Rojā uzvar ''Demokrāti.lv'', Mērsragā – "Demokrātiju visiem" • IR.lv

Rojā uzvar ''Demokrāti.lv'', Mērsragā – "Demokrātiju visiem"

27
Avots: roja.lv

Veiksmīgi izmēģināta jaunā elektroniskā balsu skaitīšanas sistēma

Sestdien Rojas novada domes vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis politiskais spēks "Demokrāti.lv", savukārt Mērsraga domē – "Demokrātiju visiem", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācija.

Vēlētāju aktivitāte abos novados vērtējama kā laba, ziņo aģentūra LETA. Vēlēšanas noritēja mierīgi, ne par kādiem pārkāpumiem vai cita veida problēmām informācija nav saņemta. Rojā nobalsojuši 44,08% vēlētāju, Mērsragā – 58,66%. Jau vēstīts, ka jaunveidotā novada sadalīšanas iniciatori bija Mērsraga iedzīvotāji, kuri uzskatīja, ka apvienotajā pašvaldībā viņu intereses netiek labi pārstāvētas.

Rojas novada domē ievēlēti Eva Kārkliņa, Lāsma Ķirse, Haralds Valdemārs, Mareks Štāls, Uldis Feldbergs, Ilona Klāviņa, Inga Lēmane, Gundega Kalniņa no "Demokrāti.lv", Jānis Žoluds, Jānis Zivtiņš un Guntra Stocka no Latvijas Zemnieku savienības, Liāna Bērziņa no "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Ingus Matisons no "Apvienības par atklātību".

Mērsraga novada domē ievēlēti Lauris Karlsons, Jānis Budreika, Aigars Šteinbergs, Ārija Logina, Gunta Fībiga, Elvis Misiķis, Ivars Smilga, Aivars Pēteris Krikauskis, Vija Klēvere, Gvido Erķis no "Demokrātiju visiem", kā arī Ivars Indruškēvičs, Ilze Indruškēviča un Roberts Šiliņš no "Vienoti Mērsragam".

Ne Rojas, ne Mērsraga domē nav iekļuvis politiskais spēks "Par prezidentālu republiku".

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars pozitīvi vērtē elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas "Balsis" izmēģinājuma rezultātus. Tās priekšrocības ir pārliecība par precīzu vēlētāju gribas uzskaiti, tai skaitā plusiem un svītrojumiem, īsāks laiks, kas nepieciešams vienas vēlēšanu zīmes apstrādei, kā arī izslēgtas kļūdu un interpretāciju iespējas. Izmēģinājuma laikā konstatēts, ka elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmai ir būtiska papīra kvalitāte, kāds izmantots vēlēšanu zīmju izgatavošanā.

Vērtējot iespējas ieviest šo sistēmu jau nākamajās vēlēšanās, Cimdars pauda viedokli, ka tam jānotiek pakāpeniski, pašiem vēlēšanu komisiju locekļiem izvērtējot savas iespējas pāriet uz modernāku skaitīšanas veidu. Redzot, kādas ir šīs sistēmas priekšrocības, vēlēšanu komisiju darbinieki būs ieinteresēti to izmantot, uzskata CVK vadītājs.

Komentāri (27)

egfoto 19.12.2010. 12.21

Kā tas vispār iespējams, ka tiek izveidots novads ar domi no 13 deputātiem, teritorijā kur kopumā dzīvo 1500 cilvēki.
Ar kuru vietu tie cilvēki domā???

+8
-1
Atbildēt

2

    Iveta Ķelle > egfoto 20.12.2010. 13.37

    Vispār jau Rojā vien ir 2756 iedzīvotāji (2006. gada dati) – tas ir neskaitot pārējos novadniekus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > egfoto 19.12.2010. 16.18

    Tikai mieru! Katram no 13 vēl pa 2-3 palīgiem “profesionāļiem”, un darbi tiks apdarīti :) Lāga neatceros, bij kkad hohma par to,ka šķiet Ņujorkai ir 15-20 deputāti vajadzīgi,lai sekmīgi strādātu. Mūsējiem plašāks vēriens, kas tur štrunta NY :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 19.12.2010. 14.46

Starp Rundāli un Sesavu ir Svitenes pagasts, kurā kādreiz bija vismaz pāris tūkstošu iedzīvotāju. No valsts kabatas dzīvija tikai skolotāji, policists un pagasta valdes skriveris. Mans tēvs vecsaimnieks bija daudzus gadus pagasta vecākais. Viņš par to nekādu algu nesņēma. Tāpat kā kaimiņu pagasta Sesavas vecākais Krišjānis Čakste, pirmā prezidenta tēvs, kas arī bija saimnieks, par savu smatu nesaņēma ne santīmu. Viņi bija katrs savā partijā un tika ievēlēti bez partiju sarakstiem. Tas netraucēja viņiem uzturēt draudzīgas attiecības. Visa ši teritoriju reforma Latvijai bija pilnīga lieka = liekēžu barotava, sile. Viens no iemesliem iekrišanai parādu bedrē. Pagasti varēja , ja gribēja, apvienoties uz pilnīgas brīvprātības principa.

+4
0
Atbildēt

0

egfoto 19.12.2010. 12.28

Īstenībā riktīgs piiiii, katrs 100 ir deputāts. Riktīga latvieša profesija.
Un tad mēs vēl brīnamies, kapēc tādā sūdu bedrē esam.
A kurš strādās?

Un tad noteikti, ka tie liekēži un parazīti sēž uz pašvaldības izlīdzināšanas fonda līdzekļiem un netieši tērē manu nodokļu naudu.

+6
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu