Savickis: prezidenta vizīte Krievijā var pavērt daudz perspektīvu • IR.lv

Savickis: prezidenta vizīte Krievijā var pavērt daudz perspektīvu

81
Rūta Kalmuka, F64

Nākamgad gāzes cena varētu sarukt par 15%

"Latvijas gāze" (LG) apstiprinājusi jaunu dabasgāzes piegādes līgumu ar Krievijas koncernu "Gazprom", kas nākamgad Latvijas mājsaimniecībām rēķinus par gāzi varētu samazināt pat par 15%, otrdien intervijā Latvijas Radio apstiprināja LG akcionāra "Itera Latvija" prezidents Juris Savickis. Prezidenta gaidāmo vizīti Krievijā, viņš nosauca par svarīgāko notikumu pēc krievu karaspēka izvešanas, kas Latvijai varētu pavērt daudz perspektīvu, lai gan sarunas par gāzi, viņaprāt, Maskavā netiks vestas. Tas nav tas līmenis, teica Savickis.

"Es domāju, ka tā principā ir visnozīmīgākā vizīte, pēc tam, kad Ulmaņa kungam, mūsu bijušajam prezidentam, izdevās sarunāt ar Krieviju, ka karaspēks iziet no Latvijas. Domāju, ka šī ir viena no svarīgākajām vizītēm mūsu vēsturē un tā var pavērt mums daudz perspektīvas," radio teica Savickis.

Viņaprāt, Latvija līdz šim ir skatījusies tikai rietumu virzienā un nav izmantojusi pilnībā sadarbības potenciālu ar Krieviju, tāpat ar Baltkrieviju un Ukrainu.

"Visu laiku mums piesauc – eksportēt, eksportēt, eksportēt, bet vai tad mēs kaut ko varam eksportēt uz Ameriku, Kanādu, Meksiku. Tas tā nav! Galvenais noieta tirgus, protams, ir Krievija, Ukraina un Baltkrievija. Kā mēs veidosim attiecības ar Krieviju, tā mēs attīstīsim arī savu eksporta industriju," uzskata uzņēmējs.

"Itera Latvija" vadītājs Savickis norādīja, ka 20 Latvijas neatkarības gadu laikā ne reizi nav bijušas problēmas ar gāzes piegādi. Turklāt "Gazprom" Latvijai gāzes cenas paaugstināja pakāpeniski, nevis uzreiz, kas nozīmētu “krahu tautsaimniecībai”. Tas bijis iespējams tāpēc, ka “Gazprom” ir LG akcionārs.

Savickis kategoriski noraidīja izskanējušo viedokli, ka Latvijas attālināšanās no Krievijas un tās energoresursiem ļautu nodrošināt lielāku enerģētisko drošību. Pēc uzņēmēja uzsvērtā, tas nav loģiski, jo Krievija ir ar energoresursiem bagāta valsts un Rietumeiropas valstis pašas "dara otrādi" – cenšas uzlabot attiecības ar Krieviju un būvēt infrastruktūru, kas savienotu ar šo Latvijas kaimiņvalsti.

Par “pilnīgām muļķībām, propagandu un priekšvēlēšanu kampaņu, viņš nodēvēja runas, ka Latvijā gāzes cenas ir augstākas nekā Eiropā. Viņš skaidro, ka šādi aprēķini veikti, pamatojoties uz gāzes cenu biržā vasarā, kad gāzes patēriņš ir vismazākais. Tad Latvijas patērētāji patiešām maksā vairāk nekā Eiropas iedzīvotāji, par viņa teikto vēsta Nozare.lv. Taču rudenī un ziemā, kad gāzes patēriņš ir vislielākais, arī cenas biržā ir ļoti augstas, un tad Latvijas patērētāji par gāzi maksājot daudz mazāk.

"Jaunās formulas ieviešanas gadījumā Latvijas patērētājiem cenas varētu samazināties no 10, 12, labākajā gadījumā pat līdz 15%," BNS citē Savicki. Jauno iepirkuma formulu vēl ir jāapstiprina "Gazprom" augstākajai vadībai. Jauno līgumu plānots slēgt uz gadu, lai redzētu kā tas darbojas.

 

 

 

 

 

Komentāri (81)

Una Grinberga 14.12.2010. 08.51

Desas, biezpienu un dēļus uz Krieviju nav vērts lielos kvantumos eksportēt, jo:
1) Krievijai vienmēr būs manevra iespējas iepirkt pārtiku un citas vienkāršas preces no Ukrainas vai citām lielām un lētām valstīm;
2) Lētā darbaspēka galaproduktu vienmēr būs izdevīgāk pārdot attīstītākā valstī nekā neattīstītā – jau pašos Latvijas ekonomikas pamatos ar tādām cenām mums nav ko darīt Krievijā;
3) Latvija var eksportēt nišas produkciju vai augstas pievienotās vērtības pakalpojumus, ko ir grūti aizstāt un līdz ar to arī no tā viegli atteikties.

Krievijas lielo potenciālu uzsver tikai tie, kas redz Krievijas teritoriju, iedzīvotāju skaitu un lielus uzņēmumus, bet ignorē neliberālos tirgus noteikumus, korupciju un lielo politisko ietekmi no prezidenta un premjera.

+19
-3
Atbildēt

18

    mary75 > Una Grinberga 14.12.2010. 10.17

    Nasing – ko nozīmē – “nav vērts eksportēt”?
    Un ja eksportē, un gūst peļņu, tad ko, jāpārtrauc?
    Manuprāt, ja ko var eksportēt, kaut vai desas, tas arī jāeksportē, “nav vērts” ir visai dīvains apgalojums.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Una Grinberga 14.12.2010. 10.40

    Tagad sapratu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Una Grinberga 14.12.2010. 10.02

    as if it matters…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Una Grinberga 14.12.2010. 09.55

    Vai, piemirsu taču arī Chelsea. Jums, krieviem, ka tik kautko nopirkt. Ne savu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aigiigais > Una Grinberga 14.12.2010. 09.47

    Neaizmirstat no kanādiešiem atpirkto un Latvijā pilnveidoto vēja tuneļa tehnoloģiju, u.c.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Una Grinberga 14.12.2010. 09.02

    Jūs gan esat labās domās par savu valsti, ja saistāt to tikai ar desām, dēļiem un biezpienu :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > Una Grinberga 14.12.2010. 10.56

    pie veiksmes stāstiem. vakar viena no auto raidījumeim stātija par auto otreizējo pārstrādi. biju patīkami pārsteigs, kad uzzināju, ka iekš LV atrodas viena no eiropā lielākajā alumīnija otreizējās pārstrādes rūpnīcām! eiropā autiņus razō no LV parstrādātām izejvielām! un neviens par to pat nenojauš!tā ir nolaidība!
    turklāt tas kartējo rezi pierāda to, ka pat valstī, kur pati neiegūs šīs izejveilas, var nodarboties ar to parstrādi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aigiigais > Una Grinberga 14.12.2010. 09.59

    Starp citu, nesen, “rakājoties” tīmekļa “labirintos” ievēroju vienu jautru fīču, labākajās psrs tradīcijās, viņu “jaunais” 5. paaudzes iznīcinātājs ir aizdomīgi līdzīgs F -22 Raptor. :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Una Grinberga 14.12.2010. 14.01

    to dzeris49
    Tu laikam 1998. gadā vēl avīzes nelasīji un pa televizoru tikai multenes skatījies. Daudzi nelaimīgie, kuri bija paklausījuši komsorga, fizruka un reketieru bandas “drošība” barveža, Šlesera priekšteča, Čevera, aicinājumam savu biznesu virzīt uz krieviju, pilnībā tika izputināti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.12.2010. 10.25

    @dzeris
    Nav vērts nozīmē pārāk liels īpatsvars un tirgus apgūšanas izmaksas varētu neatsvērt ilgtermiņa ieguvumus!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.12.2010. 10.12

    @Ghost Dog
    Nu, kaut kādas drupačas jau var atrast, bet vai no Ak Dievs nosauktajām lietām pasaulē runā – tas nāk no Latvijas! Vai kāds savu ģeniālo biznesu ir pārdevis par miljardiem, kā to izdarīja Skype radītāji? Vai kāds uzņēmums pelna mijardus kā Nokia (zābaku fabrīķis)? Diemžēl pat igauņi (kuri tomēr zina, kur atrodas Latvija) spēj nosaukt tikai Dzintars kausēto sieru un Kārums sieriņus, jo redz’ mūsējie to ražo garšīgāku!
    Ne brīdi neesmu teicis, ka Latvijā neslēpjas potenciāls. Ir, varbūt pat procentiāli lielāks nekā citās valstīs, jo ir jāpieejiet radoši grūtākos dzīves apstākļos, tomēr sabiedrība un infrastruktūra tam nav gatava. Mūsu gaišie prāti un idejas aizceļo uz citām valstīm, kur no tiem tiek “ražota” nauda un arī publiskais tēls. Tie Tavi nosauktie gudrie prāti Silikona ielejā par labu algu strādā, bet strādā priekš amerikāņu kapitālistiem nevis priekš Latvijas un ceļ kopējo Amerikas tēlu!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Una Grinberga 14.12.2010. 09.34

    Pat nešaubos, ka “sviesta” apgrozījums un skaits ir lielāks. Info var atrast gūglā: tur ir pilns ar latviešu uzvārdiemkontekstā ar Silicon Valley.Bet , kā jau teicu, ja kādam labpatīkas redzēt LV kā centrālo biezpiena eksportētāju, tad tāda tā arī paliks.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.12.2010. 09.28

    Man patiešām būtu interesanti uzzināt aptuveno skaitu un apgrozījumu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Una Grinberga 14.12.2010. 11.07

    Pie šis pozitīvās informacijas par alumīnija pārstrādi – karote darvas “kam izejmateriālu piegādā zagto krāsaino metālu uzpircēji”:(

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Una Grinberga 14.12.2010. 09.37

    Sočos Olimpiādi, F1 un nopirkt PČ futbolā tomēr ir vienkāršāk. Tā kāej nu vien atpakaļ uz SC biroju :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Una Grinberga 14.12.2010. 09.19

    Jūs zināt, cik latviešu strādā Silīcija ielejā un autsorsē IT tehnoloģijas amerikāņiem (un maksā nodokļus Latvijā)? Painteresējaties: būsiet pārsteigts! Ja kāds iedomājas, ka šī valsts pastāv tikai uz lauksaimniecības, trubas, metāla pārstrādes (Lipmans) un hokeja, tad tāda tā arī paliks.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.12.2010. 09.12

    @Ghost Dog
    Paskaties Latvijas eksporta bilanci un tirdzniecību ar Krieviju – vai tur ir atrodams kas īpaši advancētāks par “desām, biezpienu un dēļiem”? Latvija ir un būs lēta darbaspēka valsts ar zemas pievienotās vērtības ražojumiem un pakalpojumiem, jo neviens politikānis nav uzskatījis par svarīgu attīstīt augstāko un profesionālo izglītību, kā arī stimulēt zinātni. Diemžēl!

    P.S. Nevajag dzīvot ilūzijā – deva kritikas ir veselīga, lai būtu stimuls attīstīties!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    aigiigais > Una Grinberga 14.12.2010. 09.31

    Btw, vai tad Jūs nezinat, ka LV ir viena augsto tehnoloģiju ražotne Daugavpilī? Mums ir ar ko lepoties, ticiet man: gludināmos dēļus (“Brabantia Latvia”), daudzkanālu automātiskos luminiscences analizatorus (“BioSan”), jonizējošo starojumu pusvadītāju detektorus (“Baltic Scientific Instruments”), konveijeru sistēmas (“TTS – AVIO”), inovatīvas betona grīdas (“Primekss”), komplektē un montē ielu tīrāmo mašīnu modeļus (“Bucher Schoerling Baltic”). “Mūsējie testē lidmašīnas un helikopterus, ceļ futbola stadionu Īslandē, kartē aeronavigācijas šķēršļus (“Metrum”), izgudro inovatīvas aizsardzības sistēmas (“Autonams”), projektē kases aparātus (“Computer Hardware Design”, “Apple Store” (to izveidoja SIA “E Forma”, “Grindeks”, “Valmieras stikla šķiedra”, “Liepājas metalurgs”, “Latvijas finieris”, “UnitedPress Tipogrāfija”. “Baltic Scientific Instruments” izgatavo iekārtas kosmosa zondei, kuru paredzēts sūtīt uz Merkuriju.!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 14.12.2010. 09.16

Savitska kungs liigsmo taa, itka Krievija buutu atteikusies no visaam pretenzijaam pret Latviju un to vietaa ir paveerusi mums pilniigi nesautiigu iespeeju uz vinju reekjina pelniit un iedziivoties labumos :)

Lasiiju, ka abhazi ieveeleja ne to prezidentu un vinjiem peekshnji aizkrita ciet vinju mandariinu noieta tirgus Krievijaa, kas ir shiis “neatkariigaas valsts” vienigais iztikas avots :)

Protams, ka ir jaarunaa ar visaam valstiim, bet tikai no vienaam, no NATO un ES valsts pozicijaam.

+13
-1
Atbildēt

0

anita_meistere 14.12.2010. 08.40

eksports uz kreviju nekad nevarēs būt par nopietnu un stabilu biznes, lai cik tas dīvaini ar neskanētu. kamēr krevi nebus PTO, tikmēr pastāvēs iespēja pāris dienu laikā mistisku iemeslu dēļ tirgu klapēt ciet..
no otras puses, es ļoti stipri šaubos, ka tikai politisku lēmumu dēļ būs eispejams izcelt kādus vērtīgus līgumus. ja ir politiska griba un bineza logīka..tad viss notiek. bet ja nav biznesa jegas, nekadi politiski lemumi nepalidzes…nevar piespiest biznesu strādāt ar zaudējumiem. neaizmirsīsim arī par mērogu. LV- vidēji liela pilsēta.

+11
-1
Atbildēt

1

    Guncītis > anita_meistere 14.12.2010. 13.26

    ja Latvijas uzņēmēji tagad pārorientēs savus IEROBEŽOTOS resursus no perspektīvajiem pasaules tirgiem uz krievijas iespēju meklēšanu, viņi zaudēs resursus, laiku un kvalitātes attīstības potenciālu.
    Viņu uzņēmumu maksimālais potenciāls tādā gadījumā būs lēto un nekvalitatīvo produktu piegāde koruptīvajam, lētajam un neprognozējamam AUSTRUMU tirgum.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu