VIDEO: IR žurnālistu saruna par Igaunijas veiksmes stāstu • IR.lv

VIDEO: IR žurnālistu saruna par Igaunijas veiksmes stāstu

31
Guntars Graiksts

Diskusija: Igauņi ir pragmatiski, latvieši liriskāki un mākslinieciskāki

Gatavojot žurāla "Ir" numuru, kas veltīts Igaunijas neatkarības dienai, vairāki mūsu žurnālisti devās uz kaimiņvalsti, lai tiktos ar igauņiem un izzinātu viņu valsts veiksmes stāsta iemeslus. Piedāvājam fragmentus no viņu diskusijas, kas norisinājās grāmatnīcā "Satori". Piedalās Aivars Ozoliņš, Ieva Alberte, Sanita Jemberga un Pauls Raudseps.

 

Komentāri (31)

mary75 24.02.2011. 10.31

Igauņiem piemīt atbildības sajūta par savu valsti un vēlme patiešām strādāt sabiedrības intersēs, atšķirībā no latviešu politiķiem, kam galvenais un pirmais ir personīgās intereses, un kā tās īstenot – pārdodoties oligarhiem, pārdodot balsojumus, utt., tas ir sekundārs jautājums.
Igauņiem nepiemīt latviešu verdziskā mentalitāte, kas izpaužas kā pilnīgā bezatbildība valsts un sabiedrības priekšā, vēlme pakalpot stiprākajam un ignorēt tos, no kuriem viņš nav atkarīgs, un valstiskas apziņas iztrūkums.
Igauņu amatpersonas uzskata par negodu izmantot dienesta stāvokli savā labā, latvieši – uzskata par lohiem tos, kuri to nedara.
Igauņu “elite” rāda tautai pozitīvu piemēru, Latvijas – negatīvu.
Dabīgi, es te nerunāju par 100% visiem Latvijas un Igaunijas politiķiem, bet, vektori tādi ir.

+4
-1
Atbildēt

1

    tereze_ziberte > mary75 24.02.2011. 11.24

    Tur jau ir tas āķis, ka neviens nerunā par 100% politiķu. Bet par cik procentiem tad runā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 24.02.2011. 07.53

Tik tiešām mūsu valsts tāpat kā daudzas citas Pasaulē faktiski dzīvo uz parāda, jo patērē daudz vairāk kā nopelna. Visvairāk “apēd” sociālais budžets. Tajā pašā laikā arī valsts iestādes un vēlētās personas dzīvo pāri līdzekļiem. Diemžēl nekas netiek darīts lai šo personu ienākumus pieskaņotu valsts iespējām, bet visādos veidos gan godīgi, gan melojot, tiek celti nodokļi lai varētu “konsolidēt” valsts budžetu. Bet tā jau nav nekāda konsolidācija, bet valsts postīšana. Mēs esam nonākuši apburtajā lokā un arvien vairāk tuvojamies absolūtam valsts bankrotam. Milzīgie nodokļi ir pilnībā apturējuši gan valsts attīstību, gan demogrāfiju, bet atlikušie aktīvie iedzīvotāji bēg prom. Tatad vēl būs jāceļ nodokļi, lai uzturētu valsts pārvaldi, pensionārus, invalīdus un valsts infrastruktūru kopumā. Mēs taisnā ceļā braucam uz elli.

+2
-1
Atbildēt

0

iIngra_ 24.02.2011. 13.20

Igaunijas, Lietuvas un Latvijas salīdzinājumam noteikti iesaku izlasīt rakstu no poļu žurnāla “Polityka”, kas publicēts satori.lv. Skarbs, bet realitātei atbilstošs:
http://www.satori.lv/raksts/3653/Vavzinecs_Smocinskis/Baltiesu_skirsanas

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu