Vilks cīnās • IR.lv

Vilks cīnās

4
Lāšs Vilks teic, ka jau esot pieradis pie draudiem. «Galvenais ir kontrolēt situāciju. Es nevaru teikt, ka baidos par savu dzīvību.» Foto — Scanpix

Par spīti tam, ka pravieti Muhamedu zaimojošie skandalozā mākslinieka Lāša Vilka (64) zīmējumi sadusmojuši musulmaņus un tādēļ viņu vaino nesenajā terora aktā Stokholmā, Vilks aicina zviedrus neļaut ekstrēmistiem nolaupīt demokrātiju

Kad 11.decembrī īsi pirms pieciem vairums stokholmiešu devās mājup no darba vai steidzās iegādāties Ziemassvētku dāvanas, pašā pilsētas centrā nogranda sprādziens. Desmit minūtes vēlāk aptuveni divsimt metru attālumā no uzsprāgušā un joprojām liesmojošā Audi 80 Avant nogranda otrs sprādziens. Bija noticis pirmais pašnāvnieciskā terora akts Zviedrijā.

Aizdomās turētais un bojā gājušais islāmticīgais Taimurs Abdulvahabs al-Abdalijs stundu pirms spridzināšanas nosūtīja e-pastu Zviedrijas lielākajai ziņu aģentūrai TT un drošības policijai: «Pateicoties Lāšam Vilkam un viņa pravieša Muhameda gleznām, [..] jūsu karaspēkam Afganistānā un jūsu klusēšanai par šo visu, jūsu bērni, meitas, brāļi un māsas mirs tieši tāpat, kā mūsu brāļi un māsas, un bērni mirst tagad.» Lai arī nākamajā dienā sasauktajā preses konferencē Zviedrijas premjerministrs Fredriks Rainfelts aicināja neizdarīt pāragrus secinājumus, jau ir atskanējušas balsis, kas aicina latviešu izcelsmes zviedru māksliniekam Lāšam Vilkam uzņemties arī savu atbildību par notikušo.

Līdzvainīgs terora aktā?
Zviedru publicistu kritikas būtību var rezumēt šādi: Vilks zināja, ka viņa zaimojošie zīmējumi izraisīs skarbu reakciju, tāpēc viņš ir līdzatbildīgs par šo terora aktu, kas pārvērta miegaino ziemeļzemi par teroristu atbildes trieciena placdarmu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu