Sartu zirgu skriešanās sacīkstes • IR.lv

Sartu zirgu skriešanās sacīkstes

30
Evija Trifanova, LETA

Lietuvas Dusetu hipodromā sestdien, 5.februārī, jau 105.reizi notiks tradicionālās Sartu zirgu skriešanās sacīkstes

Sartu zirgu skriešanās sacīkstes daudzus gadus tika rīkotas uz Sartu ezera ledus, atsaucoties uz Lietuvas televīziju, ziņo aģentūra LETA. Paredzams, ka uz šo pasākumu ieradīsies vairāki desmiti tūkstoši skatītāju.

Šoreiz pie starta līnijas pulksten 11.30 stāsies 79 rikšotāji, bet pajūgos sēdēs sportisti no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Krievijas.

Kā pastāstījis Sartu reģionālā parka direktors Sauļus Mažulis, šim sacīkstēm ir gara vēsture. Dusetu apkaime jau no senatnes izdaudzināta ar saviem rikšotājiem. Pirmās sacīkstes vietējie muižnieki tur rīkoja jau pirms pārsimt gadiem.

Pēc dzimtbūšanas atcelšanas rikšotājus pamazām sāka audzēt arī zemnieki. Februāra sākumā, kad Dusetu baznīcā tika svinētas atlaidas un miestā sabrauca cilvēki no plašas apkaimes, vīri centās noskaidrot, kuram zirgs veiklāks. Sacentās uz ezera, kam ir garākā krasta līnija visā Lietuvā, bet, ja sniegs bija dziļš – brauca pa galveno miesta ielu.

Sacīkstes ar katru gadu piesaistīja aizvien vairāk dalībnieku un skatītāju arī no tālākas apkaimes – Roķišķiem, Utenas un Zarasiem, bet 1955.gadā tika pasludinātas par visas Lietuvas mēroga pasākumu.

Sacensību laikā norisināsies gadatirgus, muzicēs folkloras grupas un pazīstami Lietuvas mūziķi.

Rīkotāji jau vairākas nedēļas veido hipodromā trasi, uzsaldējot ledu un tīrot sniegu. Visās tuvējās lauku tūrisma sētās naktsmītnes rezervētas jau krietni iepriekš.

Zarasu rajona Ceļu policijas priekšnieks Eugēnijs Eltermans aicinājis cilvēkus ierasties pēc iespējas laicīgāk, atgādinot, ka pērn izveidojušies tādi sastrēgumi, ka dažam labam viesim nācies griezties atpakaļ, tā arī neieraudzījušam nevienu zirgu.

Šogad atšķirībā no pagājušā gada nolemts neiekasēt nodokli par iebraukšanu Dusetās, tāpēc policija cer, ka tik lieli sastrēgumi neveidosies un tai izdosies tikt galā ar lielo cilvēku pieplūdumu. Lai ciemiņu mašīnām būtu, kur apstāties, šobrīd Dusetās tiek rūpīgi tīrītas ielas un stāvlaukumi.

 

Komentāri (30)

edge_indran 19.02.2017. 17.59

————–

Visi “cērpjamie” kā Lemešonoka kunga cuftes kolēģi nesmaida:

“Latvijas Ārstu biedrības viceprezidente ģimenes ārste Ilze Aizsilniece dienā vidēji izraksta 88 receptes. Ja viņa sāktu tūlīt pilnā apjomā lietot e- recepti, šo recepšu izrakstīšana viņai prasītu 288 minūtes jeb 4 stundas 48 minūtes.”

Apinis: e-veselības izstrādātāji notrallinājuši 14 miljonus, radījuši brāķi

http://www.irlv.lv/upload/image_file/name/2016_10/85817/let_17123436-media_large.jpg?1477596764

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis

http://www.irlv.lv/2016/10/28/apinis-e-veselibas-izstradataji-notrallinajusi-14-miljonus-radijusi-braki

0
0
Atbildēt

0

edge_indran 19.02.2017. 13.19

—————Dainis Lemešonoks:”Mani pašu daudz vairāk un tīri profesionāli pazemo vienaldzība, ar kādu cunftes kolēģi, ekonomikas lietpratēji, tiražēja blēņas par viena darbinieka uzņēmuma milzu sasniegumiem.”

========================================================================================

Pazemo? Palīdz, Lemešonok kung, gluži kā cirpēji palīdz aitām, tā “kreatīvās ekonomikas” uzturētāji palīdz īstenot valstiski nozīmīgus pasākumus. Bez tādiem SIA “Tendem Neman”, kā arī daudzajiem virtuālajiem projektiem (e-veselība) jau izpildīt NAP 2020 noteiktos uzdevumus nevarēs. Vai nu, vai nu – vai nu cirpšanas bizness, vai ar smaidu jāpacieš cirpšanu (plāna izpildi). VID, protams, darbojas valstiski – saskaņā ar augstākstāvošo noteikto. Laiks saprast cēloņu – seku likumsakarību!

Saeimas paziņojums

Par Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2014.-2020.gadam

Daru zināmu, ka Saeima šā gada 20.decembra sēdē apstiprinājusi Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2014.-2020.gadam.

Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa. Rīgā 2012.gada 20.decembrī

http://www.esfondi.lv/upload/Preses_relizes/2015/2015-02-17_PR_ESfondi_4.jpg

Latvijas Nacionālais attīstības plāns 2014.-2020.gadam

Satura rādītājs

https://likumi.lv/doc.php?id=253919

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu