Latvija uz Japānu varētu nosūtīt desmit glābēju vienību • IR.lv

Latvija uz Japānu varētu nosūtīt desmit glābēju vienību

33
Avots: EPA/LETA

Ziedojumus zemestrīcē cietušajiem jau sācis vākt Latvijas Sarkanais krusts 

Valdība par palīdzības sniegšanu zemestrīcē un cunami cietušajai Japānai lems otrdien, tiek arī gaidīts Japānas vēstniecības ziņojums par nepieciešamo palīdzību, ko Latvija varētu sniegt, vēsta aģentūra BNS.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL, “Vienotība”) pavēstīja, ka ir sagatavots ziņojums par to, kādu palīdzību Latvija varētu sniegt Japānai.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir izvērtējis iespējas sniegt humāno palīdzību Japānai. Dienests varētu nosūtīt vienību desmit cilvēku sastāvā ar nepieciešamo ekipējumu (bez autotransporta), kas varētu iesaistīties cilvēku glābšanā ēku gruvešos. No valsts materiālo rezervju resursiem varētu nosūtīt arī dažādas noderīgas lietas, piemēram, medikamentus, segas, nestuves un citas vērtības.

Tomēr attālums līdz Japānai ir liels, kāpēc materiālo resursu transportēšanas izmaksas arī būs lielas, tāpēc izdevīgāk, iespējams, būtu sniegt Japānai finansiālo palīdzību.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS, “Vienotība”) otrdien tiksies ar Japānas vēstnieku Latvijā un tad arī cer uzzināt, kādu palīdzību Latvija varētu sniegt. Pašlaik tas vēl nav zināms. Iespējamo palīdzības sniegšanu koordinēs Ārlietu ministrija, taču par to, kādu palīdzību no Latvijas vajadzētu, tiek gaidīts pieprasījums no Japānas puses.

Pēc postošās zemestrīces un cunami, kas 11.martā skāra Japānu, Latvijas Sarkanais Krusts aicina Latvijas iedzīvotājus ziedot Japānas zemestrīcē cietušajiem. Iedzīvotāji lūgti pārskaitīt līdzekļus uz Latvijas Sarkanā Krusta ziedojumu kontu LV28HABA0140J04577004 ar norādi “Japāna” vai zvanīt pa ziedojumu tālruni 90006880, ziedojot vienu latu par zvanu.

Pagaidām Latvijas Sarkanais Krusts zemestrīcē cietušo atbalstam aicina ziedot naudu. Ja tiks saņemta informācija par konkrētu speciālistu vai lietu nepieciešamību, Sarkanā Krusta speciālisti lūgs papildu sabiedrības atbalstu. Palīdzības sniegšanu Japānas zemestrīcē cietušajiem koordinē Japānas Sarkanais Krusts.

Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrību federācija ir nosūtījusi uz Japānu profesionāļu komandu, kas atbalstīs Japānas Sarkanā Krusta darbību, izvērtēs nepieciešamās palīdzības daudzumu, jo pašlaik vēl nav iespējams noteikt patieso postījumu apmēru un cietušo skaitu.

Jau ziņots, ka Japānā piektdien notika zemestrīce ar stiprumu 8,9 balles pēc Rihtera skalas. Tai sekoja cunami, kas nodarīja lielus postījumus.

 

Komentāri (33)

anita_meistere 14.03.2011. 16.51

kamēr saposīsies, tikmēr jau nebūs ko glābt. tādas bremzes. dzīvo cilvēku glābšana pēc diens/posotras jau beigsies.

+2
0
Atbildēt

0

Ieva 15.03.2011. 06.35

kāpēc citas valtis jau ir nosūtījušas savu palīdzbu, bet Latvijas valdība vēl tikai domā?! varbūt…varētu lemt…Vai tikpat ”stratēģiski” valdība rīkojas arī ikdienā!?

0
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 15.03.2011. 03.54

Brauksim palīgā? Kāda ir latviešu pieredze darbā ar zemestrīces un tsunāmi seku likvidēšanu? Varbūt mums ir speciāli apmācīti suņi kuri palīdz atrast drupās izdzīvojušos.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu