Specvienībā "Alfa" uzņem bez psiholoģiskās pārbaudes • IR.lv

Specvienībā "Alfa" uzņem bez psiholoģiskās pārbaudes

25
Evija Trifanova, LETA

“Alfietis” stāsta, ka konkursa darbinieku uzņemšanai nav, arī rindu nav

Stājoties darbā specvienībā "Alfa" jāiztur tikai fiziskie un tuvcīņas pārbaudījumi, tad komandieris izvērtē, kurš ir derīgs, bet psiholoģisko noturību neviens nepārbauda. Konkursa nav, arī rindu neesot, tā, neatklājot identitāti, intervijā laikrakstam "Diena" stāsta viens no "Alfas" kaujiniekiem, vēsta aģentūra LETA.

"Alfas" darbinieks kriminālpolicijas specvienību "Omega" un Nacionālo bruņoto spēku Speciālo uzdevumu vienību (SUV) sagatavotības ziņā vērtē augstāk nekā "Alfu". Piemēram, "Omegā" atlase esot daudz stingrāka, šajā vienībā trenējoties vairāk terorismam, arī speciālisti un instruktori "Omegā" esot labāki.

"Citi domā, ka "Alfā" strādāt ir prestiži, bet es neuzskatu to par elitāru vienību," stāsta specvienības darbinieks. Vidēji ierindas kaujinieks saņem 350 latu, vienu brīdi "uz rokas" bijis 500 latu. Tikai no šādas algas dzīvojot jaunie, kas atnāk uz "Alfu" strādāt, citiem ir otrie darbi – pārsvarā apsardzes firmās, inkasācijā.

Pēc vīrieša teiktā, pašlaik lielākajai daļai policistu faktiski galvenie ienākumi ir ārpus policijas. Lai strādātu tikai "Alfā", "uz rokas" kaujiniekiem, viņaprāt, vajadzētu saņemt vismaz tūkstoti latu.

Nesaprotama viņam šķietot arī darba grafiku pēkšņā maiņa. "Visu laiku bija normāli, nostrādājam diennakti, trīs brīvas, ieplānoti visi otrie darbi. Te pēkšņi kaut kas notiek, un ne mēnesi iepriekš, kā vajag paziņot par grafika maiņu, bet hop, pateica, pēc pāris dienām jāiet uz 12 stundām. A tas, ka saplānoti otrie darbi, tas nevienu neinteresē. Daudzi zaudēs otros darbus šī grafika dēļ. Vai atstās policiju," prognozē "alfietis" un piebilst, ka 12 stundu darba grafika ieviešana nākšot tikai par sliktu darbiniekiem.

Arī par algu paaugstināšanu policistiem viņš izsakās skeptiski, "tas vairāk būs slogs iecirkņa inspektoriem, izziņai", stāsta specvienības darbinieks.

Pagaidām neesot ieviesti nekādi liegumi tiem, kas paralēli strādājot ar inkasāciju, taču, pēc "Alfas" kaujinieka domām, būtu muļķīgi tādus ieviest, jo tikpat bīstami varot izrādīties arī civilie apsargi. "Kāpēc uzreiz tikai policistam var ienākt galvā domas, ka vajag laupīt. Tikpat labi arī apsargam var būt tādas domas," norāda kaujinieks.

Katru rītu divas stundas specvienības darbiniekiem notiekot tuvcīņas un dažādi citi treniņi, piemēram, taktika, mācības, šaušana. Astoņos vakarā vienība patrulē pilsētā, – darbinieks diennakti strādā, pēc tam trīs diennaktis brīvas. "Alfa" braucot uz dažādiem izsaukumiem, arī uz ģimenes skandāliem, kur vīrs sit sievu, ja citu izsaukumu tobrīd neesot.

Diskusijas par to, cik kvalitatīvi darbinieki ir specvienībā, sākās pēc tam, kad atklājās, ka divi Jēkabpils spēļu zālei uzbrukušie bija no specvienības "Alfa".

Komentāri (25)

austrisv 08.02.2011. 11.57

“Astoņos vakarā vienība patrulē pilsētā, – darbinieks diennakti strādā, pēc tam trīs diennaktis brīvas. “Alfa” braucot uz dažādiem izsaukumiem, arī uz ģimenes skandāliem, kur vīrs sit sievu, ja citu izsaukumu tobrīd neesot.”

Es nesaprotu priekš kam vispār ir izveidota tāda specvienība Alfa????
Ja jau šiem Alfas policistiem jāpatrulē vakaros ielās, tad ko dara tie simti valsts policijas ierindas policisti? ja jau tik daudz it kā policistu būtu ielās, tad staigāšana pa nakti būtu droša, bet es gan par to pamatīgi šaubos, pie tam, ja jau šie policisti saņem tik mazas algas, tad nav jābrīnās, ka ceļu policija prasa kukulīšus!

+5
-1
Atbildēt

2

    zanejurjane7 > austrisv 08.02.2011. 12.05

    Tu lasi tikai to ko gribi izlasīt vai arī izliecies ? :)

    Apmēram 765 reizes ir teikts – alfu izveidoja, kad vvf sarīkoja nato tusu – lai būtu kas iztrenkā anarhistus. Vnk paņēma patruļpolicistus, kuri +/- ir fiziski adekvāti policista darbam, iedeva baltu ķiveri un plastmasas apenes

    Nu tajā reizē anarhisti nebija, bet alfu nelikvidēja. Izmantoja lai patrenkātu vecenes uz Bauskas tilta un ģimenes skandālos. Loģiski un pareizi – nevar atļauties turēt dīkdieņu baru, kuri vajadzīgi 4 gadā – “svētkos” un kkādos masu tusiņos. Bet bez tādiem arī nevar. Savādāk Bauskā uz tilta teltis būtu vēl šodien.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 08.02.2011. 14.44

    Čigāniet!
    Ak, tad iznāk, ka priekš viena mītiņa Bauskā pastāv vienība Alfa!!!
    Man nevajag tavus skaidrojumus, jo pati zinu, kāpēc izveidoja Alfu, bet, vai tad Latvijā tās demonstrācija sir bijušas tik lielā skaitā, ka Latvijai būtu jāuztur šāda Alfa!!???
    Par to jau ir jautājums? kāpēc mums specvienība dara policistu darbu patrulējot naktīs un savaldot iedzērušus pārus un citas kompānijas? Vai tad priekš dzērāju savaldīšanas nevar izmantot to pašu Omegu, jo katru dienu taču nav arī terorisma draudi, ja kas! Pie tam Omega ir labi disciplinēta un tajā esot superīgs priekšnieks, bet nu jau to pārcēla uz Alfu!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 08.02.2011. 10.49

“Ja Alfas darbinieka alga ir 350 lati, tad kāds tur konkurss vai kāda tur atlase. Labi, ka kāds vispār iet uz to vienību.

+5
-1
Atbildēt

0

mary75 08.02.2011. 10.58

http://www.policistuarodbiedriba.lv/index2.php?id=210 – ja viss tas atbilst patiesībai, nav brīnums, ka nav naudas, ko maksāt ierindas policistiem – 9 padotības līmeņi, atsevišķās struktūrvienībās pāris cilvēki, toties visur priekšnieki, utt.
Nez, Mūrnieces laikā ir kas mainījies, vai tikai personālijas?
Un ne jau tikai šeit runā, ka par daudz birokrātijas, par daudz priekšnieku, par daudz papīru, nevis, reāla darba.
Cik zināms, patreiz notiekot milzīga “tīrīšana”, daudzi patiešām neapmierināti, arī ar to darba grafika maiņu, bet, visi pabrīdināti – kas atvērs muti, tiks atlaisti.
Man nav saprotams, priekš kam vajadzēja mainīt to grafiku?
Ja alga 350 uz rokas, kā cilvēki var dzīvot bez piestrādāšanas?
Par tādu naudu , ja tiem neļaus piestrādāt, kvalitāte tikai pasliktināsies, jo ies tikai tādi, kas ir šaurā bezizejā, rīko konkursus vai nerīko.

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu