Vairākums iedzīvotāju pret ģimenes pabalsta apgriešanu • IR.lv

Vairākums iedzīvotāju pret ģimenes pabalsta apgriešanu

32
Foto: Evija Trifanova, LETA

Vien 14% atbalsta ģimenes pabalsta pārdali tikai trūcīgajām ģimenēm

Lielākā daļa jeb 82% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem negatīvi vērtē ierosinājumu ģimenes valsts pabalstu saglabāt tikai trūcīgām ģimenēm, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu "900 sekundes" veiktais pētījums.

Lai konsolidētu valsts budžetu, Finanšu ministrija (FM) ierosinājusi ģimenes valsts pabalstu – astoņus latus par katru bērnu – pārdalīt, to saglabājot vien trūcīgām ģimenēm palielinātā apmērā – 12 vai 16 latu apjomā. Kā vēsta aģentūra LETA, FM piedāvājumu pilnībā neatbalsta 63% respondentu, un 19% aptaujāto drīzāk neatbalsta šo ierosinājumu.

Pretējās domās ir vien 14% aptaujāto, no tiem 11% respondentu drīzāk atbalsta FM piekšlikumu, savukārt 3% to atbalsta pilnībā.

Aptauju "TNS Latvia" veica internetā laikā no 2. līdz 3.februārim, visā Latvijā aptaujājot 700 ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Jau ziņots, ka pirmdien koalīcijas padomē spriedīs par papildu 50 miljonu latu budžeta konsolidāciju. Zaļo un zemnieku savienība vairākkārt paziņojusi, ka nepiekritīs līdzekļu samazināšanai sociālajā jomā, kas ietver arī ģimenes valsts pabalsta kārtības maiņu.

Komentāri (32)

andrisskrastins 07.02.2011. 12.52

Manuprāt, šeit ir problēmas ar ‘trūcīgais’ definīciju. Ja objektīvi mērītu, puse Latvijas iedzīvotāju ir finansiālas grūtības (turklāt bez visādiem kredītiem). Vienkārši pie mums ‘trūcīgais’ nozīmē ‘es spēju pierādīt ka graužu sausiņus’. Atslēgas vārds ir tieši pierādīt. Tā kā tas nav izteikti skaidrs, domāju, ka vajag atstāt visiem astoņus latus. Ir skaidrs, ka nauda vairāk necemdēsies, ja to bīdīs šurpu turpu. Sociālajiem dienestiem ir jādod plašākas pilnvaras regulāri pārbaudīt trūcīgā statusa saņēmēju patieso stāvokli. Ne velti viena trešdaļa no ‘bezdarbniekiem’ strādā ēnu ekonomikā. Tā kā bezkaunības mūsu cilvēkiem pietiek, valstij ir jābūt tikpat bezkaunīgai un spējīgai saprast, vai mūsu nodokļu nauda tiešām sasniedz adresātu.

+7
0
Atbildēt

2

    odzina > andrisskrastins 07.02.2011. 17.18

    tad jau 2/3 Latvijas iedzīvotāju dzīvos cietumos :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    re_marx > andrisskrastins 07.02.2011. 15.21

    Kur tieši ir problēma? Iedod pilnvaras pārbaudīt un skaties, vai dzīvo atbilstoši līdzekļiem vai nē. Ja dzīvo virs – prasi, kur ņēmi (2005. gadā pieņemtā legālā prezumpcija). Ja nevar sakarīgi paskaidrot, jāsēdina. Atrisinām aplokšņu algu jautājumu, kukuļu ņemšanu, zagšanu un ko vēl ne.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 07.02.2011. 12.13

Man ir divejādas izjūtas par tēmu…
No vienas puses- man nav žēl. Es no tiem 30 latiem bagātāks nepalikšu (t.i. bez tiem nepalikšu nabagāks).
No otras puses- es neticu godīgai šīs naudas sadalei. Nogriezīs man un tad nolems nedot arī tiem trūcīgajiem- apmēram tāds scenārijs iezīmējas. Vai arī aizies kārtējā gadsimta projekta finansēšanai, kur varai pietuvinātie “pilnīgi godīgi” uzvarēs konkursos.

+6
0
Atbildēt

6

    Mrs Anete Rudziša > daina_tabuna 07.02.2011. 14.38

    Es gan saskatu diametrāli pretēju efektu. Ja reiz esi ilgstoši bez darba, tad tur arī paliec! Visiem pārējiem jau būs nodokļu atlaides, līdz ar to viņi būs konkurētspējīgāki – pietiks ar relatīvi mazāku atalgojumu uz papīra, jo uz rokas dabūs tik pat.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Mrs Anete Rudziša > daina_tabuna 07.02.2011. 14.15

    Dolār – vai varētu mazliet izvērstāk, lūdzu? Starp “sakārtotu nodokļu atlaižu sistēmu” un “ilgstošajiem bezdarbniekiem būs vēl papildus motivācija meklēt darbu” es neredzu tiešu un acīmredzamu korelāciju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > daina_tabuna 07.02.2011. 15.00

    Vienkārši ir jāievieš, ka piem. jebkādu finansiālu atbalstu no valsts saņem konkrētu laika posmu piem. 2 gadus, pēc tā laika nevari kandidēt ne uz kādiem pabalstiem. Ja nemeklē darbu, nemaini profesiju, vai nedari neko, tad arī neko pretim nesaņem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 07.02.2011. 14.33

    Elementāri, Mendelson!
    Ilgstošie bezdarbnieki nodokļus nemaksā, līdz ar to pēc loģikas uz viņiem nekādas nodokļu atlaides neatiecas. Gribi nodokļu atlaides- meklē darbu!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 07.02.2011. 14.03

    Sistēma ir greiza jau pašos pamatos- vispirms atņem un tad dod. Loģiskāk ir katram atņemt tik cik pieklājas. T.i. ir jābūt sakārtotai nodokļu atlaižu sistēmai, tas veicinās arī to, ka cilvēki vispār maksā nodokļus. Plus ilgstošajiem bezdarbniekiem būs vēl papildus motivācija meklēt darbu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > daina_tabuna 07.02.2011. 12.55

    Naudas sadale ir ļoti negodīga un nevieš nekādu uzticību! Kā var viest ticību, ja tagad ar zobiem jāturās, lai nesāktu slimot, vai nedod dies’pazaudētu darbu, jo par spīti nomaksātajiem lielajiem nodokļiem, pretī tiek saņemts daudz mazāks pabalsts, par kuru jau ir daudz grūtāk nomaksāt visas saistības un izdevumus. Un tas ir sods par to, ka par spīti krīzei, spēj strādāt labi apmaksātā darbā un arī maksāt lielus nodokļus, lai varētu uzturēt pāris pensionārus un “pabalstu saņēmējus”!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 07.02.2011. 12.42

Būšu nepopulārs, bet Latvijā jau labu laiku tiek īstenota “nabadzības veicināšanas sociālā politika”. Būt nabagam un dzīvot no sociālajiem pabalstiem tagad ir ne tikai izdevīgi, bet arī populāri! Kāpēc lai kāds strādātu par salīdzinoši zemu algu, ja “trūcīgais” var saņemt komunālo pakalpojumu kompensācijas, medikamentu un slimības kompensācijas, transporta izdevumu kompensācijas, pārtikas pakas un vēl “kabatasnaudu”?
Sociālā politika ir radikāli jāreformē – jāatbalsta tie, kam ir īstermiņa problēmas, bet izdevumi jāgriež uz tiem, kas vienkārši izmanto likuma nepilnības vai parazitē uz sabiedrības rēķina. Vienkārši pārējai sabiedrības daļai šāda politika jau sniedzas tuvu kritiskai masai – tad valstī paliks tikai ierēdņi un sliņķi!

+7
-2
Atbildēt

4

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.02.2011. 08.45

    To es saprotu, bet vai to var izdarīt 4 mēn. kā to paredz tagadējā bezdarbnieku pabalstu sistēma?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    re_marx > Una Grinberga 07.02.2011. 15.27

    Risinājums vienkāršs – ja gribi dzīvot uz pabalstiem, jāmēģina atrast darbs. Ja noraida darba piedāvājumu, teiksim 3 reizes, izmet no bezdarbniekiem (tas nav bezdarbnieks, kas nemeklē darbu). Par pārējo – līdz tikai pilsoniskās atbildības ieaudzināšana. Saku uzreiz, man nav ne jausmas, kā to ieaudzināt, bet tagad izskatās, ka atbildīga ir tikai valsts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    re_marx > Una Grinberga 07.02.2011. 19.32

    Absurdi būtu arī tas, ja es iegūstu izglītību dziļurbumu drošības sistēmās un Latvijā nevaru atrast darbu, tāpēc varu dzīvot uz kakla valstij. Ja esi spečuks un neesi nevienam vajadzīgs, kaut kas ir jādara. Bezdarbniekiem ir iespēja pārkvalificēties par valsts naudu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 07.02.2011. 15.40

    Nu, tik vienkārši uz to visu nevar skatīties. Ja man ir laba pieredze un izglītība, bet tirgū atbilstošu darba piedāvājumu maz, tad es par pārdevēju nepiekritīšu strādāt, lai vai būtu 10 piedāvājumu. Katrā ziņā sociālajai sistēmai jāstrādā kā palīdzībai īstermiņā nevis ilgtermiņā – ir diezgan absurdi, ka 2007.gadā, kad ieveda viessstrādniekus, kādam maksāja trūcīgā pabalstus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu