Šķēle ierosina deklarēt "pelēko miljonāru" ienākumus • IR.lv

Šķēle ierosina deklarēt "pelēko miljonāru" ienākumus

26
Andris Šķēle. Foto: Kaspars Krafts, F64

Miljonu pārsniedzošu aktīvu deklarēšana mazinātu ēnu ekonomiku

Saeimas apvienības ''Par labu Latviju'' (PLL) deputāts, ekspremjers Andris Šķēle (TP) uzskata, ka Latvijas "pelēko miljonāru" ienākumu deklarēšana varētu būt viens no ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem, vēsta aģentūra LETA.

Kā intervijā laikrakstam "Telegraf" piektdien saka Šķēle, ienākumi būtu jādeklarē visiem miljonāriem, kuru aktīvi pārsniedz miljonu latu. Šķēle par neefektīvu uzskata ideju par pilnīgi visu iedzīvotāju sākumdeklarēšanos, "tā ir nepareiza". Viņaprāt, nedrīkst piespiest pensionāru ar 80 latu pensiju un vienistabas dzīvokli aizpildīt kaudzi sarežģītu dokumentu.

Viņš ir pārliecināts, ka ne tikai "pelēkie miljonāri", bet arī uzņēmēji, kas nemaksā visus nodokļus, ir jāpārliecina un jāieinteresē deklarēt savus ienākumus, maksāt valsts noteiktos nodokļus, taču to varētu izdarīt tikai tad, ja nodokļi būs zemāki.

Šķēle pieļauj, ka atsevišķos gadījumos varētu atbrīvot kādu uzņēmēju no soda par administratīviem pārkāpumiem. Protams, ja viņš nodarbojas, piemēram, ar cilvēku tirdzniecību vai narkotiku tranzītu, nevar viņam pateikt: "Deklarējies, mēs visu aizmirsīsim!", skaidro ekspremjers.

Kā vēl vienu ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu līdz ar nodokļu pazemināšanu Šķēle piedāvā papildu finansējuma piešķiršanu Finanšu policijai, konkrēti – akcizēto preču kontrabandas apkarošanai. Šajā jomā pašlaik strādājot tikai seši cilvēki.

Savukārt sociālā budžeta iemaksu stabilizēšanai ir jānovērš bezdarbs. Pagājušajā gadā šis budžets tika veidots, ņemot vērā 900 000 nodokļu maksātāju, pašlaik prognozē tikai no 650 000. Šķēle norāda – tas liecina, ka daļa nodokļu maksātāju ir pārgājuši uz "ēnu ekonomikas" sektoru, un valsts pat negaida, ka viņi varētu maksāt nodokļus. Daļa ir aizbraukusi no valsts, bet daļa saņem simt latu bezdarbnieka stipendiju, no kuriem nodokļi netiek maksāti.

Neraugoties uz PLL ne pārāk sekmīgo dalību 10.Saeimas vēlēšanās, Šķēle ir apņēmības pilns atgriezties pie varas, lai gan pēc astoņu gadu pārtraukuma sajūta esot dīvaina. "Šķiet, ka toreiz viss bija savādāk. Man nez kāpēc liekas, ka tad viss bija labāk," saka Šķēle.

Komentāri (26)

mary75 10.12.2010. 13.19

Nez, kas traucēja Šķēlem īstenot to visu agrāk, kad viņš un viņa partija bija pie varas, faktiski neierobežotas?
Cīnītajs ar korupciju, kura galvenais sasniegums bija KNAB sagraušana un Loskutova noņemšana.
Un par to deklarēšanu šķēle runā absolūtas muļķības, nozīme tai ir tikai tad, ja deklarē pilnīgi visi iedzīvotāji.
Citādi, būs kā ar K-K, kuri pēkšņi izrādījās bomži – šķēlem nekas nepiederēs, kad viņu tiesās, bet, viss piederēs kādam radiniekam vai pat ne radiniekam pensionāram, kuram nav jādeklarējas.
Un kā viņš vispār domā atrast tos ar tiem virs miljonu lieliem aktīviem?
Un kāpēc taisni miļjons?
Izskatās pēc intelektualā izsīkuma, Bārbija – Libāne – Šķēle arī neko priekšā pateikt nav spējīga?

+21
0
Atbildēt

0

mxblack 10.12.2010. 16.23

Tikai kārtējā puķu Andra divkosība, nekas vairāk. Bet vislielāko riebumu izraisa tas, ka arī pirms savas ievelēšanas viņš tapat runaja ļoti saprātīgi un reāli. Tikai nonakot pie varas tas viss it ka aizmirsās un sāka darboties pavisam citas nostādnes. Tātad viņš visas tās nelietības ir darījis pilnīgi apzināti, apzinoties kas no ta visa cietīs, kas ļoti nopelnīs. Un tagad viņš runā tieši tāpat kā toreiz, tātad nonākot pie varas arī rīkotos tāpat kā toreiz.

+9
0
Atbildēt

0

raimondsb_mail_lv 10.12.2010. 15.50

“Pelēkie miljonāri” ātri uztaisīs sev VEKSELI un lieta darīta. Arī savas mājas miljonāri pārrakstīs uz ofšoriem ( kā Šķēle Mākoņus ) un tad izīrēs paši sev. Vispār fakts, ka lielākais Latvijas nodokļu nemaksātājs un speciālists ienākumu un īpašumu slēpšanā nāk pats ar tādu priekšlikumu, ir amizants. Šķēle laikam vēl nav izgājis no priekšvēlēšanu kampaņas, kur Stendzenieka vadmotīvs bija, ka visam jābūt ar humora piesitienu. Mums bija kādreiz tāds humorists Žanis Ezītis. Nu tagad Šķēle var to sekmīgi aizvietot.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu