Āboltiņa: “Vienotība” būs viena partija • IR.lv

Āboltiņa: “Vienotība” būs viena partija

73
Solvita Āboltiņa. Foto: Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Februārī sasauks ''Jaunā laika'' pilnsapulci, lai lemtu par partijas reorganizāciju

Lai arī pēdējā laikā “Vienotības” un tās dalībnieces “Pilsoniskās savienības” (PS) priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis publiski asi kritizējis politiskās apvienības partnerus, “Vienotība” pārtapšana partijā turpinās, un februārī par šo jautājumu būtu jānotiek visu triju partiju biedru pilnsapulcēm, Ir.lv informēja partijas “Jaunais laiks” (JL) priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa.

Jau 26.februārī tiks sasaukta JL biedru kopsapulce, kurā lems par JL reorganizāciju un vienotas “Vienotības” partijas izveidi. Februārī būtu jānotiek arī līdzīgām PS un “Sabiedrības citai politikai” kopsapulcēm. Jau esot atrastas telpas jaunajai partijai, kas varētu tapt līdz augustam, kad apritēs divi gadi, kopš “Vienotība” sevi pieteikusi. Darba grupa vienotas partijas izveidei turpina aktīvu darbu.

“Mūsu solījums ir veidot vienu partiju. Ar to mēs nācām uz vēlēšanām, tas ir vēlētājiem dotais solījums, tas ir jāpilda. Tas ir nepieciešams, lai mēs kā organizācija attīstītos un varētu realizēt tos mērķus, kurus esam solījuši saviem vēlētajiem,” pauda Āboltiņa. No viņas teiktā noprotams, ka pēdējā laikā ar Kristovski domstarpības viņa nav pārrunājusi, taču esot runāts ar PS biedriem, Saeimas frakcijas deputātiem un valdes locekļiem, kas ievēlēti no PS. “Šobrīd mums nav tādu indikācju, ka “Pilsoniskā savienība” būtu mainījusi savu viedokli par to, ka ir nepieciešama vienotas partijas izveide,” pauda Āboltiņa.

To, ka PS valde nav savas domas mainījusi, apstiprina ceturtdien izsūtītais paziņojums medijiem. Tajā norādīts: "Latvijai ir vajadzīga plaša un spēcīga labēji centriska partija ar skaidru programmu un vienotu demokrātisku pārvaldību. "Vienotība" ir labs pamats šādai partijai.” Tomēr PS uzsver, ka  "partijas izveides procesā visupirms ir svarīgi vienoties par jaunveidojamās partijas principiem un vērtībām”.

“Šis demokrātiskais process prasīs laiku un pacietību, bet "Pilsoniskās savienības" valde ir pārliecināta, ka ar rūpīgu darbu ir iespējams sasniegt mērķi – izveidot vienotu organizāciju un iesaistīt sabiedriskajā un politiskajā darbā daudz plašāku cilvēku loku,” norādīts PS paziņojumā.

Jau vēstīts – lai arī 13.decembrī apvienības “Vienotība” valde izplatīja paziņojumu, ka vienojusies nākamā gada pirmajā pusē apvienību pārveidot vienotā partijā, Kristovskis Ir.lv paziņoja, ka šāda valdes lēmuma nav, kļūdījušies preses relīzes sagatavotāji.

Kristovskis uzsvēra, ka vienotu partiju tik īsā laikā nav iespējams izveidot, ir vesela virkne kritēriju, kas jāizpilda, lai par to vispār varētu runāt. Par vienu no tādiem viņš minēja savstarpējo uzticību, kas pašlaik esot nepietiekamā līmenī. “Ļoti daudziem cilvēkiem “Pilsoniskajā savienībā” nav skaidrs, kāpēc būtu nepieciešams to darīt,” sacīja Kristovskis. “Ņemot vērā to, kādi piedzīvojumi bija valdības veidošanas procesā, tas, godīgi sakot, nepalielināja, bet gan samazināja savstarpējo uzticību. Līdz ar to uz visa šī evolucionārā procesa bāzes ir ļoti nopietni jāstrādā. Tas nenozīmē, ka mēs atsakāmies no šī mērķa, bet es neredzu, ka tas var notikt dažos mēnešos, kā to viens otrs centies paziņot,” pauda politiķis.

Uz jautājumu, vai ar “viens otrs” viņš domāja Āboltiņu, Kristovskis atbildēja: “Kā viņa var apņemties kaut ko izlemt “Pilsoniskās savienības” vai manā vietā? Šādi jautājumi par apņēmību vispirms būtu jāizdiskutē un jāsaskaņo ar mani kā esošo priekšsēdētāju, pirms kaut ko paziņot uz āru. Lūk, tas arī ir tas uzticības jautājums!” sacīja Kristovskis.

Pēc viņa domām, partijas izveidei par pamatu būtu jābūt vēlēšanu ciklam un arī nopietnai analīzei. “Mēs redzam, ka ir arī vēlēšanu apvienības, kuras tāpat jau gadu garumā eksistē un sasniedz labus rezultātus, uzlabo rezultātus. Piemēram, Zaļo un zemnieku savienība. Tas nenozīmē, ka ir jāapvieno,” sacīja Kristovskis.

Viņš atzīmēja, ka arī PS notiek dažādi iekšējie procesi, ir uzņemta tā dēvētā “Lietussargu grupa”, un “Vienotība” “būtu spēcīga tikai tad, ja tajā ieietu spēcīga “Pilsoniskā savienība””. Pēc Kristovska domām, ilgtermiņā “Vienotībai” būtu jāpārtop partijā, bet nevar uzlikt termiņu – tuvāko kongresu. “Te jārunā par ceļa kartes saskaņošanu, tās plānveidīgu realizāciju. Pirmkārt, jau partiju iekšienē jānotiek procesam, diskusijām, viedokļu pieņemšanai jānotiek uz reālas informācijas bāzes – ko iegūs, nu, analītiskas bāzes.”

PS līderis atzina – apvienības pārtapšanā daļa biedru, iespējams, varētu atšķelties. “Risks šādiem procesiem ir liels, ļoti liels, tāpēc, ka “Vienotība” tur ļoti plašu politisko spektru no labēji centriskiem līdz pat centriski kreisiem ieskatiem. (…) Ja trīs partijas ar šādu plašu spektru saliek uz vienas bāzes, tas nozīmē, ka ir cilvēki, kuriem ir jāpieņem kaut kādi jauni ideoloģiski pamatprincipi, un nebūt ne visiem tas ir pieņemams. Nu, lūk, šie ir jautājumi, kuri ir jānoskaidro, pirms runāt par apvienošanos. Pretējā gadījumā tiešām notiks tas, ka daļa cilvēku vai nu nenāks līdzi, vai tiešām atšķelsies, vai ieies iekšā un tad stāsies ārā. Šeit ir ļoti mērķtiecīgi un precīzi jāizrunā taktikas jautājumi,” skaidroja Kristovskis.

Komentāri (73)

Lita 07.01.2011. 17.33

Vai vājinot PS būs vieglāk tikt galā ar Dombrovski, kad atkal gribēsies taisīt koalīciju ar SC? PS pie sevis uzņēma “lietussargus”, kad viņi traucēja Jaunajam laikam kā konkurenti, PS, konkrēti Kristovskis publiski visādi balstīja Dombrovski, kad viņš bija atstāts bez atbalsta. Tagad JL cer aizbēgt paši no sevis, uzdodot sevi par Vienotību. Nevajag kropļot Vienotības jēgu

+11
-2
Atbildēt

0

buchamona 07.01.2011. 16.55

Shobriid Vienotiiba ir neprognozeejama politikju grupa, kurai pirms veeleshanaam ir uzticeejies rekordliels veeleetaju skaits, tai skaitaa es arii. Kuulenji, savstarpeejaas intrigas koalicijas veidoshanas laikaa shaadam secinaajumam ir pamatojums.

Situaacija ir tragjikomiski nelietiiga, jo apvieniibas vadoshie politikji lieliski zin, ka, ja shaads tirgus, kaads norit shobriid, buutu noticis pirms veeleshanaam, ljoti liela dalja no vinjiem shajaa Saeimaa neseedeetu. Aboltinja ar Elerti noteikti nee, ja abas kundzes pirms veeleshanaam deklareetu savas simpatijas attieciibaas ar SC

Man likaas, ka, njemot veeraa smago ek. situaaciju LV, Vienotiibas politikji buus saprataushi savu shii briizha deputaata atbildiibu pret valsti. Izskataas, ka ne. Izskataas, ka vienai daljai Vienotiibas deputaatiem shkjiet, ka valstij ir ljoti svariigi shobriid, vai politiskais speeks Vienotiiba kljuus par partiju, vai saglabaas savu apvieniibas statusu.:))

Tas ir tik svariigi, ka ir veerts shii jautaajuma deelj likt uz speeles savas valsts naakotni, vest pa taisno LV atpakalj bedree, kur nokljuusim, ja valdoshaa koaliicija sabruks un naakosho veidos shii briizha opozicija + ZZS

+12
-3
Atbildēt

4

    vupats > buchamona 07.01.2011. 18.20

    Hmm, tad, kad pirms vēlēšanām gan es, gan citi, kas draudzējas ar saprātu, centās bilst, arī šeit, ka Vienotība ir viens iznireļu konglomerāts, kā mēs tikām zākāti? Un tagad paši “kožat pirkstos” par ko vēlējāt?
    Tad kurš ir bijis idiots un nejēga?

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    kdaljajev > buchamona 08.01.2011. 11.05

    Tēlaini runājot,iekritām uz konfekti Lācītis,kuras iekšpusē tārpi grauž viens otru nost.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > buchamona 07.01.2011. 17.06

    Piekrītu, ka šobrīd daudz kas ir svarīgāks par “Vienotības” apvienošanos.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > buchamona 07.01.2011. 19.41

    easy … Nu tikai nevajag. Tas , ka daži Vienotības kašķi mēģina zīmēties ar dumjiem gājieniem, NENOZĪMĒ, ka par viņiem nevajadzēja balsot. Vienotībā ir pietiekami normālu cilvēku, lai tai rudajai zosij vienreiz aizbāztu muti. Katrā ziņā ne ZZS, ne PLL, ne SC jau nu nebija nekādas alternatīvas.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

mary75 07.01.2011. 14.41

Izskatās, ka patreiz labāk būtu visu atstāt, kā ir, jo līdz konsensusam V vēl tālu.
Un, ja pat to vienu partiju izveidos, bail pat iedomāties, kas notiks, kad sāks dalīt amatus.
Labāk jau lai gan Āboltiņa, gan Kristovskis paliek tajās kārotajās līderu pozīcijās savās “apakšvienībās”, jo tā galvenā priekšnieka vietu diezin vai bez asinīm varēs sadalīt.
Kas attiecas uz solījumiem – labāk vajadzēja turēt solījumu un ņemt savā pārziņā VM, kaut arī, saprast jau var, otru Auderu – pašnāvnieku diez vai vairs atradīs, kas gribēs pa nopietnam ķerties klāt sfērai, kur nelietderīgi tērēti desmitiem miļjonu, pie kam absolūti legālā veidā, un ne jau bez liela izdevīguma gan ministrijas darboņiem, gan lielo sl. administrācijām, gan zāļu lieltirgotājiem, gan būvniekiem, utt., vienīgie, kam šī sistēma neizdevīga – ierindas ārsti un slimnieki, un ārsti, pārsvarā, kaut kā “krutijās”, paliek tikai slimnieki.

+12
-5
Atbildēt

11

    Andris > mary75 08.01.2011. 16.52

    To AndrejsG
    Mani bērni nav prihvatizatori, kā Hodorkovskis vai Lembergs, un nav finansējuši fašistiskās organizācijas. Turpretī Hodorkovskis to ir darījis visu laiku. Lai tik bauda savu darbu augļus.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > mary75 07.01.2011. 22.48

    Bet kalab mūsu valodu kropļot? Konsenss!
    Kopš apmēram 1993. gada neesmu skatījies krievu TV ne vienu reizi. Priekš manis tā vienkārši neeksistē, un nemaz nav arī pieslēgta.
    Un neputro atkal – es uzskatu, ka Hodorkovska notiesāšana ir laba lieta, nevis juridiski pareiza. Latvijas interesēs ir Krievijas impērijas tālāka sabrukšana, un Hodorkovska turēšana cietumā nāk tam par labu. Bet oficiāli Latvijai vajadzētu to tiesas spriedumu nosodīt ārlietu ministrijas vai tml. līmenī, līdzīgi kā to dara ASV un ES.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris > mary75 08.01.2011. 17.29

    Dzeri
    Ir arī trešais viedoklis, nevis tikai PutinTV vai Hodorkovska apmaksātie frīki echo.msk.ru vai grani.ru.
    Šis trešais viedoklis atspoguļots, piemēram, šeit:
    http://russtv.info/node/387

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > mary75 07.01.2011. 17.05

    Līdz konsensam, Dzeri, nevis “konsensusam”! Nevar tik daudz lasīt krievu valodā, tu kļūsi par zombiju un aizmirsisi, ka esi eiropietis!
    Tā jau esi puszombijs, aicināji atdot varu SC tāpat vien. Pietiek vienreiz brīvprātīgi pārkrievoties!

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.01.2011. 08.03

    J’a, tas ir sp’ec’igi teikts – “noties’a’sana nav juridiski pareiza, bet, lab’a”! Isti eiropeisks viedoklis! Bet par to konsensus vai konsenss – iesp’ejams, k’l”ud’ijos, nu gad’as, ko lai dara, neesmu pati piln’iba.
    Labi, ka ir cilv’eki, kas pareizrakst’iba zina lab’ak un pasaka, n’akamreiz jau nek’l’ud’i’sos.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > mary75 09.01.2011. 01.33

    >agrunte Ir arī trešais viedoklis… russtv.info/node/387
    ————-
    Tas nav nekāds trešais viedoklis. Tais pašos deviņdesmitajos, drīzāk- divtūkstošo sākumā- tam arī pievērsa uzmanību Krievijas masmediji (toreiz tur diskusijas bija daudz brīvākas nekā šobrīd). Šāda viedokļa trūkums toreiz nebija manāms.
    Tagad viss ir maķenīt savādāk.
    Tie, kuri šobrīd runā par Daņilkina spriedumu, vērtē šībrīža Krievijas tiesu sistēmu, nevis Hodorkovska rīcību deviņdesmitajos gados.
    Un šobrīd ir pilnīgi vienalga- vai Jūsu bērni ir vai nav prihvatizatori- pietiek nejauši iekļūt avārijā ar kādu varai tuvāku, un Tiesas iznākums ir nolemts šī varai tuvākā labā. Ja kaut nedaudz sekojat notikumiem Krievijā, tad Jums par to nevajadzētu būt ne mazākajām šaubām.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > mary75 08.01.2011. 03.02

    > agrunte
    ——-es uzskatu, ka Hodorkovska notiesāšana ir laba lieta, nevis juridiski pareiza. Latvijas interesēs ir Krievijas impērijas tālāka sabrukšana, un Hodorkovska turēšana cietumā nāk tam par labu.———-
    Viedoklis vienkārši burvīgs!
    Jāatzīst, ka es neesmu iepazinies ar citiem Jūsu domu graudiem par Hodorkovska notiesāšanu, bet šis ir skaists.
    Teiksim, ja Jūsu bērns tikpat nejēdzīgi iekļūtu Krievijas vertikālās temīdas dzirnavās- Jūs arī to uzskatītu par labu lietu? Jeb Jums ir pārliecība, ka tas notikt nevar nekādīgi- jo vai nu Jums nav bērnu, vai arī uz Krieviju viņi nemūžam nebrauks?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 08.01.2011. 23.00

    @dzeris49
    _…par to konsensus vai konsenss – iesp’ejams, k’l”ud’ijos, nu gad’as, ko lai dara, neesmu pati piln’iba. Labi, ka ir cilv’eki, kas pareizrakst’iba zina lab’ak un pasaka,.._
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    dzeri, – suti vinju dilles un raksti ka tev labpatik, ta ari bus pareizi. visas Eiropas valodas shis termins ir ‘consensus’.
    valodu vai pareizrakstibu diskusiju portalos parasti labo trollji ar merkji nojaukt sarunu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.01.2011. 21.53

    “Ходорковский. Подонок а не узник совести.” ———————————————- Tas viedoklis ir radik’alu krievu nacionalpatriotu viedoklis, kas atspogu’lots vi’nu lapel’e, kuriem pie visa vain’igi Je’cina banda un visi, kas ir bag’ati, k’a ar’i kauk’azie’si, Eiropa, ASV un visi p’ar’ejie, kas apbi’zo nabaga krievu taut un kuri, ja n’aktu pie varas, patie’s’am ap’sautu tos visus bez k’ad’am ties’am. Labi, es pie’lauju domu, ka tavs viedoklis sakr’it ar ‘so margin’a’lu viedokli, kaut ar’i es to par viedokli nesauktu, tie ir naidpilni murgi. Tu saki, ka Hodarkovskis finans’ejis nez k’adus fa’sistus, bet pati lasi krievu fa’sistu lapeli un sauc to par viedokli. Bet, civiliz’et’as valst’is cilv’ekus ties’a par konkr’wetiem noziegumiem, par to, ka vi’n’s ir slikts cilv’eks, nevienu neties’a.
    V’el tu var’etu k’a ‘ipa’su viedokli min’et paz’istama krievu, k’a vi’n’s pats uzskata, intelektu’a’la viedokli, ir t’ads Gordons, kuram par “‘ipa’so viedokli” pie’s’k’ira ties’ibas veidot savu raid’ijumu 1 kan’al’a.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.01.2011. 21.13

    Un k’a tas t’a ir, ka tev, t’adai eiropietei, viedoklis att. uz Hodarkovski sakr’it taisni ar SC, Putina, krievu TV, un krievu lumpe’nu viedokli, bet nesakr’it ne ar ES, ne ar ASV, ne ar norm’alu krievu viedokli? Un man, p’arkrievotam azi’atam, piln’igi otr’adi? Dom’a, ja nem’ili krievus un krievu valodu, tad automatiski esi eiropiete?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.01.2011. 18.50

    Tev kaut klas ir pret krievu valodu, k’a t’adu?
    Bag’ata valoda, man pat’ik krievu valoda.
    Tu, cik atceros, biji no tiem, kas uzskata, ka Hodarkovskis noties’ats pareizi?
    Nevajadz’etru pa’sai maz’ak skat’ities krievu TV kan’alus un klaus’ities Putina un Medvedeva p[ropogandu?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu