Atjauno elektrības piegādi vēl vienam Fukušimas reaktoram • IR.lv

Atjauno elektrības piegādi vēl vienam Fukušimas reaktoram

32
Fukušimas AES no putna lidojuma. Avots: AFP/LETA

Kontroles zāļu iedarbināšanu uzskata par svarīgāko soli dzesēšanas sistēmu atjaunošanai

Tehniķi ceturtdien atjaunojuši elektrību Japānas zemestrīcē cietušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) pirmā reaktora kontroles zālē, vēsta aģentūras LETA un AFP.

Tagad strādnieki var izmantot divas vitāli svarīgas kontroles zāles – pirmā un trešā reaktora, kuras agrāk viņi bija spiesti pamest pēc vairākiem sprādzieniem un radiācijas līmeņa pieauguma.

11.marta cunami pārrāva elektrības padevi AES un izsita no ierindas avārijas sistēmas, izjaucot dzesēšanas sistēmu darbību, kā dēļ sāka sakarst kodoldegvielas stieņi reaktoros. Spēkstacijas personāls, tehniķi, ugunsdzēsēji un militārpersonas jau vairāk nekā nedēļu cenšas atdzesēt reaktoru degvielas stieņu baseinus, taču radiācijas līmeņa pieaugums un dūmi vairākkārt likuši pārtraukt darbus.

Kontroles zāļu iedarbināšana tiek uzskatīta par vienu no svarīgākajiem soļiem, lai varētu iedarbināt reaktoru pamata dzesēšanas sistēmas. Iepriekš strādniekiem nācās darboties bateriju gaismā un bez gaisa kondicionēšanas, kas būtu aizvadījusi daļu radioaktīvo izmešu. Elektroenerģijas piegādi trešā reaktora kontroles zālei izdevās atjaunot otrdien. Trešais reaktors rada vislielākos draudus, jo tas satur potenciāli bīstamu urāna un plutonija sajaukumu.

Divas nedēļas pēc postošās zemestrīces un cunami oficiālais bojāgājušo un bezvēsts pazudušo skaits Japānā pārsniedzis 26 tūkstošus. Valsts policija ziņo, ka apstiprināta 9737 cilvēku bojāeja un vēl 16 423 oficiāli atzīti par bezvēsts pazudušiem, kopējam mirušo un pazudušo skaitam sasniedzot 26 160. 2777 cilvēki guvuši ievainojumus.

Kā jau ziņots, 11.martā Japānu satricināja deviņas balles stipra zemestrīce un valsts ziemeļu salas Honsju piekrasti nopostīja desmit metrus augsts cunami, izraisot avāriju Japānas Fukušimas atomelektrostacijā.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu