Sarkanais kvadrāts otrreiz • IR.lv

Sarkanais kvadrāts otrreiz

41
Edijs Pālens, LETA
Aivars Ozoliņš

Dombrovska valdība paliks, ja paliks Zatlers

Līdz ar Saeimas balsojumu par tiesībsargu ceturtdien valdības koalīcija pārstāja pastāvēt faktiski, un jau nākamo divu, trīs mēnešu laikā varētu kļūt skaidrs, vai beigsies arī juridiski. Jaunu valdību veidotu tā pati "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS), "Saskaņas centra" (SC) un "Par labu Latviju!" (PLL) koalīcija, kura būtu pārņēmusi varu jau uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām, ja vēlēšanu iznākums būtu bijis tāds, kādu prognozēja sabiedriskās domas aptaujas. 

Saeimas vēlēšanu iznākums bija citāds, nekā tika prognozēts. Taču Valsts prezidenta vēlēšanas var pabeigt pirms gandrīz gada — pērn 16.aprīlī ar balsojumu par ģenerālprokuroru Jāni Maizīti — sākto Sarkanā kvadrāta koalīcijas veidošanas procesu. 

Lai ko tagad stāstītu Solvita Āboltiņa un citi "Vienotības" līderi, ka galvenais ir ekonomika, bet «domstarpības tiesiskuma jautājumos» esot ikdienišķs nieks un neapdraudot koalīcijas stabilitāti, aizkulišu darbs nu rit pilnā sparā. Visu amatu mūžīgo kandidātu saraksti ir izvilkti no šūplādēm, tiek plānoti gājieni, pārdalītas portfeļu kombinācijas. 

Redzamais rezultāts būs pavisam vienkāršs: ja Valdis Zatlers tiks ievēlēts atkārtoti, paliks Valda Dombrovska pašreizējā valdība; ja tiks ievēlēts jebkurš cits, būs personas X vadīta promaskaviska oligarhu valdība. 

Pašlaik notiekošais tipoloģiski daļēji atkārto pirms gada redzēto. Līdzīgi kā tagad balsojumā par tiesībsargu, ZZS, SC un PLL koalīcija tad pieteicās ar balsojumu pret Maizīša atkārtotu apstiprināšanu amatā, taču tās nākšana pie varas tika atlikta līdz vēlēšanām. Līdzīgi kā pašlaik bija arī argumenti par labu Dombrovska valdības saglabāšanai — valsts ekonomiskais stāvoklis un smagie lēmumi, kuri valdībai bija jāpieņem. Un ZZS arī tolaik dievojās, ka netaisoties gāzt valdību.

Taču tolaik stratēģisko izvēli izdarīja SC, kas bija «dzelžaini» solījusi atbalstīt Maizīti, tomēr izšķīra balsojuma iznākumu viņam par sliktu. Nācās melot un pēc balsojuma tēlot milzu sašutumu. 

Arī šoreiz neiztika gluži bez blēdīšanās — tak jau «zemnieku» noskatīto kandidātu Juri Jansonu kā savu pieteica SC. Taču citādi viss bija, var teikt, godīgi, ja neskaita Jansona atbalstītāju retoriku, cik ļoti viņš der šim amatam. Visu cieņu tiesnesei Anitai Kovaļevskai, kas piekrita kandidēt situācijā, kurā, par spīti "Vienotības" bezpalīdzīgajām cerībām kaut kur dabūt kaut kādas balsis, viņai nebija izredžu. Viņa parādīja, kādam jābūt pretendentam uz šo amatu. Taču galvenais kritērijs politikāņiem šajā spēlē bija — kurš pirmais, nevis — kurš labāks.

Var tikai pabrīnīties, ar cik primitīvi vienkāršu trīspakāpju kombināciju ZZS ļaudis saspēlē ar SC apspēlēja "Vienotību". Papriekš piedraudēja, lai neiedomājas virzīt savu kandidātu — jo, raugi, «kvotas» jums beigušās. Tad piespēlēja SC kandidātu, kuru paši nekavējoties apsolīja atbalstīt. Tad  noplātīja rokas par "Vienotības" kandidāti — kur tad jūs bijāt agrāk, mēs jau esam apsolījušies citam un savus solījumus turam. Un beigās vēl izņirgājās par Dombrovski, pieprasīdami atvainošanos par to, ka viņu apčakarējuši.

Kā Lembergs tur solījumus, droši vien nestāstīs ne Šķēle, ne daži citi, kuri kārtojuši ar viņu «uzņēmējdarbības vidi». Taču ZZS un SC partnerattiecībās pēc balsojumiem par Maizīti un par Jansonu Urbanoviča ļaudis varētu uzskatīt, ka viņiem ir parādā. Tā ka balsojums par prezidentu tiešām būtu «savstarpējās uzticēšanās pārbaudījums», tikai ZZS un SC, nevis pašreizējās valdības koalīcijai, kā vēlmju domāšanā brīdina "Vienotība".

Taču premjerministru nosauc prezidents, bet Zatlers nenosauktu ne Urbanoviču, ne Lembergu, ne kādu abu sarunātu un Krievijas vēstniecībā par savējo atzītu. Un neizsludinātu likumprojektus ne par "Latvenergo" privatizāciju, ne par naudas atmazgātāju un kukuļdevēju amnestiju. Tāpēc pa bēdīgi slavenajiem «kuluāriem» nu tiek dzenāti vienmēr pa rokai esošie vārdi — Inguna Sudraba, Mārtiņš Bondars, Māris Riekstiņš, Andris Bērziņš (no "Unibankas"). Un arī jauni no Lemberga privātās kolekcijas — Jānis Dūklavs, Raimonds Vējonis un droši vien vēl kādi, par kuriem līdz šim nekas daudz nav dzirdēts. 

Sudrabai it kā būtu viss nepieciešamais — gan popularitāte, gan programmatisks redzējums par nepolitisku profesionāļu valdību kā Urbanovičam, Putinam un laikam taču arī Lembergam, gan personiska nepatika pret Dombrovski. Taču viņa tomēr nav «savējā», tāpēc nav «adekvāta» — ne rāpusies kalnos ar Kalvīti, ne medījusi ar Lembergu, un alu nedzer, bet hokeju skatās reti un tikai televizorā. Toties dažam citam no savējiem «nepolitiskajiem» vēl lielāki trūkumi, bet reitingi mazāki. Savukārt ministriem saikne ar vienu partiju ir drīzāk traucēklis. 

Tāpēc ticamāk, ka uzrastos kāds no līdz šiem nedzirdētajiem. Un process atkal būtu svarīgāks par piemērotību amatam. Būtiskus iebildumus pret prezidenta Zatlera darbību neviens nav publiski minējis, tieši otrādi — visu Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji izteikušies par viņu lielākoties atzinīgi un ka varētu atbalstīt viņa atkārtotu ievēlēšanu. Tāpēc droši vien notiktu kārtējā muļķošanās kā ar «Jansons bija pirmais» — ka ne tie vai nepareizajā mēness fāzē izvirzījuši.

"Vienotība" itin vienkārši varētu novērst kārtējo farsu ar valstij neizbēgami smagām sekām, ja vien spētu ieraudzīt, ka ir ļāvusi sevi iedzīt apburtā lokā. 

«Vai aiziešana opozīcijā un savu principu demonstrēšana būtu labākais risinājums sabiedrībai?» retoriski vaicā Āboltiņa un atgādina, ka svarīgākais esot ekonomika. Un Brigmanis sajūsmā gluži vai mēdās pakaļ — «svarīgākās un primārās ir ekonomikas lietas». «Ja par tām nevarēs vienoties, tad gan būs slikti,» viņš tēloja rūpi pēc Jansona ievēlēšanas, un ka «tagad jārunā par nākamajiem jautājumiem». 

Svarīgākais ir ekonomika, tāpēc koalīcijas stabilitātes labad jāļauj Lembergam diktēt, kādus lēmumus par ekonomiku Dombrovskis drīkst pieņemt, lai Lembergs var pieņemt lēmumus par «nākamajiem jautājumiem», jo svarīgākais ir ekonomika…

Bet kāpēc opozīcijā jāiet premjerministram, nevis «partneriem», kuri pārkāpj koalīcijas līgumu un sabotē budžeta konsolidāciju? Tiesa, laikam maz cerību, ka Dombrovskis pārstās taisnoties pats un liks taisnoties «zaļajiem zemniekiem» — iznāks tautas priekšā un atklāti izstāstīs, ko Lembergs prasa un ko neļauj izdarīt. Taču par prezidenta vēlēšanām "Vienotībai" būtu jātur Brigmanis pie vārda, ka viņš par to gribētu vienoties koalīcijā. 

"Vienotībai" būtu vienkārši jāpaziņo par atbalstu Zatleram un jāpieprasa to pašu no ZZS kā valdības turpmākās pastāvēšanas nosacījumu. (Bez tirgošanās — atšķirībā no "Vienotībā" pašlaik esošajiem politiķiem, ZZS pirms četriem gadiem balsoja par Zatleru, kas tātad ir drīzāk šīs apvienības, nevis "Vienotības" kandidāts, ja nu iepīkstētos par «kvotām».) Kādi argumenti pret Zatleru tai pēkšņi būtu valdības gāšanas vērti, pēc ZZS pastāvīgi atgādinājusi, ka valdību gāzt negribot?

Kad jau, kā Brigmanis konstatē, debesis ar zemi nav apgriezušās otrādi pēc balsojuma par Jansonu, tad jau neapgrieztos arī, ja ZZS vēlreiz nobalsotu par Zatleru. Jo «mēs savus solījumus turam», bet «svarīgākās un primārās ir ekonomikas lietas». Vai ne?

 

Komentāri (41)

mary75 04.03.2011. 12.54

Nerunājot par pārējo, ko Ozoliņš pilnīgi pareizi pateica, gribas atzīmēt divas lietas;
– V neapzinās, kādā situācijā tā atrodas ( bet, varbūt, nemaz nevēlas apzināties)
-V jāpāriet no puņķu slaucīšanas un žēlabām uzbrukumā, bet gudri, piedraudot ar aiziešanu opozīcijā, bet tā, lai visi saprastu, ka tai nav citas izvēles un uzsverot, ka ZZS vēlamākais partneris ir SC, tā lai to dzird un saprot katrs.
Pagaidām V tik ļoti baidāss kaut kā aizvainot Lembergu, ka tai sit pa ģīmi un pazemo. bet V visiem skaidrot, ka tas jau tikai tāds joks, tas nav jāņem nopietni, utt.
Taisni tā uzvedas bailīgs cilvēks, ka to sāk aizvainot ielu huligāni, meklējot kašķi – mēģina pielabināties.
Saprotams, politikā viss nav tik vienkārši, bet, skatoties uz patreizējo V darbību, tādas asociācijas rodas.

+15
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 04.03.2011. 12.23

Īstenībā mēs te varam cepties, bet ZZS šobrīd absolūti neinteresē ko domā viņu vēlētāji – tādējādi viņi rīkojas kā patīk. Vēl jāņem vērā tas, ka Lemberga rīcību diktē izmisums, ko nodrošina likuma spīles, kas arvien ciešāk sevi skauj. Tādā situācijā cilvēks pat savu māti nodos.

Piekrītu, ka Vienotībai vienīgais ceļš no šī brīža situācijas ir paziņošana par atbalstu Zatleram. Mēģinot iet pret Zatleru, daļai ZZS deputātu nāktos stipri izvērtēt līgumu ar savu saimnieku un iespēju būt mūžām par nodevējiem vēlētāju acīs. Tas varētu radīt problēmas nodrošināt balsu skaitu “alternatīvajam” kandidātam.

Vēl situāciju glābj tas, ka Zatlers tomēr ir spējis uzaudzēt muskuļus un paradīt šo to labu no savas personības (galu galā, viņš ir gan labs ārsts, gan labs cilvēks), un tas radīs savukārt jautājumus, ja viņu mēģinās aizstāt ar “lielāko muļķi”, jo šobrīd es ļoti šaubos ka viņi grib Sudrabu tuvumā redzēt – lai viņa arī lecas ar V un Dombrovski ar visu pēc kārtas, ticu, ka viņa tomēr tic taisnīgumam un godīgumam.

+11
-1
Atbildēt

3

    Līna Kārkliņa > andrisskrastins 04.03.2011. 16.43

    ulmanis varēja parādīt savu valstisku pozīciju un izvirzīt zatleru, varbūt tad būtu izdarījis kaut ko pozitīvu latvijas labā….tad arī v nevajadzētu kavēties ar atbalstu, arī pārējai oranžajai latvijai būtu vien jāsarosās un vēlreiz jāstiprina zatlers….zzs un sc paliktu pliki kā mazi bērni….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lismanis > andrisskrastins 04.03.2011. 14.59

    ZZS šobrīd absolūti neinteresē ko domā viņu vēlētāji.

    ————–

    Es domāju, ka ZZS vēlētāji atbalsta to, ko dara Lembis un ko.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > andrisskrastins 04.03.2011. 13.49

    Atbalstu Zatleram var iegūt ļoti vienkārši – iesaistot loģiski domājošo sabiedrību. Bet, par cik Vienotībai ir bail no vienkāršajiem cilvēkiem, tad atradīsies kāds cits, kas to darīs. Piemēram, sarīkos miermīlīgu piketu ar nosaukumu – citu prezidentu. Tā vietā Vienotībai derētu sarīkot kādu publisku pasākumu, kas pauž atbalstu Zatleram. Bet masveidīgu pasākumu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 04.03.2011. 13.18

Jāsak bija ar to, ka jāatstāj vecā koalīcija nevis jāveido divvientulība ar ZZS, tālāk Āboltiņai nevajadzēja stāstīt par stabilitātēm, kas nopirktas ar mīkstiem krēsliem vienlīdzīgākiem cilvēkiem un visbeidzot tukši vārdi un pirksta pakratīšanu tādus vecus komunistu aparačiskus, kā Brigmanis, Lembergs vai Urbanovičs nebiedē, jo šiem ir iemācīta necienība un nekaunība !

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu