Apēst nākotni • IR.lv

Apēst nākotni

7
Pauls Raudseps

Kamēr citi izdevumi nežēlīgi griezti, sociālais budžets tikai izplešas

Cik mēs te īsti esam konsolidējuši? 28 miljonus? 35? 37? 39? Pēc katras valdības koalīcijas tikšanās reizes izskan kāds jauns skaitlis, un, pavirši sekojot līdzi ziņu virsrakstiem, rodas sajūta, ka ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) un ZZS vagars Augusts Brigmanis piepūstiem vaigiem lēnām virzās uz to 50 miljonu papildu konsolidāciju, kuru no Latvijas pieprasījuši starptautiskie aizdevēji.

Par nelaimi, tas ir lielā mērā šķitums. Kā liecina vairāki avoti, aizdevēji par reāliem atzīst pasākumus tikai kādu 16 miljonu latu apmērā, un pēdējo nedēļu spriešana neko daudz nav devusi, lai pietuvinātu mūs noturīgam deficīta samazinājumam, kas nebūtu atkarīgs no vienreizējiem pasākumiem un rožainu cerību pasludināšanas par visu mūsu problēmu atrisinājumu.

Jau 2011.gada budžetā bija gana daudz šādu fiskālu triku, un tas ir galvenais iemesls, kāpēc tagad jāmeklē papildu 50 miljoni. Taču šī meklēšana pārsvarā notiek turpat, kur radās problēma. Aizdevējiem šķiet, ka pārāk optimistiski novērtējam savas spējas nodrošināt papildu ienākumus no ēnu ekonomikas apkarošanas? Muļķības, atbild Brigmanis, kura partijas Ministru prezidenta kandidāts Aivars Lembergs šo jomu droši vien labi pārzina, pats būdams apsūdzēts par nelikumīgi iegūtu ienākumu legalizāciju. Un tā vietā, lai meklētu nopietnākus risinājumus, viņš panāk šā ienākumu posteņa būtisku palielinājumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu