Kavējas valsts noslēpuma pielaide Šķēlem un Urbanovičam • IR.lv

Kavējas valsts noslēpuma pielaide Šķēlem un Urbanovičam

42
Andris Šķēle (K) un Jānis Urbanovičs (L). Foto: Nora Krevneva, Aigars Eglīte, F64
Indra Sprance

Ja atļauju darbam ar slepeniem dokumentiem nepiešķirs, NDK var nākties virzīt citus deputātus

Kopš 10.Saeimas apstiprināšanas ir pagājis jau ilgāks laiks, tomēr drošības dienesti joprojām nav piešķīruši pielaides darbam ar slepeniem dokumentiem diviem Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) deputātiem – Andrim Šķēlem (PLL) un Jānim Urbanovičam (SC).

NDK vadītājs Gundars Daudze (ZZS) Ir.lv atzina, ka visi deputāti ir iesnieguši pielaides pieprasījumus, un trīs no pieciem tās esot saņēmuši. Daudze nevēlējās nosaukt to NDK locekļu vārdus, kuri nav saņēmuši pielaides, taču Ir.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka tie ir Šķēle un Urbanovičs.

Kā skaidroja Daudze, fakts, ka diviem no pieciem NDK locekļiem nav pielaižu, ievērojami apgrūtina komisijas darbu, jo visiem trijiem deputātiem ar pielaidēm – pēc Ir.lv rīcībā esošās informācijas, Daudzem, Gaidim Bērziņam (VL–TB/LNNK) un Dzintaram Zaķim (JL, “Vienotība”) – obligāti jāpiedalās visās sēdēs, pretējā gadījumā tajās nav kvoruma. “Jebkura cilvēka ar pielaidēm iztrūkums faktiski nozīmē, ka komisijas sēdes nenotiek,'' skaidroja Daudze, atklājot – tā noticis  pagājušonedēļ, kad viņš saslimis.

Daudze nezināja iemeslus, kādēļ drošības dienesti kavējas ar pielaižu piešķiršanu Šķēlem un Urbanovičam. ”Prasiet SAB [Satversmes aizsardzības birojam], tas ir viņu kompetencē,” sacīja komisijas vadītājs. Viņš atzina – ja tiks saņemts noraidījums, tad varētu lūgt apvienības “Par labu Latviju” (PLL) un “Saskaņas centra” (SC) frakcijām izvirzīt citus deputātus darbam šajā komisijā, izvēloties tādus, kuriem jau ir pielaides darbam ar valsts noslēpumu vai varētu nebūt problēmu ar to saņemšanu.

Šķēle Ir.lv paziņoja, ka medijam IR nesniegs nekādu informāciju.

Savukārt Urbanovičs Ir.lv skaidroja, ka viņam līdz šim bijusi zemāka līmeņa pielaide darbam ar valsts noslēpumu saturošu informāciju, taču darbam NDK vajadzīga augstāka līmeņa pielaide. Sākot darbu NDK, viņš laikus iesniedzis drošības dienestiem visu prasīto informāciju, bet pagaidām nekādas atbildes neesot saņemtas. Iepriekšējā pielaide Urbanovičam bijusi kā 9.Saeimas deputātam.

Vaicāts, vai viņa biogrāfijā varētu būt kādi dati, kas drošības dienestiem varētu likt šaubīties par valsts noslēpumu drošību, Urbanovičs atbildēja: “Kategoriski izslēdzu šādu iespēju.”

Komentāri (42)

buchamona 09.12.2010. 16.41

Vispaar jau – pati atrashanaas SC – organizaacijaa, kura neatziist LR okupaaciju un, kuras viens no vadonjiem ir Rubiks, kaa arii tas, ka shai apvieniibai ir politisks liigums ar Vienoto Krieviju utt, ir iemesls, lai neizsniegtu jeb kaadu pielaidi valsts nosleepumiem

+37
-2
Atbildēt

1

    boss > buchamona 09.12.2010. 20.19

    rinķī apkārt >> arii tas, ka shai apvieniibai ir politisks liigums ar Vienoto Krieviju utt, ir iemesls, lai neizsniegtu jeb kaadu pielaidi valsts nosleepumiem
    ===
    Tam, manuprāt, būtu jābūt galvenajam un noteicošajam kritērijam, lai pielaidi nesaņemtu.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 09.12.2010. 16.41

Es arī būtu ļoti piesardzīga dodot pielaidi cilvēkam, kas naudas dēļ ne tikai Dzimteni pārdos, kā arī otram, kam saimnieki sēž citā – ne pārāk draudzīgā valstī, tādam kas neatzīst pat Latvijas okupācijas faktu un neuzklausīšanas gadījumā draud ar “Biškeku” – t.i. asiņainu vardarbību.

+35
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 09.12.2010. 16.28

Nu ar šitiem diviem jau nu nebūtu nekur jāsteidzās ar valsts noslēpumu pielaidi. Es gan varētu šim sarakstam pievienot vēl dažu labu personu [jeb personību].

+23
0
Atbildēt

4

    andrejs_kirsis > dace_ampermane 10.12.2010. 15.20

    Vai tad tas tik grūti? Vnk jāievēl šie Mandātu, arī Pieprasījumu un vēl kaut kādā citā nevainīgā komisijā, kur viņi nekā slikta nevar izdarīt. Pēc tam jāpaziņo, ka viņi ļoti noslogoti…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > dace_ampermane 10.12.2010. 15.21

    Ļoti daudzi zina par Šķēles un Urbanoviča sakariem ar krievu mafiju, kas krustota ar FDD aģentūru, saņemot no turienes naudu. Pielaist šos Krievijas specdienestu atkarīgus “deputātus” ir klajs apdraudējums valsts drošībai mo daudziem viedokļiem. Nekādas pielaides valsts noslēpumiem!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dace_ampermane 09.12.2010. 16.37

    Tās vēl dažas personas tak nav attiecīgā komisijā, kur vajadzīga augstākā līmeņa pielaide, tāpēc arī “neizgaismojās”.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > dace_ampermane 09.12.2010. 16.40

    Ja izdotos šos 2-us no valsts noslēpumiem distancēt, arī tas jau būtu gana labi.

    +29
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu