Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Lai «uzturētu kaujas garu» Ukrainas armijā, šīs valsts prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklēja frontes līniju Austrumukrainā. Līdztekus ziņām par Krievijas armijas koncentrēšanos pie Ukrainas robežām pēdējās dienās krasi pieaudzis sadursmju skaits starp Ukrainas armiju un Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem Donbasā. Šogad tur krituši jau 25 Ukrainas karavīri. Foto — Scanpix

Krievija pie Ukrainas austrumu robežas sakoncentrējusi ap 40 000 karavīru, vēl tikpat daudz atrodas Krimā, pirmdien paziņoja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska preses pārstāve. Ukrainas prezidents no Kremļa neesot saņēmis atbildi uz aicinājumu sarīkot telefonsarunu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. G7 valstu ārlietu ministri pirmdien aicināja Krieviju izbeigt provokācijas un mazināt saspīlējumu. 

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens svētdien brīdināja Krieviju: ja tā pret Ukrainu rīkosies agresīvi, tas nepaliks bez sekām. Blinkens arī paziņoja: tā būtu liela kļūda, ja Ķīna uzbruktu Taivānai. 

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) izpētījusi AstraZenca ražotās vakcīnas pret Covid-19 un secinājusi, ka asins trombu veidošanās ir iespējama kā ļoti reta vakcīnas blakne. EZA pagājušajā nedēļā uzsvēra, ka ieguvums no vakcinācijas un smagas saslimšanas novēršana ir daudz lielāks nekā iespējamais risks. Eksperti pieļauj, ka viens no trombu veidošanās izskaidrojumiem ir imūnsistēmas reakcija. Pētījumi turpinās. ES šo vakcīnu saņēmuši vairāk nekā 20 miljoni cilvēku.

ASV medikamentu uzraudzības pārvalde piesardzības dēļ uz laiku iepauzējusi Johnson & Johnson izstrādātās Covid-19 vakcīnas lietošanu, jo pēc tās saņemšanas reģistrēti vismaz seši retas trombozes gadījumi. Visas cietušās ir sievietes vecumā no 18 līdz 48 gadiem, viena mirusi. Līdz šim ASV izmantoti jau septiņi miljoni Johnson & Johnson vakcīnas devu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu