"Šukšina stāsti" Rīgā • IR.lv

“Šukšina stāsti” Rīgā

32

No 2.aprīļa līdz 4.aprīlim Rīgā, Dailes teātrī notiks Jevgēņija Mironova vadītā Maskavas Nāciju teātra viesizrādes, ziņo aģentūra LETA.

Latvijā būs iespēja redzēt divas spilgtākās, radošā talanta piesātinātākas, skatītāju gaidītākās beidzamo gadu izrādes – “Šukšina stāstus” latviešu režisora Alvja Hermaņa iestudējumā un “Killeri Džo” – kulta režisora Javora Girdeva iestudējumā.

“Šukšina stāsti” var kalpot kā etalons eiropeiskas režijas precizitātes un krievu tēmas apvienojumam. Šukšins meistarīgi aprakstījis situācijas, kurās notiek lauku miesta vientiesīgo un aizkustinošo dīvaiņu sadursmes ar pilsētniecisko. Hermanis saklausa šo sadursmju traģiskās notis, bet pasniedz tās Šukšina manierē.

Pirmkārt jau, darbā manifestējas mīlestība pret cilvēkiem. Ne līdzjūtība un žēlums pret vienkāršo tautu, bet tieši mīlestība. Otrkārt, tajā nav ne vēsts no atmaskojoša patosa. Tiek paustas vienkāršas patiesības, ne rūgtas atziņas. Treškārt, iestudējuma vizuālajā ietērpā nav izmantotas netīkami neglītas faktūras.

Hermanis radījis saules gaismas pielietu, īstenas dzīves garšas caurstrāvotu izrādi, kurā pastorālu utopiju par laimes neiespējamību aizvieto daudzšķautnainā sarežģītība, traģiskais un pretrunīgais cilvēka veidols, kas atklājas Šukšina prozā.

Otrs Nāciju teātra iestudējums – “Killeris Džo”, kas iemieso citādu teātra mākslinieciskās vadības meistarības un drosmes izpausmi.

Sižeta centrā – killeris, kurš strādā par policistu, un neprātīga amerikāņu ģimenīte, kas nolēmusi savdabīgā veidā uzlabot savu labklājību. Tomēr par rūdītākajam skatītājam neizdosies atminēt, ar ko viss beigsies. Iestudējuma aktierus rīdzinieki pazīst jau no iepriekšējām Nāciju teātra viesizrādēm: Jūlija Peresilda, Aleksandrs Novins, Jeļena Morozova, Vitālijs Hajevs, kā arī Andrejs Fomins.

No 9.februāra biļešu komplektus var iegādāties tikai divās “Biļešu serviss” kasēs – Dailes teātrī un Kongresu namā.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu