"Alfai" īpaša nosaukuma vairs nebūs • IR.lv

"Alfai" īpaša nosaukuma vairs nebūs

35
Edijs Pālens, LETA

Mūrniece: Ir jāatgriežas pie sistēmas, kad disciplīna bija pamatu pamats

Specvienība "Alfa", visticamāk, būs bez īpaša nosaukuma – to dēvēs par speciālo uzdevumu bataljonu, vēsta aģentūra BNS.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis trešdien pēc tikšanās ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci (JL, “Vienotība”) pavēstīja, ka iesniedzis rīcības plānu par specvienības nākotni.

Plānā paredzēta vienības darbinieku ārpuskārtas atestācija un psiholoģiskā testēšana. Abi šie procesi jau sākti, un tos plānots pabeigt līdz marta vidum. Ja testā konstatēs, ka darbinieks var turpināt darbu, bet viņam ir problēmas ar paaugstinātiem stresa apstākļiem vai tamlīdzīgi, tad varētu lemt par pārcelšanu uz citu amatu Valsts policijas struktūrās.

Rīcības plānā arī paredzēts izvērtēt kritērijus, pēc kādiem vienības darbiniekiem ļauj strādāt papildu darbos. Policistiem neaizliegs strādāt otrā darbavietā, taču viņi tiks stingrāk kontrolēti. "Cilvēkiem, kuriem atļauj dienesta režīms strādāt otrā darbavietā, tas tiks atļauts, taču izvērtēšana notiks citādi, mums nebija atpakaļsaites ar otru darba devēju – kā policists tur strādā un uzvedas," norādīja Ķuzis. Lielāku atbildību turpmāk prasīs no tiešajiem priekšniekiem.

Vienības “Alfa” pamatfunkcijas nemainīsies – tā joprojām patrulēs uz ielām un nodrošinās kārtību masu pasākumos. Rīcības plānā gan paredzēta funkciju sabalansēšana ar citu policijas īpašo vienību – pretterorisma vienību "Omega".

Pašlaik no amata atstādinātais "Alfas" komandieris Andris Zaušs amatu zaudēšot, bet, visticamāk, darbu turpinās iekšlietu struktūrās, informēja Ķuzis. Arī atstādinātais vienības rotas komandieris, visticamāk, amatā neatgriezīsies.

Jau ziņots, ka Ķuzim bija jālemj par “Alfas” tālāko likteni pēc uzbrukuma Jēkabpils spēļu zālei, kurā gāja bojā viens policists. Atklājās, ka četri no uzbrucējiem ir bijuši policijas darbinieki – Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars darbojušies specvienībā "Alfa", bet brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi strādājuši Tukuma policijā. Piektais uzbrucējs ir civilpersona Staņislavs Babelis.

Tikmēr iekšlietu ministre Linda Mūrniece paziņojusi, ka būtu nepieciešams atgriezties pie sistēmas, kad disciplīna bija pamatu pamats iekšlietu dienestos, vēsta aģentūra LETA. Viņasprāt, Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināratbildības likums ir pārāk demokrātisks, un par pieļautajiem pārkāpumiem darbiniekus sodīt ir grūti.

Pēc Jēkabpils traģēdijas Mūrniece ir uzdevusi IeM juristiem panākt bargāku sankciju ieviešanu Krimināllikumā par uzbrukumu varas pārstāvjiem.

Komentāri (35)

eltae 15.05.2017. 12.30

“Latvijas zeme, daba, tauta” kaut kāda nedzirdēta varza. 90-to gadu vadošie politiķi skandināja, Latvija izdzīvos no tranzīta un bankām.Sapnis par izdzīvošanu no bankām ar bijušajā PSRS teritorijā iekļautajās valstīs nozagto naudu “izkūpējis”. No Rail Baltic Latvijas valstij reāls ieguvums iepējams nevis no pasažieru pārvadājumiem, bet tranzīta kravām no Ķīnas, Kazahstānas, Japānas un citām austrumu valstīm pārejot no Krievijas uz Eiropas valstu sliežu platumu nomainot riteņu pārus vienlaicīgi zem vesela vilciena sastāva.Projekts jāpaveic, kaut vai tā dēļ būtu jānojauc kaut kāds miestelis, vai puse Rīgas ar visiem migrantiem.

+4
-1
Atbildēt

1

    Krotow > eltae 23.05.2017. 20.50

    Latvijas valsts no pirmajos padsmit gados pēc valstiskuma atjaunošanas iesēņotās tranzīta naudas redzēja tikai pirkšķi. Pārējais guļ PSRS nomenklatūras pēcteču un šeftmaņu personīgajos ārzonu kontos vai arī ir izsaimniekots. Un tā ādere nu ir ciet, jo arī minēto personu austrumu labvēļiem piķis beidzies vai atrodas zem sankcijām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

piziks 09.02.2011. 16.45

Tipiska Latvijas poliču vadības domāšana, — ja nebūs cita nosaukuma, folklorizēsies vecā “Alfa” un sasniegs tiks tieši tas, ko policijas vadoņiem negribas.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 10.02.2011. 03.01

kuzis sev vareja vardu un uzvardu nomainit..un efekts butu tiesi tads pats.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu