Tas ir Zie-do-nis! • IR.lv

Tas ir Zie-do-nis!

5
Kaspars Znotiņš
Ieva Alberte

Sezonas labākais aktieris Kaspars Znotiņš jūtas kā noslēdzis līgumu ar Ziedoni

Līdz 31 gada vecumam Kas­pars Znotiņš (35) nebija izlasījis nevienu Imanta Ziedoņa grāmatu. Pa kādam dzejolim, krāsainajai pasakai, taču ne grāmatu no vāka līdz vākam. Kad 2003.gadā Ziedoņa 70.jubilejā Znotiņš nolasīja dzeju, Ventspils rakstnieku mājas saimniece un Ziedoņa rakstu sastādītāja Andra Konste aktierim iedāvāja Tutepatās – par dižkoku atbrīvošanas grupu. Grāmata gulēja mājās nelasīta trīs, četrus gadus. Filmējoties Likteņa līdumniekos, daudz sanāca braukāt pa laukiem, un Znotiņš pieķērās Tutepatās. «Tas bija spēcīgs impulss,» stāsta aktieris. Nākamā lasāmviela bija abas Kurzemītes daļas.

Jaunā Rīgas teātra aktieri mēdz viens otram pastāstīt, ko lasa. Pārspriež. Kāds bija Alvim Hermanim pastāstījis, ka Znotiņš lasa Kurzemīti. Pirms diviem gadiem, ejot pār JRT pagalmu uz Mēģinājumu zāli, pie lielajām dzelzs durvīm Hermanis apjautājās Znotiņam, vai tas tiesa, ka viņš lasa Kurzemīti un vai no tā varot kaut ko uztaisīt. Znotiņš par to nebija domājis. Nedarbināja prātu tā, lai iztēlotos, kas varētu derēt izrādei. Teica, ka tā īsti nezina, vai un ko varētu. «Es lasīju Ziedoni savai lietošanai. Sev. Nu, tā – man patīk un lasu. Patīk, patīk. No patikšanas uz patikšanu.»

Hermanis taču varēja uzrunāt jebkuru citu aktieri, kurš arī kaut ko lasīja. Saruna pagalmā bija nejaušība vai likumsakarība? Znotiņš teic, ka tas jāprasa Alvim pašam. Interese par Kurzemīti esot skaidrojama ar to, ka režisors bija Latvijas lauku tematikas meklējumos. Vienubrīd bijusi doma par Jāņa Akuratera Kalpa zēna vasaru. Tolaik jau bija iestudēti Latviešu stāsti, un aktieri turpināja vākt lauku stāstus, lasīja latviešu prozu. Znotiņš – rakstnieka Kārļa Zariņa stāstus. No aktieru savāktā tapa izrādes Melnais piens un Kapusvētki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu