Nākamgad nekustamā īpašuma nodokli varētu trīskāršot • IR.lv

Nākamgad nekustamā īpašuma nodokli varētu trīskāršot

61
Finanšu ministrs Andris Vilks. Autore - Nora Krevņeva, F64

Solījums budžetu konsolidēt lielākoties uz izdevumu rēķina nav bijis reāls

2012.gadā nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) varētu trīskāršot, pirmdien intervijā laikrakstam "Diena" atzinis finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība"). Tāpat Vilks atzinis, ka solījums budžetā veikt konsolidāciju, par divām trešdaļām samazinot izdevumus, nebija reāls.

Pēc Vilka teiktā, NĪN varētu būt vienīgais nodoklis, kas tiktu mainīts 2012.gadā. "Vienīgi NĪN, pirms tam sakārtojot kadastrālo vērtību. Šis nodoklis ir jāceļ, jo pašvaldībām ir jābūt naudai (..). Pagaidām grūti pateikt, cik lielā mērā NĪN varētu celt, bet tas varētu būt trīskāršs. Ja varēsim atkal nākt pretim ar neapliekamā minimuma paaugstināšanu, tad, iespējams, var būt vēl vairāk," teica Vilks.

Jautāts, kāpēc jau nākamgad NĪN netiek celts vēl vairāk, finanšu ministrs atzina, ka pašvaldībām ir grūti nodokli iekasēt. "Uzskatu, ka vajadzētu būt lielākam, bet pašvaldības patlaban nav spējīgas un gatavas iekasēt vairāk. Pārsvarā runa ir par Rīgu, Pierīgu, Jūrmalu. Saprotu, ka Pierīgā liela daļa to, kam būtu jāmaksā, ignorē, jo daudz ir arī pusuzceltu māju. Arī pašvaldībām aktīvāk būtu jārunā, jo tās taču zina, kas viņu teritorijās dzīvo," piebilda Vilks.

Jau vēstīts, ka Saeima pirmajā lasījumā ir atbalstījusi grozījumus likumā, kas paredz šā nodokļa likmi dzīvojamām mājām no nākamā gada dubultot. Aprēķināts, ka likmes palielināšana šī nodokļa ieņēmumus palielinās par 6,87 miljoniem latu. Likumprojekts vēl būs jāizskata otrajā galīgajā lasījumā.

Intervijā laikrakstam Vilks arī atzinis, ka pirmsvēlēšanu solījumiem 2011.gada valsts budžeta konsolidāciju veikt par divām trešdaļām, samazinot izdevumus un par vienu trešdaļu palielinot ieņēmumus, nebija pamata.

"Visticamāk, tā ir bijusi nepareiza komunikācija, ka vispār tika pieļauts šis sadalījums. Es un citi balstījās uz kaut kādiem ieteikumiem, kur nebija konkrēti pārbaudīts, cik tad lielus ietaupījumus var atrast reformu vadības grupa, cik sociālie partneri, cik vispār ir iespējams. Tas tika būvēts vairāk vai mazāk uz tādām gaidām, ka tas tā varētu būt. Tam aizmugurē nebija tāda īsta pētījuma," stāstīja Vilks.

Viņš pieļāva, ka, veicot strukturālās reformas, izdevumus valsts varētu samazināt par nedaudz vairāk kā 100 miljoniem latu, nevis budžetā ieplānotajiem 88 miljoniem latu. "Tur nekad nebūs izdevumu daļas samazinājums par 150 miljoniem latu jeb 2/3. Tur tie miljoni varētu būt, un tas ir jautājums, kas parādīsies nākamā gada laikā, cik tur politiski un tīri pragmatiski atradīsim to visu, bet vienalga izdevumu daļā nesanāks 150 miljoni latu," skaidroja finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka pirms vēlēšanām premjers Valdis Dombrovskis solīja, ka nākamā gada budžetā lielāko konsolidācijas apjomu nodrošinās izdevumu samazināšana. Bija plānots, ka divas trešdaļas tiks gūtas no izdevumu samazināšanas, bet viena trešdaļa – no ieņēmumu palielināšanas, tostarp nodokļu celšanas.

Komentāri (61)

Ieva 13.12.2010. 09.39

Nu re, Vilks vismaz godīgi, atzīst, ka ūps, 2/3 nesanāca.
Robežnieces darba stils uzvar. Tai ar tikai ūps vien sanāca. Citādi Dombrovskis taisnojas, tas nebija domāts par vienu gadu, to vajadzēja saprast šitā, to tā…. Ja vēl Vilks izdzenās tos finanšu ministrijas guru, kas savulaik izdomāja to auto nodokli, kas nu kļuvis par FM profesionalitātes karogu, tad varbūt atkal sākšu ticēt, ka nu FM vada cilvēks ar samadzenēm īstajā vietā.

+13
-1
Atbildēt

0

Uldis Šneiders 13.12.2010. 11.36

Hm…
1. Kā var solīt, balstoties uz “neko”? Tu apsolīsi valstij, neizdarīsi, norausies. Valsts solīs Tev, neizdarīs – nekas nenotiks. Pie tam… AV TOMĒR ir cienījams un eksaktās nozares cilvēks, kā var politiski paļauties uz “neko”?
2. NĪN. Klau – vai ir apskatīts, kam kas Latvijā pieder? Izskatās, ka dažuprāt mājas un dzīvokļi Latvijā pieder un drīkst piederēt tikai naudīgajiem. Vai Vilks ZINA (nevis pieļauj, ka zina), cik bērnu un mazbērnu palīdz vecākiem, kas pensijā, šo NĪN + citus nodokļus samaksāt? Vismaz 10% kļūdas robežās?
3. Joprojām uzskatu, ka mūsu valsts strādā uz “atņemt” ne “sakārtot” principa. Kas faktiski norāda uz Lielāko zagli Latvijā – Valsti! Līdz ar to nav skaidrs, kas ir tā Latvijas demokrātija… (Lasīju AT vadoņa I. Bičkoviča interviju NRA, kur IB stāsta, ka tiesas pieņem lietas 1,5… 2… +++ gadus uz priekšu…) Ja tas ir tiesiski un demokrātiski… Tad mūsu valsts ir morāli bankrotējusi – lūgtu skatīt “Ezera sonātes” pēdējos kadrus.
4. Neesmu redzējis nevienu priekšlikumu kā maksimāli optimizēt valsts pārvaldi. Zinu vien to, ka X gadu laikā atlaistie valsts pārvaldes darboņi ir attiesājuši valstij=man, Tev +++ daudz naudas…. Kam tas viss?

+15
-5
Atbildēt

9

    lindamarisfam > Uldis Šneiders 18.04.2011. 14.16

    @valynx

    Izskaidrot savokiem kapitālistisko dzīvesdziņu ir visai drosmīgs, kaut pamatos bezcerīgs pasākums. Bet Jums jebkurā gadījumā ļoti labi sanāk! :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > Uldis Šneiders 18.04.2011. 14.15

    @Mantrausis

    Pēc Jūsu spriedumu ķēdītes par nelietderīgiem tēriņiem nodokļi būtu vienkārši jāatceļ. Galu galā sanāk, ka esat anarhisma piekritējs, jo bez nodokļiem būtu iespējama tikai anarhistiskā iekārta. :)

    Anarhisms savā teorijā man personiski ir ļoti simpātisks, bet neesmu drošs par tās realizācijas modeļiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Uldis Šneiders 13.12.2010. 19.56

    Valynx izskatās ir no tās sugas, kas 90jos visu laiku runāja – bet Eiropā tak cenas ir lielākas un lobēja to kāpšanu līdz pie mums praktiski viss kļuva dārgāks nekā lolotajā Eiropā, bet algas kur bija tur palika. Bet cilvēki pret to balso ar kājām !

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Uldis Šneiders > Uldis Šneiders 13.12.2010. 17.37

    Redzi. Es nezinu par dāņu saknēm. Latviešiem tādas ir. Mani absolūti neinteresē Dānija 1:1 Latvija (ja neskaita futbolu vai rokasbumbu). Jo Dānija ir CITA kategorija. Cilvēka īpašumam vai ienākumiem faktiski nav nekāda sakara ar valsti. VIŅŠ kaut ko var deleģēt valstij, bet valstik ir jāpierāda, ka šie deleģētie ienākumi tai pienākas. Jo valsti veido cilvēki, nevis valsts cilvēkus… Piedod, dāņi ies, bet latvietis neies uz dzīvokli! Dānis, zviedrs (pats zinu!) jau sen ir aizmirsis, kas ir piemājas dārziņš! Latvietis to zina. Varbūt ir vērts sākt ar to, ka Dāņu un Zviedru valdības no valsts budžeta neceļ mājas un neuztur nevajadzīgas institūcijas? Latvija NAV Dānija! Piemēram, Dānijā nesaprot nelietderīgu valsts budžeta tērēšanu! Latvijā tā ir norma!

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Maija > Uldis Šneiders 13.12.2010. 15.38

    protams, ka tavuprāt sistēma ir vainīga arī tad, ja ielas nelabo, noziedzniekus neķer, skolas sliktas, medicīna par maksu utt, utm. ;)
    Bet tad, kad sistēma, valsts, saka, ka šie labumi no gaisa nekrīt, ka par tiem ir jāmaksā, tad infantīlais postpadomju cilvēciņš rausta plecus un sak, lai maksā citi. Pašam neliekas stulbi kaut kā?
    Visā pasaulē NĪ pieder tai sabiedrības daļai, ko mēdz dēvēt par pilsonisko sabiedrību. tie tad arī nosaka kā jādzivo visiem, tai skaitā plikadīdām, kuriem vienmēr vajag kādu, kurš visu pasaka priekšā – kas jādara, kad jādara un cik daudz jādara. Ja esi plikadīda pēc būtības, tad atbrīvojies no visiem saviem Nī un šīs problēmas uz tevi vairs neattieksies.
    NĪ NODOKLIS IR BRĪVPRĀTĪGS tai nozīmē, ka tas jāmaksā tikai tiem, kuri izvēlējušies kļūt par NĪ īpašniekiem

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Uldis Šneiders > Uldis Šneiders 13.12.2010. 15.48

    God., Cien Valynx! Latvija NAV “visa pasaule” un ilgi nebūs. Nevar pamosties 1. martā un secināt, ka valda citi likumi un dzīvosim kā Zviedrijā, jo nevar cilvēkus dažās stundās iemest citā situācijā! Kur TU iesaki likt tos namīpašniekus (privātmāju), kam šie īpašumi pieder gadu desmitiem un kas, viņiem pametot šos īpašumus, apmaksās īpašnieku bēres???… MUMS nav radīta sistēma… Tu, manuprāt, iesaki atņemt mājas visiem, NESKATOTIES uz to, ka līdzšinējiem maksājumi ir palīdzējuši celt mājiņas politiķiem… Valsij 20 gados ir dots, bet nekas nav dabūts! TU, nepadomniek, par to Domā? Uzskatot, ka šis = Tavs jautājums ir provokatīvs, domāju, ka vispirms ir jāoptimizē izmantojums, un tad jāsāk raust… Valstij “Ferari” pietiek….

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Maija > Uldis Šneiders 13.12.2010. 16.59

    Mantrauša k-gs, es teiktu taisni otrādi! Ir beidzot jāpamostas, jāizberzē acis un jāsaprot, ka saldie sociālisma un komunisma sapņi ir beigušies – nav vairs neviena, kas tos gribētu finansēt. Tagad viss beidzot būs tieši tik daudz un tik labs cik par to spēsim samaksāt!
    Turklāt attiecībā uz to došanu valstij un saņemšanu atpakaļ, atļaušos atgādināt Dž. Kenedija vārdus, par kuriem katram amerikāņu vidusskolniekam jāraksta eseja “neprasi, ko valsts ir devusi tev, bet gan, ko tu pats esi devis valstij!” K. Ulmanis līdzīgus vārdus esot teicis jau krietni agrāk, bet laikam mūsu skolās sacerējumi jau atcelti.
    Apmēram 20 gadus atpakaļ 1. reizi viesojoties kapvalstī – Dānijā, apciemoju pensionētus skolotājus, kuri bija pārdevuši savu pašu celto privātmāju (kļuvusi par lielu, grūti apsaimniekot vieniem, dārgi izmaksā uzturēšana utt.) un par saņemto naudu iegādājušies vienkāršāku mitekli (vienstāvu mājiņu ar dažām istabām) veco ļaužu ciematiņā tās pašas pilsētas nomalē. Bet tik pat labi varēja arī īrēt sev kādu mitekli. Bēres savukārt vecākiem parasti organizē bērni.
    Un galvenais, Mantrauša k-gs, neko jau no tās mantas kapā līdzi paņemt nevarēs! Tad kāda jēga vecumā uz vājajiem pleciem nest tādu smagumu kā NĪ ar visām tam piekrītošajām nastām? lai to dara jaunie un enerģiskie apmaiņā pret normālu iztikšanu vecīšiem!

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Uldis Šneiders > Uldis Šneiders 13.12.2010. 12.25

    Es Nekomentēju PRET Vienotību! Es komentēju pret Valsts sistēmu, kam ir mazs sakars ar Vienotību! Mani neinteresē blēņas – pat NP vakar atzina, ka viņu “nemīluļiem” PLL ir labi priekšlikumi. Es esmu PAR attīstību, nevis par valsts līmeņa pankūku čiepšanu Karlsona gaumē – Kāpēc uz roktura karājas pankūkas….
    God./Cien. Alias… Tu patiesi domā, ka kaut daļa šo “kalkulatoru” zina reālas Latvijas cilvēku lietas? Es esmu bijis neēdis, esmu paēdis, esmu tāds un šāds… Un tāpēc es ticu Vairai, kas nesaprata LV iekšpolitiku un darbojās TUR, kur saprata un vajadzēja – ārpolitikā, bet nesaprotu TOS, kas muld, ne ko dara iekšpolitikā vai nekur…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    disassociative > Uldis Šneiders 13.12.2010. 12.09

    Brīnums, ka komentāram pret Vienotību šajā portālā tiek likti plusiņi, ne mīnusiņi.
    Vienotība ir pārāk ilgi pie varas, lai drīkstētu teikt, ka nav pieticis laika nopietnām strukturālām reformām valsts pārvaldē.
    Vakar Nekā personīga noslēgumā izskanēja viena izcila frāze – lai valsts tiktu uz zaļa zara, pietiktu ar to, ka VIENU DIENU neviens neko nezagtu. Varbūt izsludināt vienu nezagšanas nedēļu un nevajadzēs PVN paaugstināt?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 13.12.2010. 10.15

Tas jau bija sen skaidrs, ka tas par tām 2/3 un 1/3 bija pagrābts no gaisa.
labi, ka kādam pietika drosme atzīties.
Vispār, šitas viss nebūt nevairo uzticību valsts nodokļu politikai un galīgi nerodas sajūta, ka tie lēmumi ir izsvērti un tos izstrādā profesionāļi.

+9
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu