Torņu mūzika Vecrīgā • IR.lv

Torņu mūzika Vecrīgā

24
Vairis Nartišs. Foto - Baiba Aprāne. LETA

Tāpat kā katru svētdienu kopš jūlija vidus, arī šodien plkst. 20.00 no Rīgas Rātsnama balkona skanēs Vecrīgas torņu mūzikas ieskaņu koncerts. Šādi koncerti paredzēti katru svētdienu līdz līdz Rīgas pilsētas svētkiem 20.augustā.

Jau kopš 1999.gada Rīgas iedzīvotāji un viesi tiek laipni aicināti izbaudīt "Vecrīgas torņu mūziku", kas piedāvā mūsdienīgu skatījumu uz viduslaikos un renesanses laikmetā tik populāro torņu muzicēšanas tradīciju.

Rīgā šāda tradīcija pastāvēja līdz 19.gadsimtam. Muzicēšana notika nozīmīgās svētku reizēs – Ziemassvētkos, Lieldienās, Vasarsvētkos u.c. svinību gadījumos. Rīgas pilsētas noteikumos bija paredzēts, ka mūziķiem svētkos ir jāuzstājas, un bieži koncerti tika atskaņoti ne tikai no baznīcu torņiem, bet arī rātsnama balkona. Torņu mūzikai viduslaikos bija arī funkcionāla nozīme – speciāli algoti sargi dežūrēja baznīcu torņos, informējot vai brīdinot pilsētniekus par esošo situāciju un aktualitātēm pilsētā.

No 2005.gada līdz 2009.gadam ieskaņu koncertos spēlēja ansamblis Shady Brass Q, bet kopš 2010.gada šo tradīciju pārņem trombonists Vairis Nartišs (trombons, sakbuts). Koncertos skanes gan trombons, gan vienīgais Latvijā esošais baroka trombons – sakbuts, raisot asociācijas ar autentisku viduslaiku skanējumu.

Latvijas Nacionālās operas Simfoniskā orķestra mākslinieks Vairis Nartišs ir aktīvs metāla pūšaminstrumentālā žanra veicinātājs. Mākslinieks ir izveidojis dažādus muzikālus projektus – ansambli Shady Brass Q, orķestri RIGA BRASS, grupu CHARM.

Koncertu programma bus daudzveidīga. Visi koncerti sāksies ar klasiskām variācijām par tautasdziesmas Rīga Dimd tēmu, kuras veidojis Vairis Nartišs. Tiks atskaņoti senās mūzikas komponistu darbi – Ž.Ž.Morē, Dž.Gabrieli, Palestrīnas, G.Pretoriusa skaņdarbi, kā arī Vaira Nartiša komponētās senās dejas. Programmas turpinājumā, izmantojot elektroniskos skaņu efektus un cilpu mašīnu, klātesošie dzirdes skaņdarbus mūsdienīgākos ritmos, kuru izpildījumā tiks pilnībā izmantota Rīgas Rātslaukuma akustika. Koncertu noslēgumā – variācijas par tautas dziesmas Cekulaina zīle dzied tēmu.

 

Komentāri (24)

ilmisimo 25.07.2010. 21.24

Tiraspoles metro nuoklausījuos, ka esuot paredzēts atskaņuot “‘ože caŗa hraņi”” R. Paula aranžējumā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu