Brigmanis: ZZS nepiekāpsies sociālajā jomā • IR.lv

Brigmanis: ZZS nepiekāpsies sociālajā jomā

35
Foto: Kaspars Krafts, F64

Politiķis apšauba iespēju pirmdien vienoties par konsolidāciju, sola savus priekšlikumus

Valdības koalīcijas partnere Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) negrasās piekāpties budžeta konsolidācijai sociālajā jomā – pensiju piemaksu un bērnu pabalstu samazināšanai, pirmdien rīta intervijā Latvijas Radio paziņoja Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Politiķis apšauba, ka koalīcija pirmdien panāks galīgo vienošanos par konsolidācijas pasākumiem, lai nodrošinātu nepieciešamo 50 miljonu latu papildu konsolidāciju šī gada budžetā. Viņš uzsvēra, ka pensionāri ir lielākā vēlētāju daļa, tāpēc jādomā par atbildību viņu priekšā.

''Šobrīd mums vienošanās ir par vairāk vai mazāk 30 miljoniem latu. Galvenais jautājums ir – cik daudzus no pasākumiem starptautiskie aizdevēji atzīs par atbilstošiem un ilgtspējīgiem," teica Brigmanis. "Mēs spriedīsim un lemsim, bet liela pārliecība, ka šodien visa lieta taps pilnīgi skaidra, man nav."

ZZS pārstāvis uzsvēra, ka savienība uzņemas atbildību par jomām, kas nodotas tās deleģētajiem ministriem un aizstāvēs tajās strādājošo cilvēku intereses. Strukturālās reformas jāsauc īstajā vārdā, norādīja Brigmanis, proti, ''skolu slēgšana'' un ''slimnīcu slēgšana''.

Brigmanis atklāja, ka ZZS ir savi priekšlikumi konsolidācijas pasākumiem, taču ar tiem vispirms tikšot iepazīstināts premjerministrs Valdis Dombrovskis (''Vienotība'', JL). Viņš gan atklāja, ka tiks vērtēta valsts nekustamo īpašumu izmantošanas lietderība un valsts saimniecības sakārtošana. Savi ierosinājumi esot arī ZZS premjerministra kandidātam Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

Lembergs intervijā LNT raidījumā ''900 sekundes'' paziņoja, ka atkārtoti kā partijas ''Latvijai un Ventspilij'' pārstāvis ar ZZS starpniecību rakstiski pieprasījis Finanšu ministrijai izvērsti atšifrēt valsts budžeta izdevumus, lai varētu sīki novērtēt, kur paliek nauda. Atbilde līdz šim neesot saņemta, tomēr pēc Lembergam pieejamās informācijas šogad izdevumi no pamatbudžeta esot plānoti par 51  miljonu latu lielāki, no tiem 27 miljoni – atalgojuma palielināšanai valsts iestādēs.

Saeimai atlīdzībai paredzēts par 2% vairāk nekā 2010.gadā, Ministru kabinetam plānots 5% pieaugums, Ekonomikas ministrijai – plus 15%, Tieslietu ministrijai – plus 11%, Finanšu ministrijai – plus 9%, uzskaitīja Ventspils mērs. Īpaši viņš uzsvēra, ka prokuratūrai atlīdzībai plānoti 43% vairāk nekā pērn.

''Bija plānots samazinājums, kam tad pieaug alga?'' vaicāja Lembergs, norādot, ka valsts iestāžu budžeta izdevumu pieaugums ir ''absolūti nepamatots'', ja vienlaikus ''zaļajiem zemniekiem'' tiek uzstāts mazināt pensijas, ārstu un skolotāju algas. Lembergs norādīja, ka vēlas redzēt tikpat sīku budžeta analīzi kā Ventspils domē: ''Ja neskaita naudu, nezina, kur tā paliek.'' Kā piemēru valsts budžeta izdevumu mazināšanai Lembergs minēja telpu īri iestādēm, samazinot platības saskaņā ar plānoto mazāko darbinieku skaitu.

Jau vēstīts, ka 7.februārī koalīcijas sadarbības padome panāca vienošanos par budžeta konsolidāciju, kuras fiskālā ietekme ir aptuveni 28 miljoni latu. Tostarp ieņēmumu palielināšanu plānots nodrošināt ar efektīvāku ēnu ekonomikas apkarošanu, papildus budžetā iekasējot 12,8 miljonus latu. Piedāvāts arī samazināt nodarbināto skaitu ministrijās par 10%, nodrošinot divu miljonu latu ietaupījumu valsts budžetā. Par 1% plānots samazināt strādājošo skaitu policijā, robežsardzē, ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Ieslodzījuma vietu pārvaldē, Valsts ieņēmumu dienestā un Ārlietu ministrijā.

Tiek piedāvāts pārskatīt akcīzes nodokli benzīnam un dīzeļdegvielai, lai to izlīdzinātu Baltijas valstu līmenī, kā arī palielināt nodokli azartspēlēm.

Komentāri (35)

harijs_m 14.02.2011. 08.35

ZZS ir izvēlējusies ļoti ērtu pozīciju: “Es nezinu par ko ir runa, bet esmu PRET!”. Ja nu kāds ir pret, tad lai parāda alternatīvus risinājumus, kur tad to naudu atrast. ZZS labprāt runā (to gan dara visas partijas)par strukturālo reformu nepieciešamību, tai pat laikā ļoti aktīvi virzot savus cilvēkus labi apmaksātos amatos valsts pārvaldē vai vienkārši šķērdējot naudu dažādu neaktuālu projektu atbalstam ar ZZS pārvaldīto valsts uzņēmumu ziedojumiem. Es to sauktu par liekulību.

+23
0
Atbildēt

0

mary75 14.02.2011. 08.39

Ieraudzīju to bildi ar tiem diviem, kas tur tā norūpējušies par tautas labklājību un sociālo sfēru, gandrīz brokastis iznāca atpakaļ.
Nu, Brigmanim tā ierasta lieta, kā jau bijušajam komunisma celtniecības pirmrindniekam – “rūpēties” par tautas labklājību, citu neko viņš neprot, Lembergs jau arī to tik visu mūžu darījis, varētu atgriezt tos miļjonus, ko nozadzis, un glabā ofšoros, nebūtu problēmas ar budžeta konsolidāciju.
Drūmākais jau tas, ka tik daudzi šiem te tic un par tiem balso.

+24
-2
Atbildēt

5

    piziks > mary75 14.02.2011. 12.30

    Dzeris: “kāpēc gan Lembergs un ZZS nevarētu parādīt piemēru…”

    Ja JL/Vienotība utml. jūtas par ZZS labāki, kas viņiem traucē savu piemēru u.c. eriģētu, auglīgu orgānu rādīšanā un izmantošanā? :)Laikam jau par švaku, ja jau nerāda un nedara, vien pa kluso elektrības nodokli, ar tarifa nosaukumu maskētu, izdomā un tamlīdzīgas cūcības perina.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva > mary75 14.02.2011. 11.33

    Alternatīva jau manuprāt te skaidra – vai nu piedāvātā konsolidācijai a la Vilka stilā (lasi atlaišanas, bezdarba pieaugums, pensiju apcirpšana) vai arī mēģinājumi netērēt valsts naudu, tur kur tā aiziet kā caurā mucā. Tipa nemaksāt par tukšu telpu īri, likvidēt padomes valsts institūcijās, samazināt valsts atbalstu kontrabandai utt.

    Tāpēc, lai kā man nepatīk Brigmanis un Lembergs, viņu patreizēja pozīcija var novest pie kaut kā konstruktīvāka- vismaz.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 14.02.2011. 12.58

    Ķīps …vai nu piedāvātā konsolidācijai a la Vilka stilā (lasi atlaišanas, bezdarba pieaugums, pensiju apcirpšana) vai arī mēģinājumi netērēt valsts naudu, tur kur tā aiziet kā caurā mucā. +++ kameer netiks veiktas pilnveertigas strukturaalaas reformas medicinaa, izglitiba, uc soc. sfeeras, pret ko tik krasi iestaajas ZZS, tikmeer nauda arii aizies “cauraa mucaa”. Lieta taa, ka mees to pashi negribam -atteikties no tukshas skolas, slimniicas. Mees to paarveersham draamaa, kuru ljaujam nospeeleet ZZS un labaak noticam, ka visu budzhetu var glaabt uz uzpuustaas valsts paarvaldes reekjina :) Mees negribam saprast, ka uzpuusta birokraatija, dubleejoshas izgliitibas programmas, neefektiivas slimniicas ir viens vesels. Nevar njemt to un sadaliit – sev nepatiikamo metiisim aaraa, bet to, kas patiik no shiis sisteemas – patureesim

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 14.02.2011. 12.07

    Tam visam es piekrītu, valsts nauda valsts iestādēs tiek tērēta uz nebēdu, bet, kāpēc gan Lembergs un ZZS nevarētu parādīt piemēru, un sākt taupīt naudu savās ministrijās, darīt tur akurāt to, par ko runā?
    Tad es noticētu, ka tas nav populisms un tukša runāšana.
    Arī reformas valsts aparātā, cik zināms, bremzē taisni PLL un ZZS, vismaz, pēc Dombrovska vārdiem.
    Tad kā labāk jau darīt vismaz kaut ko, kā Dombrovskis, nekā nedarīt neko un gudri runāt, kā ZZS.
    Pie kam ZZS bija visās valdībās gadus desmit, vismaz, kur viņi bija ātrāk. neko neredzēja?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > mary75 14.02.2011. 09.11

    jā, var tikai apbrīnot lielas sabiedrības daļas nespēju redzēt to, ka ar godīgiem līdzekļiem vienas nelielas, bet labi izvietotas pašvaldības vadītājs (un viņa ģimenes locekļi) nevar kļūt par bagātākajiem cilvēkiem valstī! Ja Lembergi ieskaitītu valsts kasē kaut pusi no ofshoros uzkrātajiem līdzekļiem, domāju, ka pensionāru problēmu varētu atrisināt vismaz uz diviem gadiem!

    +13
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 14.02.2011. 08.50

Varbūt, ka ZZS ir vērts gāzt patreizējo valdību, izveidot savu ar savu premjeru un skaidri un gaiši parādīt, ko viņi spēj un grib? Patreiz ir tikai rupja šantāža. Dažu mēnešu laikā visiem viss kļūtu skaidrs, tad var atlaist Saeimu un uzrīkot jaunas vēlēšanas. Jādomā, ka vēlētājiem kļūtu skaidrs, ka ZZS ir tikai tukši muldoņas, kas vispirms saka nē, pēc tam varbūt sāk domāt.

+17
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu