Iestiguši • IR.lv

Iestiguši

5
Ilustrācija — Ivs Zenne
Anita Brauna

Par Volstrītas lielāko krāpnieku dēvēto Bernardu Medofu ASV aizturēja un notiesāja septiņu mēnešu laikā. Kāpēc Latvijā ar «lielajām zivīm» netiek galā gadiem ilgi? Garajām prāvām ir daudz pamatotu iemeslu, taču Ir pētījums atklāj arī robus tiesu sistēmā. Piemēram, tā dēvētajā Lemberga lietā pusotra gada laikā tiesā no 80 lieciniekiem pilnīgi nopratināti tikai divi, un skeptiķiem varētu šķist, ka šādā tempā pastarā tiesa būs ātrāka par Latvijas gauso Temīdu 

Šodien tiesā viss notiek kā parasti. Apsūdzētajam Aiva-ram Lembergam uz galda termoss, tiesājamie Anrijs Lembergs un Ansis Sormulis kaut ko lasa klēpjdatoros vai dokumentos. Ieradušies viņu seši advokāti, visi četri prokurori, un neiztrūkstoši pēdējā solā sēž kāda kalsna sieviete ar ausaini galvā. 

Tiesnesis Boriss Geimans sēdi sāk ar ziņu, ka liecinieks Gints Laiviņš-Laivenieks ir aizņemts citos procesos, bet Jānis Blaževičs saslimis. Divi advokāti ceļas kājās un iebilst pret Laiviņu-Laivenieku kā liecinieku, jo viņš ir bijis Lembergu advokāts. Vienreiz tiesa šos iebildumus jau ir noraidījusi. 

Iesaistīto veselības stāvokļa dēļ sēde ilgst nepilnas divarpus stundas, un viss atlikušais laiks paiet, Aivara Lemberga advokātam Raimondam Krastiņam iztaujājot cietušo Vladimiru Krastiņu. Vai Lat Transnafta nodarbojās ar tādu uzņēmējdarbību kā notekūdeņu attīrīšana – tāds bija viens no advokāta jautājumiem prāvā, kurā notiek pierādījumu pārbaude par kukuļņemšanas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legālizācijas un vēl vairākiem amatu noziegumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu