darba kārtībā bija iekļauts jautājums par biroja turpmāko statusu, KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis uz sēdi nebija ieradies. Kā Ir.lv skaidroja KNAB sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Karlsberga, Vilnītis deleģējis KNAB pārstāvi, kas tieši strādājis ar koncepciju – KNAB administratīvās nodaļas vadītāju Aldi Daugavvanagu. Kādēļ Vilnītis pats neapmeklēja sēdi, lai arī bija aicināts, viņa nepaskaidroja.

Koncepcija par KNAB statusu tika izstrādāta jau pirms diviem gadiem, taču vairāku iestāžu iebildumu dēļ tās pieņemšana kavējās. Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve komisijas sēdē norādīja, ka toreizējā TM politiskā vadība nav atbalstījusi koncepcijā pausto priekšlikumu nostirpināt KNAB kā neatkarīgas iestādes statusu līdzīgi kā tas šobrīd ir Valsts kontrolei vai Latvijas Bankai, savukārt jaunā TM politiskā vadība – ministrs Aigars Štokenbergs (SCP, “Vienotība”) vēl neesot paudis viedokli šai jautājumā.

Premjera padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Bukāne otrdien komisijas sēdē skaidroja, ka pirms diviem gadiem sagatavotajā koncepcijā bija nepieciešami būtiski precizējumi, tajā skaitā skaidri definējot veidu, kādā tiek atrasts KNAB vadītāja amata kandidāts. Kā skaidroja Bukāne, šobrīd koncepcija šos jautājumus neregulē, tāpat neskaidrības pastāv par iespējām disciplināri sodīt KNAB vadītāju. Ģenerālprokuratūras pārstāve Ramona Bērziņa pauda viedokli, ka KNAB priekšnieku šobrīd nevar disciplināri sodīt un “tā nav nejaušība, bet gan likumdevēju griba, kas liecina par šīs iestādes lielāku neatkarību citu iestāžu vidū”.

Komisijas deputātiem otrdien domas dalījās par nepieciešamību viest kādas izmaiņas KNAB statusā. Daļa deputātu, tajā skaitā Jānis Ādamsons (SC), pauda viedokli, ka politiska iestādes vadība neapdraud iestādes darbinieku darba kvalitāti.Kā piemēru Ādamsons minēja Ceļu policiju, ironizējot, ka tad jau katrs policists būtu jāapstiprina Saeimā, lai stiprinātu viņu darba neatkarību.

Savukārt deputāts Kārlis Seržants (ZZS) aicināja atturēties no pārsteidzīgiem lēmumiem, norādot, ka šā brīža situācija var mainīties. “Iedomāsimies, ka pēc gada KNAB vadīs Strīķe, bet premjers būs Lembergs. Ko tad? Vai tad jūs domājat, ka Dombrovskis būs premjers desmit gadus?” pauda Seržants.

Komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis (JL, “Vienotība”) secināja, ka komisijā nav vienprātības, lai pieņemtu kādu lēmumu. Tiesa,iebildumi no parlamentāriešiem neizskanēja jautājumā par to, ka vajadzētu noteikt kārtību, kādā tiek atrasts KNAB vadītājs virzīšanai apstiprināšanā Saeimā. Deputāts Aleksejs Loskutovs (SCP, “Vienotība” ) rosināja koncepcijā noteikt, ka KNAB vadītāju izvēlas atklātā konkursā. Šobrīd likumā vien noteikts, ka potenciālajam KNAB vadītāja amata kandidātam ir jābūt ar “atbilstošu darba pieredzi.”

Komentāri (18)

mary75 29.03.2011. 13.19

Kārtējais cirks muļķuzemees aborigēniem par prieku.`
Tā vietā, lai risinātu jautājumu par KNAB priekšnieku, sākas kārtējā bezsatura rezonēšana par šobrīd nebūt ne to būtiskāko jautājumu.
Kāda reāla neatkarība šādai iestādei var būt valstī, kur Saeimas vairākuma rīcības motivācija nebūt nav valsts intereses un cīņa ar korupciju??
Loskutovs gribēja būt neatkarīgs, ar ko tas beidzās?
Un tie Lemberga vasaļu argumenti par to Striķi un Lembergu – nu tas ir vienā līmenī arLemberga murgiem par to heroīnu.
Nu tāda šai te “partijai” izpratne par demokrātiju un mūsdienu pasauli, ja šiem dotu vaļu, nez kur Latvija tagad atrastos?
Izskatās, gan Lembergs, gan pārējie no ZZS tik ļoti pārliecināti par savu visvarenību un pilnīgāko dominanti, ka pat pieklājības pēc “filtrēt bazaru” neuzskata par vajadzīgu.
Un, kā nu ne – tautas mīluļi, saulveži, ar sliekas intelektu un redzesloku.

+8
0
Atbildēt

6

    anita_meistere > mary75 29.03.2011. 14.44

    piedāvā politiķiem masveidā pievērsties populismam??? patīk, kad tevi, vēlētāju, uztver kā tupu aitu? man nē! protams, ka man nepatīk, kas pašalik valstī notiek..visa ši te konsolidācija utt..bet citu variantu ta nav. tas pats kas ar zobārstu..sāpēs, bet variantu nav. LV maza valstiņa, ar ļoti mazām manevra iespejām un inerci…kā arī graujošu politiskās vides kvalitāti (ne jau cilvēki, bet izpildījuma forma). nav mums nobela premijas cienīgi ekonomisti un valstvīri. neesam mēs gudrāki par visiem pārējie pasaulē…tāpēc uz kaut kādiem brīnumiem cerēt ir vairāk kā naivi.
    nedomāju, ka biznesmenam un sliņķīm kopējos vilcienos prasības pret valsts pārvaldi ir krasi atšķirīgas.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.03.2011. 16.21

    Taisni otrādi, piedāvāju V neatteikties no saviem principiem, ko tā patreiz dara, lai nepazaudētu to vēlētāju, kas viņiem ir.
    Populismā V Lembergu tāpat nepārspēs, nav vērts pat mēģināt.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > mary75 29.03.2011. 13.46

    nosauc kaut vienu iemeslu, kāpēc lai viņi nebūti tik pašparliecināti.
    pat ja par viņiem nesabalsos nākamājās vēlēšanās (nu būs tradicionālie 10-12%)…viņi tik un tā ar SC tiks iekšā, un būs tie, kuru balsis atkal izrādīsies izšķirošās. un cirks varēs turpināties. sausais atlikums nulle!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.03.2011. 13.59

    SC noteikti nedabūs mazāk tas ir skaidrs, arī ZZS diezin vai dabūs mazāk, V noteikti dabūs mazāk.
    Un tas jebkurā gadījumā, vai V būs valdībā, vai dabūs sēdēt opozīcijā, izskatās, viņi paši dara visu, lai savu atbalstu mazinātu.
    Tāpēc jau pārņem pesimisms.
    Bet, šoreiz – ko tauta pelnīja, to dabūs, dažiem gan pretīgi dzīvot tādā Lemberģijā, bet, neko darīt nevar – demokrātija.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > mary75 29.03.2011. 14.15

    “dara visu, lai savu atbalstu mazinātu”…tu gribēji teik, lai palielinātu sava elektorāta kvalitāti..jo tie, kas neprot skaitīt, un nespēj “sasiet” sekas ar celoņiem, balsos par ko citu? nu jā. piekrītu.

    SC+x reitingi nemainīsies, tur piekrītu. viņiem te vēl ilgi būs savi 20-25%. bet nekad nebūs 51%, un vienmēr kāds šos te sabloķes.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.03.2011. 14.32

    Jā, palielināt sava elektorāta kvalitāti ir visnotaļ apsveicami, bet, derēja domāt arī par kvantitāti, par nožēlu, pie mūsu vēlēšanu sistēmas galvenais ir tas.
    Reizēm, vispār, rodas šaubas, vai tāda demokrātija, kur viena balss ir gan sliņķim, kas gaida tikai pabalstu, gan biznesmenim, kurš dod darbu simtiem cilvēku un par saviem nodokļiem uztur šos pašus sliņķus, ir labākais variants, kaut arī tās, protams, ir nepolitkorektas domas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 29.03.2011. 12.46

kameer Lembe nav aiz resteem šis jautaajums paliks atklaats , nekaadas koncepcijas bez saskaņošanas ar viņu nenotiek , pareizi jau viens ZēZēeSietis bija noraadiijis , kaadaa stuaacijaa var nonaakt ja peec gada Striiķe buus KNAB priekšniece , bet Lembe premjers , nu komeedija …

+7
-1
Atbildēt

1

    anita_meistere > Janka, Janic 29.03.2011. 13.39

    Seržans izpļāpājās :D:D:D tā ir, kad ilgstoši strādā dzeltenajā presē…:D
    ja lembis būs premjers (nu vai urbanovišč), tad zzs būs savs prezidents (daudze), tātad zatlers nepārvēlēs! vispar diezgan drūmi viss izskatās.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Senda Kronberga 29.03.2011. 12.36

Savā starpā viss ir skaidrs, bet nu saeimā labāk paķildosimies. Iedzīvotājiem tā apmēram ir skaidrs jau, cik labs pilsonis ir Vilnītis un tas, ka viņš neieradās uz šo sanāksmi, ir tikai apliecinājums tam. Tikai tā dīvaini sanāk. Itkā neatkarīgas instances lemj par citas neatkarīgas instances likteni. Vieta paķiķināt, jo vārds neatkarīgs mūsu zemē ir tāds visai pasakains un nesasniedzams mērķis, ja runa iet par varu vai politiku. Vai tad saeimai nevajadzētu būt neatkarīgai no oligarhiem un politiķu iegribām? Strādāt cilvēku lābā un aizmirst par naudas atkarību? Visi mēs te esam no kaut kā atkarīgi un kā jau lielākā daļa augšgala darbību, arī šo var uzskatīt par kārtējo šarādi. Un jā, kā tad ZZS bez sava maka pieminēšanas. Ideja ir tāda, gribi, lai baidās? Pasaki, ka ir jābaidās – baidīsies. Visas ZZS runas ir ne pašu runātāju sarakstītas, jo dažam labam piemīt tik savdabīga psiholoģiskā salīdzināšana un iebiedēšana, ka to var saost pa gabalu.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu