Gripas komplikāciju dēļ miruši vairāki slimnieki • IR.lv

Gripas komplikāciju dēļ miruši vairāki slimnieki

31
Foto: Andrius Ufartas, F64

Epidēmiskais slieksnis līdz ar Jelgavu pārsniegts vēl piecās pilsētās

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā šajā sezonā no gripas izraisītajām komplikācijām miruši jau četri pacienti, vēsta aģentūrai LETA. Savukārt pēc Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) datiem pēc vēl viena gripas slimnieka nāves pagājušajā nedēļā slimības upuru skaits ir trīs, ziņo aģentūra BNS.

Kopumā pēc LIC epidemiologu informācijas pagājušajā nedēļā ar gripu slimoja ap 900 cilvēku visā Latvijā jeb 41 slimnieks no 100 000 iedzīvotājiem. Visvairāk gripas slimnieku reģistrēti Jelgavā, kur izsludināta epidēmija, epidēmiskais slieksnis pārsniegts vēl piecās pilsētās – Jēkabpilī, Daugavpilī, Gulbenē, Rīgā un Valmierā. Epidēmiskais slieksnis ir 100 slimnieku no 100 tūkstoš iedzīvotājiem. Veselības ministrija atgādina, ka gripas epidēmijas laikā valsts apmaksā ģimenes ārsta mājas vizīti pie gripas pacientiem.

Stradiņa slimnīcā no gripas mirušajiem bija blakus saslimšanas, tostarp onkoloģiskās, un šādiem pacientiem gripa norit daudz smagākā formā, LETA skaidroja slimnīcas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ieva Stibe. Kopumā Stradiņos šajā sezonā ir ārstējušies 27 gripas slimnieki, joprojām stacionārā atrodas 14, liecina piektdien apkopotie dati.

Kā BNS informēja LIC direktore Baiba Rozentāle, aizvadītajā nedēļas nogalē laboratoriski apstiprināti 45 jauni saslimšanas gadījumi ar gripu, kopskaits pirmdienas rītā sasniedzis 464. No saslimušajiem 391 konstatēta A tipa gripa – 95% gadījumu ar pērn izplatītās ''cūku gripas'' H1N1 pandēmisko celmu, 73 slimniekiem – B tipa gripa.

Patlaban LIC stacionārā ārstējas 56 gripas slimnieki, kopš gripas sezonas sākuma izrakstīti jau 115 pacienti.
Kā skaidro mediķi, šogad cirkulējošajam gripas vīrusam raksturīga vai nu viegla, vai ļoti smaga slimības gaita – kamēr daudziem pacientiem gripa norit vieglā formā pat bez ārsta palīdzības, daļai pacientu ir smaga gripa ar komplikācijām.

Veselības speciālisti aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību un gripas profilakses pasākumus. Imūnsistēmas stiprināšanai gripas laikā vajadzētu uzturā vairāk lietot svaigus dārzeņus un augļus, kuros ir augsts vitamīnu un minerālvielu daudzums. Ieteicama ir ēdienu bagātināšana ar garšaugiem, kā arī augu tēju lietošana. Svarīgi ir ievērot personīgo higiēnu. Speciālisti iesaka retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, vēdināt telpas un mitrināt tajās gaisu.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu