Vienojas necirpt sociālās sfēras izdevumus • IR.lv

Vienojas necirpt sociālās sfēras izdevumus

14
Foto: Ieva Cika, LETA
Indra Sprance

Pieļauj formālu sociālā budžeta samazināšanu, pensijas un pabalstus necirps

Meklējot iespējas konsolidēt šā gada budžeta izdevumus vēl par 50 miljoniem latu, "Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji trešdien neformālā sanāksmē vienojušies nesamazināt sociālās sfēras finansējumu, Ir.lv atzina "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis (JL, "Vienotība").

Kā sacīja Zaķis, nedz "Vienotība", nedz ZZS vairs nešaubās, ka budžets būs papildu jākonsolidē par 50 miljoniem latu. Pēc Zaķa teiktā, konsolidācijas pasākumi varētu būtu zināmi jau pirmdien.

Ir.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, – lai formāli izpildītu starptautisko aizdevēju prasības, pensiju piemaksas varētu tikt pārceltas uz pamatbudžetu, bet maksātas kā līdz šim, līdz ar to summas, ko saņem pensiju un pabalstu saņēmēji nemainītos, bet formāli samazinātos sociālais budžets, ko uzstājīgi prasījuši aizdevēji. Savukārt ietaupījums tiks meklēts, vērtējot konsolidācijas iespējas pamatbudžetā. Starp šiem pasākumiem varētu būt gan paplašināta personu grupa, kurām jāmaksā, piemēram, dienesta auto nodoklis, tāpat plānots veikt stingrākus pasākumus ēnu ekonomikas mazināšanai, palielinot ieņēmumus no šīs jomas. Iespējamie konsolidācijas pasākumi varētu skart arī bezdarbnieku pabalstu sistēmu, kā arī pārmaiņas augstākās izglītības sistēmā, pret kurām ZZS vairs tik stingri neiebilstot.

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji prasa konsolidēt šā gada budžetu vēl par 50 miljoniem latu. Visticamāk, budžeta grozījumi varētu tikt skatīti martā.

 

Komentāri (14)

edd_mad 26.01.2011. 19.38

Aivariņ, patriotiņ, neaizmirsti, Tu un Tavi vasaļi piekriti šim, bet kur citur tad ņemt?! Satiksme, liekas, ir treknākā un bagātākā nozare, vai padalīsies?!

+3
0
Atbildēt

0

anita_meistere 27.01.2011. 10.53

pašapmāns turpinās…reitingi ir svarīgāki par valsts stabilitāti ilgtermiņā. nozēlojami…ar to arī atškira īsti valstst vīri, no memļaķiem un mīkstajiem. es sāku zaudēt ticību visam šim te cirkam:(

+1
0
Atbildēt

1

    piziks > anita_meistere 27.01.2011. 18.28

    FreiFunkLV, — paga, un kāds, kad bija, bija Tavas ticības pamnatojums?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 27.01.2011. 08.39

Fundamentāls Vienotības fiasko Lemberga priekšā:
1) Sociālais budžets nav sabalansēts pat īstermiņā – nākamgad tur naudas vairs nebūs! Tāpat kā māmiņu algām, bezdarbnieku pabalstiem, tāpat arī pensijām ir jāuzliek progresivitāte. Pat ja ir mazs lielo pensiju saņēmēju loks – tas ir solis ienākumu vienlīdzības virzienā. Jārevidē priekšlaicīgās pensijas saņēmēju loks. Pakāpeniski jāpalielina pensionēšanās un priekšlaicīgās pensionēšanās vecums.
2) Kāda loģika ir pārcelt pensiju piemaksas uz pamatbudžetu? Tāpēc jau tas ir sociālais budžets, kuram jātiek galā ar visām sociālajām izmaksām. Tas ir farss – tāda ciparu pārbīdīšana, lai bilance izskatītos tikai smuki!
3) Lielākā daļa ietaupījumu ir jābūt uz valsts iepirkumiem. Kāda problēma sagatavot visu lielo iepirkumu sarakstu un pa vienam iziet, kur ir iespējams jau tagad samazināt izmaksas un kur ir iespējams “izspiest” ietaupījumu! Un ietaupījumus PROTAMS nevajag gada vidū vai beigās notērēt kādai citai budžeta pozīcijai.
4) Pārējais ir reformas, reformas, reformas… kam rezultāts nebūs tūlītējs.

+2
-1
Atbildēt

2

    mary75 > Una Grinberga 27.01.2011. 09.42

    Problēma ir tur, ka neviens nav ieinteresēts to darīt.
    Tur viss notiek pēc principā – savā lauciņā pelnu, kā gribu, un ko otrs dara – neredzu.
    Neviens, izņemot, varbūt, pāris cilvēku, par valsts kopējām interesēm vispār nav spējīgs domāt.
    Un iepirkumi jau ir ierēdņu biznes uz valsts rēķina, un arī viens no valsts nozagšanas paveidiem, kurš tad gribēs atteikties nosmelt krējumu no valsts bļodas?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 27.01.2011. 10.19

    Lai vai kāda būtu “siles filosofija”, ir skaidrs, ka samērīgums un lobijs/ne valsts pasūtījumi ir ilgtermiņa risinājums. Kā gan “biznesmeņi” iedomājas darboties kaut vai pāris gadus, ja agri vai vēlu pašnāvnieciskā politika ar sabiedrisko pakalpojumu izdevumu griešanu rezultēsies valdības krišanā un tad nāks pie “šprices” citi. PLL biznesa projekts ir tam labs piemērs, kā navajag darīt!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu