Piebalgs: esmu tehnokrāts, nevis nācijas līderis • IR.lv

Piebalgs: esmu tehnokrāts, nevis nācijas līderis

58
ES Attīstīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Komisārs nevēlas būt Valsts prezidents, tomēr Latvijas politikā atgriezīsies

Eiropas Savienības Attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs uzskata, ka viņš nav piemērots Valsts prezidenta amatam, tomēr pēc sava pilnvaru termiņa beigām 2014.gadā plāno iesaistīties Latvijas politikā un 2018.gadā startēt Saeimas vēlēšanās.

Tā kā Piebalga vārds ne reizi vien minēts saistībā ar dažāda līmeņa amatiem trešdien, Latvijas žurnālistiem Briselē tiekoties ar Piebalgu, komisāram tika vaicāts, vai viņam nav bijis piedāvājums tikt virzītam Valsts prezidenta amatam. Piebalgs atbildēja, ka "šis jautājums visu laiku atgriežas", pēc viņa domām tādēļ, ka viņš neesot līdz šim pietiekoši pārliecinoši izskaidrojis savu nostāju.

Piebalgs uzsvēra, ka pēc viņa domām, lai būtu par prezidentu, ir jābūt ne vien šādai iespējai, bet arī aicinājumam. "Man nav aicinājums būt par prezidentu (..) es uzskatu, ka par prezidentu var būt tikai cilvēks, kas to ļoti grib. Lai būtu par komisāru, nevajag būt aicinājumam, tā ir apstākļu sagadīšanās, kas rada šo te.. bet prezidents ir kas cits. Es vairāk vai mazāk uzskatu, ka es varu darīt tehnokrātiski šo darbu. Komisārs var būt tehnokrāts, un es gribu būt tehnokrāts, nevis nācijas līderis, " sacīja Piebalgs.

Vienlaikus viņš atklāja, ka pēc sava pilnvaru termiņa beigām, kas būs 2014.gada novembrī, plāno atgriezties Latvijā un atkal iesaistīties politikā. "Es vēl nebūšu tik vecs, tagad pensijas vecumu paaugstina.." skaidroja Piebalgs. Uz jautājumu, kuram politiskajam spēkam viņš varētu pieslieties, Piebalgs neatbildēja, tomēr atzina, ka viņam tuvas ir konservatīvās idejas, ko pārstāv Tautas partiju grupa. "Acīmredzot tajā grupā es arī varētu palikt, bet mums ir daudzas partijas tajā grupā, tāpēc es negribēt minēt – kurā, " sacīja Piebalgs.

 

Komentāri (58)

Arturs 09.02.2011. 21.10

Šausmas! Kā tagad iznāk.. Zatlers ir nācijas līderis? Nu gan nācija..

+16
-2
Atbildēt

2

    baibakrastina88 > Arturs 10.02.2011. 10.17

    sāk likties, ka Zatlera personiskās īpašības, patiesībā, diezgan labi atspoguļo vidējo latvieti. Cits jautājums gan ir vai valsts prezidentam ir jābūt vidējā iedzīvotāja iemiesojumam vai tomēr ideālam.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Arturs 10.02.2011. 11.13

    @agnisle
    Labi teikts! Zatlers ir tiešām vidējā latvieša atspoguļojums:
    …samierniecisks; provinciāls sevis prezentēšanā un izteikumos; seko līdzi pūļa viedoklim; vājš jaunās idejās un risinājumos; parasti nepaudīs savu viedokli, ja tas atšķirās no kaimiņa; gatavs pie sevis bubināt, bet galvenais kādu neaizvainot; labi pārvalda kādu vienu jomu, bet mēģina tēlot ekspertu visās citās; mantas/godkāres dēļ ir gatavs upurēt savu komforta vidi; nav harizmas un azarta savā darbībā; laipns un padevīgs…
    Tā teikt VVF mēs nebijām pelnījuši, jo viņa un viņas darbi lielā mērā ir pretrunā vidējā latvieša raksturam.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

lailabidzane 09.02.2011. 22.02

.
Gauži bērnišķīgs ir pieņēmums, ka eirokomisāri ir izcilības. Vien apstākļu sakritības,tajā skaitā kompromisu, produkts. Un Piebalgs to visai atklāti atzīst. To vajadzētu novērtēt. Spēju atklāti atzīt novērtēt.
Īpaši neuzsvērts, un to var saprast, paliek tīri merkantilais izdevīgums sēdēt komisāra beņķī, pretstatā jebkurai pozīcijai Latvijas politamatu sarakstā. Jā, ja vien nepiekalkulējam Latvijā tik pierasto pozīcijas radīto iespēju, iespējams, reizēm tālu ne “baltu” papildus pienesumus.
Ir vēl viena visai cienījama lieta, ko piekopj bijušais ne paša augstākā līmeņa fizikas skolotājs. Viņš gana drosmīgi savā komandā pieņem spēcīgus un ambiciozus darbiniekus. Arī tādus, kuri visai nopietni par savu mērķi ir deklarējuši nonākšanu prezidenta amatā.

+12
-3
Atbildēt

0

disassociative 09.02.2011. 23.31

Ir man ceļi krustojušies ar šo cilvēku. Lai nu ko, bet patiesi gudrs un erudīts cilvēks. Jā, ar tehnokrātisku ievirzi. Bet nekādā gadījumā ne melīgs maita kā daudzi tur “augšā”.

+12
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu