Pabriks aicina Latvijas iedzīvotājus nedoties uz Ēģipti • IR.lv

Pabriks aicina Latvijas iedzīvotājus nedoties uz Ēģipti

34
foto: Nicholas Kaam, AFP/LETA

Ēģiptē atrodas ap 400 tūristu no Latvijas; pagaidām evakuācija netiek gatavota

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (SCP, “Vienotība”) pievienojas Ārlietu ministrijas viedoklim un aicina Latvijas iedzīvotājus pagaidām atturēties no braukšanas uz Ēģipti, vēsta aģentūra LETA.

LNT raidījumā "900 sekundes" ministrs sacīja, – lai gan pagaidām neesot ziņu, ka būtu apdraudējums tūristu iecienītajai Šarmelšeihai, taču "mēs nezinām, kas notiks tuvākajās dienās".

Tūrisma operatoru "Tez Tour", "Vanilla Travel" un “Alida Tūrs” pārstāvji aģentūru LETA informējuši, ka Ēģiptē esošos tūristus pagaidām neevakuēs, jo viņi nav par to paziņojuši.

Ārlietu ministrija iesaka ceļotājiem neapmeklēt Ēģiptes galvaspilsētu Kairu, īpaši pilsētas centru, kā arī Aleksandriju, Izmailiju un Suecu – vietas, kur notiek plaša mēroga demonstrācijas un kurās iespējami vardarbības uzliesmojumi. Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Sīlis pirmdien intervijā Latvijas Radio informēja, ka Ēģiptē atrodas ap 400 tūristu no Latvijas. Viņiem briesmas nedraud, jo Hurbadā un Sarmelšeihā nemieri nenotiek.

No cietuma uz ziemeļiem no Kairas izbēguši tūkstošiem ieslodzīto, kas izklīduši pa tuvējiem ciemiem. Šajā cietumā atradās arī daudzi islāmistu politieslodzītie. Drošības iestādes ziņo, ka ieslodzītie izbēguši arī no citiem cietumiem valstī.

Vairākos valsts reģionos situācija nav tālu no pilnīga haosa. Kairā, Aleksandrijā un Suecā noteikta komandantstunda. Bojā gājušo skaists jau pārsniedzis 125.

Policija praktiski pazudusi no Kairas ielām, bet armija atzīst, ka nespēj kontrolēt situāciju un aicina iedzīvotājus veidot pašaizsardzības vienības, lai aizsargātos pret laupītajiem, kas sākuši izlaupīt veikalus un mājas. Lai aizsargātos pret laupīšanām, sestdien jaunieši izveidoja ķēdi ap Ēģiptes Senatnes muzeju, kurā piektdienas vakarā esot ielauzušies laupītāji un sabojājuši divas faraonu mūmijas un izdemolējuši muzeja kasi. As Sabatijas priekšpilsētas iedzīvotāji ar nažiem rokās patriekuši laupītājus no lielveikala.

Tikmēr prezidents Hosni Murbaraks, kurš sestdienas rītā atlaida valdību, iecēlis jaunu viceprezidentu, līdzšinējo izlūkdienesta priekšnieku un prezidenta uzticības personu Omāru Suleimanu, kā arī nosaucis jauno premjerministru, līdzšinējo aviācijas ministru Ahmedu Šafiku.

Savukārt Ķīnas plašsaziņas līdzekļos un tīmekļa vidē tiek cenzētas ziņas par nemieriem Ēģiptē, kas, visticamāk, skaidrojams ar varasiestāžu bažām par līdzīgu situācijas pavērsienu Ķīnā, vēsta aģentūras LETA un AFP. Lielākajos portālos bloķēta iespēja komentēt ziņas par notikumiem Ēģiptē, savukārt plašsaziņas līdzekļi galvenokārt atspoguļo Kairu pārņēmušās nekārtības un uzsver nepieciešamību atjaunot likuma varu.

Pašā Ķīnā pēdējos gados jūtami pieaugusi sabiedrības neapmierinātība ar varu, paviršo izturēšanos pret vides aizsardzību un aizvien pieaugošo inflāciju. 2008. un 2009.gadā Pekina apspieda sacelšanos Tibetā un galvenokārt musulmaņu apdzīvotajā Siņdzjanā.

Komentāri (34)

janazakovica 30.01.2011. 15.45

neaizmirsisim ka lidz sueces krizei apt.1956 g. okt.nov.-kad savu ietekmi zaudeja tuvajos astrumos anglija un francija -egipte bija angijas -britu kolonija. Pēc Otrā Pasaules kara britu ietekme Ēģiptē pakāpeniski vajinājās, tomēr briti bija ienteresēti saglabāt kontroli pār Suecas kanālu, kurš britiem bija ļoti nozīmīgs tirzniecības ceļš uz Indiju. Tomēr Ēģiptes prezidents Gamāls Apdels Nāsers gribēja savu valsti pilnībā atbrīvot no britu ietekmes un iepirka ieročus no PSRS. Tas aizvien vairāk sanikoja rietumvalstis. Tomēr neskatoties uz to 1954. gada oktobrī starp Lielbritāniju un Ēģipti tika noslēgta vienošanas, saskaņā ar kuru briti apņēmās evakuēt Suecas kanālu divdesmit mēnešu laikā. Taču 1956. gada vasarā notika kardināls pavērsiens – ASV, kuras pacietības mērs bija beidzies dēļ tā, ka Ēģipte iepirka ieročus un resursus no PSRS, paziņoja ka tā atsakās finansēt Asvanas dambja celtniecību. Tas bija liels trieciens Nāseram un viņš paziņoja par to, ka nacionalizē Suecas kanālu. Tas ļoti sadusmoja Lielbritāniju, jo Suecas kanāls atradās tās finansiālajā kontrolē. Visas diplomātiskās sarunas ar Ēģipti beidzās nesekmīgi un līdz ar to Anglija, Frnacija un Izraēla sāka slepenas sarunas par Nāsera režīma gāšanu. Jāatzīmē, ka Ēģipte bija ienaidnieks arī Francijai un Izraēlai, tā kā Nāsers atbalstīja Alžīrijas partizānus, kuri tai laikā cīnījās pret franču koloniālo varu, kā arī Nāsers bija liels Izraēlas ienaidnieks.
Anglijas, Francijas un Izraēlas plāns bija šāds – Izraēla sāk uzbrukumu Ēģiptei, savukārt Anglija un Francija kuģošanas brīvības vārdā pieprasa, lai spēki tiek atvilkti 10 jūdžu attālumā no Suecas. Tas loģiski netiek izdarīts un tad Anglaijai un Francijai ir iegansts, lai sāktu uzbrukumu pret Ēģipti.
1956. gada 30. oktobrī Izraēla sāka uzbrukumu un dažas dienas vēlāk ofensīvu īstenoja arī britu un franču spēki. Tomēr gāzt Nāsera režīmu neizdevās un tas bija dēļ ASV nosodošās attieksmes pret Anglijas un Francijas rīcību attiecībā pret Ēgipti, jo ASV bija pret koloniālismu. Līdz ar to no 6. – 8. novembrim karadarbība beidzās un Anglijas, Francijas un Izraēlas spēki tika izvesti no Ēģiptes. Līdz ar to Suecas krīze galīgi iezīmēja Anglijas un Francijas koloniālās kundzības beigas Tuvajos Austrumos.

+21
-6
Atbildēt

3

    mary75 > janazakovica 30.01.2011. 16.45

    Es pieliku plusu.
    Bet patreiz, kā dzirdēts, viss atkarīgs no armijas nostājas, jo armija, atšķirībā no totāli korumpētas policijas, tur ir populāra arī tautā. un arī samērā spēcīgi organizēta.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > janazakovica 30.01.2011. 16.40

    Tiešām, mīnusus likt tikai par vēsturisku faktu izklāstu ir stulbi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    maris > janazakovica 30.01.2011. 16.03

    Kāpec par mierīgu, precīzu un interesantu vētures izklāstu Krusttēvam tik daudz mīnusu??? Nesaprotu, kas te notiek…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

jeers 30.01.2011. 22.59

Tiem visiem, kas biedē ar islāmistu revolūciju un utojas ka demokrātija nerullē – Ēģiptē ir redzams tas, kas sagaida valsti un nāciju, ja tā ilgstoši akceptē korupciju, kā dzīvesveidu un valsts vadīšanas veidu.

Vai mēs esam cita ceļa sākumā rādīs laiks, tomēr Ēģiptē tautas dusmas par korumpētajiem neliešiem valdībā ir pamatotas. Diemžēl viņi, līdzīgi kā mēs tagad no vēlēšanām uz vēlēšanām balsoja līdzīgi – par tiem, kas ar viņiem dalījās. Diemžēl pie rezultātā paši arī vainīgi – ne amerikāņi, žīdi vai saūdieši.

Jautājums pašiem – cik no mums balsoja par ZZS, PLL, SC?! Kad mums apniks, ko mēs vainosim?! Paši sevi, savu stulbumu un īstermiņa domāšanu? :-)

+8
-1
Atbildēt

2

    esmeralda_se > jeers 31.01.2011. 02.43

    Nē, mēs vainosim to, kas pirmais pa rokai gadīsies.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > jeers 31.01.2011. 07.13

    Ja latvieši būtu spējīgi paskatīties uz sevi kritiski, un vainot paši sevi, 20 gadus uz vienu un to pašu grābekli nekāptu, un Lembergs tagad visu nenoteiktu, vainos krievus, zviedrus, Sorosu, visus pārējos, tikai ne sevi.
    Mums lielākie bļāvēji vispār neiet un nebalso, lai varētu vainot visus pēc kārtas.
    Kaut, atšķirībā no Ēģiptes, mums bija pilnīgas iespējas balsot, kā mēs gribam, viņiem vēlēšanas tik brīvas nebija.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 30.01.2011. 13.40

Izskatās, drīz vien Hamazam un Irānai radīsies sabiedrotais.
Izraelai jāgatavojas karam.
Ne uzreiz, bet, tad, kad tie, kas tur atnāks pie varas, visdrīzāk, lielā skaitā tur būs “brāļi musulmāņi” un līdzīgie, pēc kāda laika parādīs, ka neko daudz situāciju uzlabot nespēj, un vainīgais būs zināms – Rietumi un Izraela.

+10
-7
Atbildēt

2

    ciparsone > mary75 30.01.2011. 16.35

    Izraēla ir gatava karam, kopš savas dibināšanas. Turklāt ik pa brīdim treniņa nolūkos tā pati uzrīko kādu militāru atrakciju. Es tik ļoti par viņiem neuztrauktos, ne pirmo reizi ar pīpi uz jumta.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 30.01.2011. 16.34

    Tāda situācija rodas, kad ASV un ES ilgstoši atbalsta “savējos kuces dēlus” un ignorē opozīciju (kur bez islamistiem ir arī liberālie spēki). Ko izliksies neredzam tagad, to pļausi nākotnē.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu