Kravcovs: atcerieties, uz ceļiem sibīrieši nekad nav stāvējuši! • IR.lv

Kravcovs: atcerieties, uz ceļiem sibīrieši nekad nav stāvējuši!

119
FOTO: Ieva Cika, LETA
Indra Sprance

Komisijai būs jālemj, ko darīt ar iesniegumu par Kravcova izslēgšanu

Saeima ceturtdien nolēma nodot izskatīšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai iesniegumu par apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un dažu "Vienotības" deputātu ierosināto lēmumprojektu, kas paredz "Saskaņas centra" (SC) deputāta Valērija Kravcova izslēgšanu no Saeimas par valsts valodas nezināšanu.

Aicinot balsot pret izslēgšanu, deputāts Valērijs Kravcovs pirmo reizi pēc deputāta zvēresta nodošanas runāja no Saeimas tribīnes, lauzītā latviešu valodā nolasot paziņojumu. Kā novēroja Ir.lv, pirms Kravcovs sāka runāt, plenārsēdes zālē iestājās kapa klusums, bet, kad uzruna bija iesākta, prezidijā sēdošais deputāts Kārlis Šadurskis (''Vienotība'') cēlās kājās, lai izpētītu lapiņu, no kuras lasīja viņa kolēģis.

Kravcova uzruna: "Dārgie deputāti! Es aicinu jūs balsot pret. Esmu dzimis Sibīrijā. Brīnišķīgā vietā un teicamā dzīves skolā. Sibīriešiem ir teiciens – netici, nebaidies, neprasi. Esmu izgājis cauri visam, dzīvojot taigā, medīju, skaloju, daudz mācījos, esmu ieguvis divas augstākās izglītības, atvainojiet. Strādāju uz ekskavatora, atkal mācījos, kļuvu par metalurgu, kausēju (?) tēraudu, atvainojiet. Pēc norīkojuma nokļuvu Latvijā, kurai atvedu no savas dzīves, lai „Liepājas metalurgs" plauktu un doti darbu tūkstošiem cilvēku. Es nebaidos, esmu parlamentā, manas valsts pilsoņu vēlēts, un vēlētāju griba priekš manis ir augstākā vara. Tikai viņu priekšā es atbildēšu. Kā es māku strādāt, jautājiet liepājniekiem, viņu intereses es divus gadus aizstāvēju Liepājas domē. Jā, es daudzus gadus dzīvoju un strādāju vietā, kur varēja iztikt bez latviešu valodas, tāpēc tagad man nākas strādāt vairāk. Es mācos latviešu valodu, paldies maniem frakcijas kolēģiem, kuri man palīdz. Jā, pagaidām es nevaru skaisti runāt no tribīnes un sniegt intervijas latviešu valodās, bet es noteikti to darīšu."

"Balsojot par manu izslēgšanu, jūs parādīsiet visai pasaulei, ka demokrātija Latvijā eksistē tikai vārds. Latvija ir kļuvusi par manu otro dzimteni. Šeit ir dzimuši mani bērni. Man ir trīs bērni – divas meitas latvietes un dēls – krievs, tā ir iznācis. Tā ir Latvija. Un, ja vajadzēs, es aizstāvēšu mūsu Latviju uz latviešu valodu, kā es teicu deputāta zvērestā, bet, atceraties, uz ceļiem sibīrieši nekad nav stāvējuši, " sacīja Kravcovs.

Jau vēstīts, ka VL-TB/LNNK un divi "Vienotības" deputāti – Ingmārs Čaklais un Ina Druviete- rosināja izslēgt Kravcovu no Saeimas, jo viņš neprot valsts valodu darbam nepieciešamajā apmērā. Koalīcijas un citu partiju politiķi gan norāda, ka Kravcovu nevar izslēgt, jo tas būtu pretrunā ar Satversmi, lai arī Saeimas Kārtības rullis formāli paredz šādu iespēju.

 

Komentāri (119)

mxblack 27.01.2011. 18.13

Jau pats fakts ka viņš mūsu valodu gribēja nolikt ne tikai uz ceļiem, bet caur ES cilvēktiesību tiesu vispār iznīdēt Saeimā, es domāju ka te komenti ir lieki. Un ja nebūtu Domburšovā šis jautājums iztirzāts, ja nebūtu “Visu Latvijai” ‘apgaismots”, tad tā arī notiktu. Vai ievēroji kā dzisa Dolgopolova viltīgais smīniņš parlamenta juristu uzstāsanās laikā? Viņi ar šito gājienu jau atkal bija iecerējuši aizvilkt mūsu valodas likumu uz ES cilvektiesību tiesu, lai atceltu tās primāro nozīmi. Un tas jau ir kas daudz vairāk par viena deputāta ākstīšanos parlamentā. Tas tikai būtu iemesls, pēc tam sekotu prasība pēc divalodības, ja Kravcovs ES vinētu un visdrīzāk jau vinnētu.

+28
-2
Atbildēt

2

    andrejs_kirsis > mxblack 28.01.2011. 16.39

    Sibīrijā dzīvo sniega cilvēks…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mxblack 27.01.2011. 18.49

    Opi!
    interesanti vai gorillas arī dzīvo Sibīrijā !

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

dancis4 27.01.2011. 23.26

Kā tad bija ar Latvijas pilsonības iegūšanu? Viņa uzstāšanās ir pietiekami “pārliecinoša”,lai secinātu, ka LV pase nav iegūta godīgi.

+11
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 27.01.2011. 19.02

The King’s speech!

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu