Par papildu konsolidāciju lems koalīcijas darba grupa • IR.lv

Par papildu konsolidāciju lems koalīcijas darba grupa

63
Valdis Dombrovskis. Foto: Lauris Vīksne, F64

ZZS koalīcijas padomē nav iebildusi pret papildu 50 miljonu konsolidāciju

Lai izlemtu par papildu 50 miljonu latu konsolidāciju nākamā gada budžetā, tiks veidota koalīcijas darba grupa, žurnālistiem pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes pirmdien sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (''Vienotība'', JL).

Koalīcijas padomes sēdē pirmdien apstiprināts grafiks, kā virzīties uz priekšu ar plānotajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, taču tas vēl tiks precizēts ar starptautiskajiem aizdevējiem, informē aģentūra BNS. Darba grupas sastāvu paredzēts apstiprināt nākamajā koalīcijas padomes sēdē.

Lai gan koalīcijā partneres Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji iepriekš pauduši, ka nākamā gada budžetā papildu 50 miljoni latu nav samazināmi, koalīcijas padomē no ZZS šāda priekšlikuma nebija, informēja Dombrovskis. "Tieši otrādi – arī ZZS bija gatava iesaistīties darba grupā, lai papildu konsolidācijas pasākumus identificētu," stāstīja valdības vadītājs, norādot, ka ar ZZS nekādu asumu budžeta konsolidācijas jautājumā nav.

Pēc premjerministra teiktā, darbs notiks divos virzienos – gan ar starptautiskajiem aizdevējiem par konsolidācijas summu un īstenojamiem pasākumiem, gan arī koalīcijā sadarbībā ar sociālajiem partneriem, identificējot iespējamos papildu ietaupījumus. Vēl gan esot pāragri spriest par konkrētiem konsolidācijas pasākumiem.

Dombrovskis iepriekš norādīja, ka liela rezerve budžeta izdevumu mazināšanai ir pašvaldībās, kur arī jāveic strukturālās reformas, līdzīgi kā valsts pārvaldes iestādēs. ''Strukturālās reformas valsts līmenī nebūs ne pilnīgas, ne efektīvas, ja tās netiks veiktas arī pašvaldību līmenī. Šeit ir runa gan par pašvaldību tēriņu efektivitāti un optimizāciju, gan jaunu pašvaldību finansēšanas mehānisma izveidi, kas liktu pašvaldībām sacensties investīciju piesaistē un darbavietu radīšanā," klāstīja Dombrovskis.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka 2011.gada valdības prioritātes ir budžeta konsolidācija, tostarp strukturālo reformu īstenošana, ēnu ekonomikas apkarošana, ekonomikas izaugsmes stimulēšana un konkurētspējas veicināšana. Jau vēstīts, ka Saeima 20.decembrī ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņēma 2011.gada valsts budžetu, kurā nodrošināta konsolidācija 290,7 miljonu latu apmērā. Starptautiskie aizdevēji norādījuši, ka budžetā jārod vēl 50 miljoni latu papildu konsolidācijai.

Komentāri (63)

buchamona 27.12.2010. 18.40

Dombrovskis iepriekš norādīja, ka liela rezerve budžeta izdevumu mazināšanai ir pašvaldībās, kur arī jāveic strukturālās reformas +++ man ir naacies redzeet, kaa viens pagasts apkaro otru laikaa, kad tiek pienjemts toreiz veel rajona budzhets.:) Domaaju, ka nekas daudz pa sho laiku nav mainiijies, un noteikti veel “tajaas zemees” var atrast lielas liidzeklju rezerves, jautaajums tikai, cik tas laika prasa.

+10
-2
Atbildēt

1

    anita_meistere > buchamona 28.12.2010. 08.39

    cilvēki nekā nespēj saprast, ka kvalitatīvām reformām nepieciešami ļoti ievērojami līdzekļi!!!
    bet no otras puses ir jamazina budžeta izdevumi …un tam obligāti jāatspoguļojas īstermiņa rādītājos…jo pensija/algas/pabalstus vajag tagad..nevis pēc 2-3 gadiem. Neapskaužu Dombrovski…tiešām neapskaužu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 27.12.2010. 18.33

Ja godīgi, tad patiesība ir tā saucamajiem ekstremistiem, ka ŠŠL ir jākarājās pie laternu staba tajā pat laukumā kur tādu galu piedzīvoja vācu ģenerāļi. Jo viņi uz citi latvijieši no šo oligarhu komandas izputināja Latviju ar zagšanu, melošanu un neķītru nekaunību. Prezidents nedrīkst aizmirst ka ir ķirurgs un jāķeras pie skalpeļa, jāizgriž augoņi, kuri galvenokārt pamst un struto Ventpils apkārtnē. To vajajdzētu īpaši uzdot Jutai Strīķei, padzenot ielikteni vilnīti.

+12
-5
Atbildēt

0

andrisskrastins 27.12.2010. 20.29

Problēma būtībā ir skarba – nav ražošanas, rezultātā nav normālu ienākuma nodokļu, tāpēc nodokļu pārdale un saraušana lokālajā rajonā nozīmē ļoti daudz. Diemžēl ZZS tikai ar muti atbalsta ražošanu un konkurenci.

Galvenais būtu tā kā neaizmirst, ka aiz ZZS ir 22% Latvijas pilsoņu. Tas ir ļoti daudz. Tātad ir cilvēki, kas vienkārši negrib lai kaut kas minētos ZZS iemītajā taciņā.

+8
-3
Atbildēt

20

    disassociative > andrisskrastins 28.12.2010. 09.59

    Pelēkā ekonomika ir nepārdomātas nodokļu politikas sekas nevis cēlonis. Nav jēgas cīnīties ar sekām, ir jānovērš cēlonis. Un nekāda cīņa tur nav nepieciešama. Šobrīd uz darbinieka algu uz rokas, 2/3 no šīs summas ir nodokļi, ja saliek kopā to, ko maksā darba ņēmējs + darba devējs. Normāli būtu aptuveni 1/3.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    disassociative > andrisskrastins 28.12.2010. 09.04

    Ražošanas nav un nebūs, kamēr nodokļu slogs uz atalgojumu būs tāds, kāds tas šobrīd ir un kamēr PVN un peļņas nodoklis būs jāmaksā avansā no neesošām naudām. Lai ar šādu nodokļu sistēmu ražotu cenas ziņā konkurētspējīgu produktu, ir jāizmanto ļoti lēts, nekvalificēts darba spēks, kas nevar radīt kvalitatīvu gala rezultātu. Lai Latvijā atjaunotu ražošanu, ir nopietni jāizmaina nodokļu struktūra un nodokļu maksāšanas struktūra. Pie tam jāņem vērā, ka ražošanā peļņas norma ir zema, kupi prodaj biznesā augsta. Te arī rezultāts. Bet, lai kā arī pozitīvi skatītos uz lietām, ne premjera, ne ekonomikas ministra, ne finanšu ministra personā nespēju ieraudzīt cilvēkus, kas šīs lietas kaut vai censtos izprast.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > andrisskrastins 28.12.2010. 11.55

    Klusais, vai pēc sarunas ar franču direktoru, savā analīzē neesi palaidis garām 1 niansi: jā, viņam LR nodokļi nešķiet smagi, jo viņs/viņa franču uzņēmums ražošanas papalašināšanai var saņemt kredītu ar veselīgiem nosacījumiem: daudziem mūsu ražotājiem tādas izdevības nav, bet pārdoties jebkuram zviedram un francūzim, utml. vienīgi tādēļ, ka mūsu valdītājiem ražosanas attīstība ja ne vienaldzīga, tad nesaprotama?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > andrisskrastins 28.12.2010. 13.13

    Ino… :) Laikam neesi dzirdējis par dažādām receptēm, kā tikt pie kredītiem un kredītu garantijām, tāpat kā ļoti dažādiem kredītu nosacījumiem. Vai tiešām labs ir jebkurš arguments, ja vien tas ļauj turēt Vienotības kanti? :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    disassociative > andrisskrastins 28.12.2010. 10.56

    zanE ,
    naudas ir pietiekoši, ja tā tiek godīgi un loģiski apsaimniekota. Šī tēma te ir jau neskaitāmas reizes zelēta.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > andrisskrastins 28.12.2010. 13.19

    ZanE… :) Kā ar neredzētgribošo aklumu? Protams, pa gabalu redzams, ka ne Egle, ne Jaunzeme-Grende uz savējiem kritiski neskatās, bet… kad un kurš pēdējoreiz ir redzējis kādu Vienot;ības personāžu, kurš kādu aplamnieku būtu starp savējiem valdībā pamanījis un rosinājis nomainīšanu? Pat pārņemtās ministrijas tiek saudzētas no pelnītas kritikas un darba — nestrādāšanas, mazstrādāšanas — stila maiņas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > andrisskrastins 28.12.2010. 12.39

    >zanE > Redzams taču – cunftes piesegs!
    Kas viņām maksā atalgojumu par “daiļrunāšanu”?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    modriss > andrisskrastins 27.12.2010. 20.49

    Pirmkārt, precizēsim – aiz ZZS ir 22% no tiem Latvijas pilsoņiem, kas piedalījās 10.Saeimas vēlēšanās.

    Otrkārt, Vienotība jau dara aptuveni to pašu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > andrisskrastins 28.12.2010. 12.22

    Optiskais Tēmeklis. …viņs/viņa franču uzņēmums ražošanas papalašināšanai var saņemt kredītu ar veselīgiem nosacījumiem: daudziem mūsu ražotājiem tādas izdevības nav.
    _______________________
    Pirmkārt kāds tam sakars ar nodokļiem, otrkārt kādēļ gan būtu jādod kredīts apšaubamiem pasākumiem? Pats atzīsti, ka ne visi ražotāji bez kredīta:))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 28.12.2010. 19.28

    alias – kā reiz pirms svētkiem apbraukāju dažus čomus un pačaloju par šo un to – tā lūk vieni aizrunājās par mazgātājiem ( džeki ,kas zin drēbi , jo agrāk kurēja to lietu , bet nu jau gadus 7-8 ir atgājuši , bet nu zin par ko runa ) . Aizgāja runa par PVN un tad izskanēja ģeniālais stāsts par likmes pieaugumu un ēnu ekonomikas saistību ar to – aš zēni atcerējās tos laikus, kad apgrozījuma nodoklis bija 10 % un centās pierādīt , ka tad nu nemazgāja, kaut gan paši pēc tam sasmējās , jo tad neviens praktiski nemaksāja to nodokli ( ar retiem izņēmumiem ) . Ja par šodienu , tad manuprāt sakne meklējama mentalitātē un patreizējās preventīvās metodes to mazinās, vajag nedaudz painteresēties ,kas notiek šajā sfērā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 28.12.2010. 19.35

    Optiskais tēmekli – par Tavu piebildi runājot , atcerējos vakardienas raidījumu pa LTV1 , kur salīdzināja situāciju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā –
    a) Valka-Valga – Valka nez kapēc grimst apātijā ,kamēr Valgā noris saimnieciska darbība , tai skaitā arī mūsu bāleliņi brauc iepirkties un dzemdē bērnus māmiņas – kas tas ir stāsts par dažādiem kredītiem vai labu novada pārvaldību ( vai Valkas exmērs nebij TP bļauris – Bumerangisks un Valkai nebij zaļā gaisma finansēm u.t.t. )
    b) sižets par Saulkalnes skolu ,kur ēdināšanu skolēniem veic lietuvieši , jo nebij neviena latviešu firma to gatava darīt.
    Varbūt nelaime ir mūsos kā cilvēkos , nevis kredītos , to pieejamībā utml. ? Varbūt pie vainas slinkums , neuzņēmība? Padomā !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > andrisskrastins 28.12.2010. 13.21

    Optiskais Tēmeklis. Diez vai nu es esmu tas krutākais Vienotības stutētājs, bet neciešu vaidētājus, kuri visas savas nelaimes grib norakstīt uz Vienotību.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > andrisskrastins 28.12.2010. 10.53

    klusais. Protams jautājums ir arī gudrajai Eglei , kapēc darba devēji nepietiekami cīnās ar pelēko ekonomiku.
    ___________________________
    Ko uzņēmēji var darīt? Stučīt? Kāda jēga – VIDam savos kompjos tas tāpat redzams. Egle, protams, varētu rosināt tādus fruktus izslēgt no savas “biedrības”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > andrisskrastins 28.12.2010. 11.33

    zanE. …vai vienkārši ir savas cunftes piesegs?…
    ______________________
    Atbilde jautājumā. Labi, ka notika brīnums, un pie varas netika labie latvieši, kas valstij ļāva ietaupīt simtiem miljonu “nacionālo uzņēmēju” glābšanai. Tomēr viss pēc inerces turpinās: AirBaltic daļas valsts nevarēs izdevīgi pārdot, jo tādu muļķi, kurš pirks uzņēmumu, kurā visa teikšana nazākajam akcionāram, neatradīs, Tec 2 būvēs, sarunām ar Putinu delegācija nebija sagatavojusies u.t.t.. Protams, ar laiku viss kaut kā noregulēsies, bet no Igaunijas būsim atpalikuši vēl vairāk.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andrisskrastins 28.12.2010. 10.45

    …klusais…ja varētu…pievienotu Tev vēl vienu +….par jautājumu Eglei…un to pašu gribētu pajautāt arī Jaunzemei – Grendei….

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andrisskrastins 28.12.2010. 11.04

    …sveiks, lno!…
    ….būtu gan vēlams, ja abas blondās kundzes paskatītos uz savējo rindām…kaut vai dotu novērtējumu par savējiem razbainiekiem…nevarētu būt, ka viņas neko par to nezina!…tad, kā intereses viņas pārstāv?…godīgo uzņēmēju vai vienkārši ir savas cunftes piesegs?…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > andrisskrastins 28.12.2010. 11.02

    >klusais – Pilnīga patiesība Tevis teiktajā!
    Un it īpaši Egles “čalošanā”!
    Patiesi, kauns klausīties viņas tukšajās intervijās!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andrisskrastins 28.12.2010. 10.52

    …alias…
    …reiz taču būtu jāsaprot,ka naudas ir tik, cik tās ir…un ir brīdis, kuram jātiek pāri…bet slēpjot, izvairoties vai pārceļot biznesu uz tuvējām ārzemēm…mēs šo brīdi paildzinām un mīcāmies uz vietas…un tiem uzņēmējiem, kuri godprātīgi maksā nodokļus…tiek uzkrauts vēl un vēl…šobrīd ir ļoti svarīga godprātīga attieksme, lai spētu izrauties no bedres, kurā esam nonākuši arī ar savu nepārdomātu rīcību…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Precizēsim vēl vairāk – 22 vietas, 19,68% no balsojušiem, 12,42% no balstiesīgiem pilsoņiem. Tā ir milzīga atšķirība. Pat vienotībai ir tikai 19% ar kapeikām mandāts…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 28.12.2010. 09.28

    alias – tā garām ejot par nodokļiem un nodevām – bija man pagajušonedēļ garāka saruna ar cilvēku ( lielas franču kompānijas finansu direktoru ) ,kurš konkrēti ir pārcēlis ražotni uz Latviju. Saruna bija par tēmu Latvijas nodokļu politika un tā uz pārējās Eiropas fona . Neiedziļināšos detaļās , bet rezumējums īsumā bija šāds – Latvijas nodokļi joprojām ir pievilcīgi ,lai šeit ražotu , problēma ir astāklī,ka mēs paši ar pelēko ekonomiku esam sačakarējuši vidi un legāli ražotāji šeit nespēs cīnīties ar pelēkās ekonomikas piedāvājumu nemaksāt nodokļus un ražot lētāk – jebšu vienkāršā valodā esam uz pelēkā dempinga takas. Šī iemesla dēļ arī šeit nav nopietnu spēlētāju. Problēma ir mūsu domāšanā .
    P.S. Protams jautājums ir arī gudrajai Eglei , kapēc darba devēji nepietiekami cīnās ar pelēko ekonomiku.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu