Latvijā vēl par 19 tūkstošiem mazāk iedzīvotāju • IR.lv

Latvijā vēl par 19 tūkstošiem mazāk iedzīvotāju

44
Foto: Jana Kudrjavceva, F64

Šogad valsts iemītnieku skaits sarucis straujāk nekā pērn

Latvijas iedzīvotāju skaits turpina samazināties – šī gada beigās valstī būs 2 miljoni 229 tūkstoši iedzīvotāju, kas ir par 19 tūkstošiem mazāk nekā gada sākumā, ziņo aģentūra BNS. Centrālā statistikas pārvalde šādu secinājumu izdarījusi pēc datiem par šī gada 10 mēnešiem un to novērtējuma par novembri un decembri.

2009.gadā iedzīvotāju skaits samazinājās lēnāk – par 13 tūkstošiem. Iedzīvotāju skaita samazinājuma temps pēdējos gados bija kļuvis lēnāks, taču saskaņā ar prognozēm 2010.gadā šis rādītājs pieaugs par 0,8% salīdzinājumā ar 0,6% 2009.gadā, secina statistiķi.

Iedzīvotāju skaits gada laikā dabiskās kustības dēļ – mirušo skaitam pārsniedzot jaundzimušo skaitu – samazināsies par 11 tūkstošiem un starptautiskās ilgtermiņa migrācijas dēļ – par 8000.

No 2004. līdz 2008.gadam Latvijā bija vērojams neliels dzimstības pieaugums. 2008.gadā valstī bija augstākā dzimstība kopš 1994.gada – piedzima 23,9 tūkstoši bērnu. Taču 2009.gadā pasaulē nāca par 2,3 tūkstošiem bērnu mazāk nekā 2008.gadā. Arī šogad desmit mēnešos dzimušo skaits – 16,2 tūkstoši – ir par 2,4 tūkstošiem bērnu mazāk nekā 2009.gada desmit mēnešos. Dzimstības samazinājums šogad prognozējams lielāks nekā 2009.gadā – dzimušo skaits nepārsniegs 20 tūkstošus.

Mirstības rādītāji pēdējos gados ir mainījušies salīdzinoši maz. Statistikas dati liecina, ka mirstība šajā gadā būs aptuveni pagājušā gada līmenī – 29 tūkstoši cilvēku.

Komentāri (44)

daina_tabuna 17.12.2010. 15.03

Visticamāk, ka mēs jau pāris gadus esam zem 2 miljoniem (vai knapi virs), jo ap 200 tūkstošiem strādā ārzemēs. 60 tkst. Lielbritānijā, 80 tkst. Īrijā, 20 tkst. Skandināvijā, plus citas valstis…

+6
0
Atbildēt

2

    varbūt ka tā > daina_tabuna 17.12.2010. 16.19

    Dombrovskim drīzāk pienākas Staļina balva

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    egfoto > daina_tabuna 17.12.2010. 20.34

    Dombrovskis gadījumā nav gruzīns? :)
    Baigi līdzīgs.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

Ilziiiic 18.12.2010. 00.17

Nu labi, par tik tur tūkstošiem mazāk.
Bet vai katrs sev īsti ir nodefinējis, kas ir tās zemapzinātās bailes, kuras saka, ka šī ziņā sola ļaunu?
no kā katrs konkrēti baidās?
domāju, ka katram tie iemesli būs atšķirīgi, bet visi to apvieno vienā vārdā “demogrāfiskā katastrofa”.

Ja nu tā baigi ciniski un vienkāršoti, ir taču skaidrs, ka mazās baltādaino tautas asimilēsies neatgriezeniskajos globalizācijas un atvērto robežu apstākļos un pamatnāciju dzimstību vairs ne ar kādiem līdzekļiem nedabūs iespējams dabūt augstāk par mirstību. To pat attītītās ekonomikās ar megasociālu atbalstu nespēj.
Nepiesaukšu statistiku, bet uz pārējās pasaules fona pat labākie Vecās pasaules demogrāfijas piemēri ir bērnu šļupsti un kopumā baltā rase ir pārliecinošā norieta fāzē.

Domāju reiz ir jāatzīst acīmredzamais, ka baltā cilvēka radītais egoisma, patērēšanas un baudas kults ir ievedis gan ētiskā, gan ģenĒtiskā strupceļā.

Un tā arī latviešiem, treknajos gados, kad visi bija gatavi ielikt galvas siekstā pat saviem pēctečiem un paļāvība nākotnei bija bezgalīga, dzimstības pieaugums bija, kā redzat no statistikas, absolūti smieklīgi niecīgs. Tāds optimisms tautai vairs nekad nebūs. Tātad arī dzimstību nav jēgas regulēt ar materiālu stimulēšanu.

Problēma nav makā, bet latviešiem starp ausīm. Mēs esam gadu simtiem čakarēta tauta, tādēļ (statistika) suicidāli, depresīvi, alkoholizējušies, atkarīgiem raksturiem, bez iniciatīvas, viegli krītoši panikā, negodīgi, viegli ietekmējami un vadāmi……
tāda tauta nevar vairoties, jo ir nedroša par sevi un saviem pēctečiem.
kurš gan grib pēctečiem nedrošību.

+5
-1
Atbildēt

4

    Ilziiiic > Ilziiiic 18.12.2010. 14.09

    nu ko var bezgalīgi īdēt!
    un kas par kolosālu loģiku:
    katrs, kuru kretinē īdētāji, ir tie, kas īdētājus apzaguši un īdētāji, protams, ir “tauta”.
    baigi gribētos zināt, starp citu, no cik gadiem cilvēks sevi uzskat par opi (nav runa par statusu).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > Ilziiiic 18.12.2010. 13.27

    Ēriks Leimanis joprojam triec dūri galdā .Lūk tieši šāda attieksme pret valsti un iedzīvotajiem to arī ir novedusi strupceļā. Bargie veči un varenie darītaji ar muti no tribīnes, arī faktiski izlaupīja šo valsti, jo viņiem jau nebija cita mērķa kā iedzīvoties no saviem amatiem. Tapēc jau tas PLL tagad aizpilda tikai pāris krēslus Saeimā jo vēlētāji beidzot ir sākuši aptvert šo vareno muldētaju īsto dabu. Tikai ir pagājuši 20 gadi, kuros citas valstis ir aizgājušas mums tālu priekšā. Igaunija pat varēja mums aizdot naudu, lai vēlreiz paradītu kādā mēslu bedrē mēs esam iemesti ar savu lētticību.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > Ilziiiic 18.12.2010. 10.22

    -> Karamba
    VVF latviete ir tikai ģenētiski. Tādēļ latvieši vispirms viņu apbrīnoja un idealizēja, kā jau katru amerikāni, bet pēc tam rauj zemē un mīda, jo sākuši ienīst kā kaut ko atšķirīgu un nesasniedzami neaptraipītu pret visu pārējo “gaļas tirgu” apkārt pie kā paši jūtas tā vai citādi tomēr piederīgi (posttotalitārisma komplekss, es to sauktu). Bet kas tāds varēja parādīties tikai no klaida latviešu inteliģences.

    Bet igauņi?
    nevajag viņus apskaust, patiesi ne. viņi ar savu galējo intravertumu ir vēl tuvāk mentālai katastrofai kā latvieši. ja latvietis brīžiem sāk atgādināt histērisku krievu (labi, ka tikai vārdos, ne darbos), tad igaunis klusē pilnīg par visu. bet tas ir taisnas ceļš uz striķi. paradoksāli, bet gadus desmit atpakaļ, neskatoties uz lielo pārticību, somi bija suicīdu un alkoholisma globālā topa virsotnē kopā ar krieviem. tas daudz ko izsaka par somu-ugru ziemēlu gala mentalitāti.
    tagad šajā antitopā pa augšgalu ganamies kopā ar igauņiem. suicidalitāte ir viens no būtiskākajiem nācijas garīgās pašsajūtas rādītājiem un ir ekstrapolējams uz daudz plašāku nācijas daļu par tiem, kas nonāk psihiatru redzeslokā. jo tikai 1 no 10 suicīda mēģinājumiem izdodas un depresijā esošie līdz mēģinājumam nonāk ārkārtīgi mazs procents..piemirsu, slinkums meklēt.
    tas vienkārši liecina, ka tauta ir dziļi jo dziļi depresīva, tāpat kā igauņi.
    depresijā var vairoties tikai neplānoti, bet tas, savukārt, sola psiholoģiskas un citas problēmas pēcnācējam. tostarp nonākšanu Getliņos.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > Ilziiiic 18.12.2010. 09.52

    Jā, un līderi arī attiecīgi rodas.Igauņiem Meri,Ilvess, mums G.Ulmanis un Emsis.VVF bija vien pārpratums uz vispārējā fona.
    Negribētos attīstīt to vaimanāšanu,bet kopumā bilde ir bēdīga.Patiesībā bēdīga viņa,salīdzinājumā ar kaimiņiem, bija jau krievu laikos.
    Piedevām, jo ilgāk turpināsies vaidēšana par ” kā mēs cietām,kā mums nodarīja pāri”, kas ir reāli bērnišķīgs infantīlisms, jo tālāka perspektīva no šī riņķa danča izrauties.Bet cerēt uz labo jau vajag.Noteikti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dro 18.12.2010. 10.41

Dominante komentāros – pie visa vainīgas sliktās valdības. Vai valdības vainīgas, ka latviešiem vairs nav svarīga ģimene, ka kopojas kā truši, bet bērnus bieži met atkritumu konteineros, ka trūkst uzņēmības pašiem kaut ko darīt? Visi vainīgi – partijas, valdība, saeima, kuru paši ievēlējam, tikai mēs paši esam šķīsti kā bērna asara un joprojām nepacietīgi gaidām, kad beidzot mums kompensēs par mūsu vecāku ciešanām, lai pašiem sava kūtruma, aprobežotības un izlaidības dēļ nebūtu jācieš…

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu