Puse zagļu atzīst, ka paveikt zādzību ir ļoti vienkārši • IR.lv

Puse zagļu atzīst, ka paveikt zādzību ir ļoti vienkārši

29
Oļesja Sokolova-Godovaņuka, F64

Bieži vien iedzīvotāji neveic pat elementārus mājokļa pasargāšanas pasākumus

Teju puse iepriekš par zādzībām notiesāto atzīst, ka ielauzties īpašumā un paveikt zādzību ir ļoti vienkārši, liecina apdrošināšanas sabiedrības “Balta”, pētījumu aģentūru “Data Serviss” un Valsts probācijas dienestu veiktais pētījums, vēsta aģentūra BNS.

Pētījumā, aptaujājot iedzīvotājus un par zādzībām iepriekš tiesātas personas, analizēti vairāki faktori – zagļu iecienītākie rīcības scenāriji, zādzību riska tendences un efektīvākās metodes mājokļa aizsardzībai.

Pētījumā 47% no aptaujātajām iepriekš tiesātājām personām norādīja, ka ielauzties īpašumā un paveikt zādzību ir ļoti vienkārši. Turklāt 63% no šīs respondentu grupas atzina, ka zādzību parasti spēj paveikt ātrāk par 15 minūtēm un tā var notikt jebkurā diennakts laikā, kaut arī priekšroka tiek dota dažādām svētku dienām un laikam, kad mājokļu īpašnieki dodas garākos atvaļinājumos.

Pētījumā gan iedzīvotāji, gan zagļi uzsver, ka visbiežāk tiek nozagta nauda un dažādas sīklietas, ko ir vieglāk realizēt, – juvelierizstrādājumi un nelielas elektropreces.

Ļoti reti tiek zagti televizori un citas lielākas mantas, jo to iznešana no mājokļa ir apgrūtinoša. Zagļi atšķirībā no iedzīvotājiem norāda, ka tos interesē arī dokumenti, tāpēc iedzīvotājiem ieteicams parūpēties par drošu savu svarīgāko dokumentu uzglabāšanu.

Rīgas reģionā pērn zādzību skaits samazinājies par 5,3% jeb līdz 1689 gadījumiem. Tomēr citos reģionos to kļūst arvien vairāk, un iepriekšējā pieredze rāda – iedzīvotāji dažkārt neveic pat elementārus mājokļa pasargāšanas pasākumus. Turklāt nereti viņu priekšstats par to, kā labāk pasargāt savu īpašumu no zādzībām, krasi atšķiras no metodēm, kas patiešām spēj aizkavēt zagļus.

Atsevišķos Latvijas reģionos zādzību skaits pieaug, un vislielākais pieaugums ir vērojams Daugavpilī, Jelgavā un Rēzeknē. Raksturīgi, ka pilsētās iekļūšanai mājokļos galvenokārt tiek izmantoti balkoni un logi. Reģionos un privātmājās zagļi visbiežāk ielaužas saimniecības ēkās un garāžās, kas nav savienotas ar dzīvojamo ēku.

Policija norāda, ka zagļus spēj aizkavēt pat vienkāršas lietas – kārtīgi aizvērti logi, izturīgas durvis ar kvalitatīvu slēdzeni, elementāras signalizācijas sistēmas un kaimiņu vērība. Policija aicina iedzīvotājus būt arī vērīgiem, jo pirms zādzības zagļi, iespējams, centīsies iegūt informāciju par īpašumu gan no mājokļa saimnieku paziņām un kaimiņiem, gan novērojot saimniekus. Arī, komunicējot interneta vidē, ir jābūt uzmanīgiem.

 

Komentāri (29)

janazakovica 09.03.2011. 22.11

80-90 procenti no zaglim ir narkomani.kas to dara pirms vai starp narkotiku lietosanas eiforijas fazeem..tapec it ka izliekas tik viegli.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu