Rimšēvičs: valsts izdevumi vistreknāko gadu līmenī • IR.lv

Rimšēvičs: valsts izdevumi vistreknāko gadu līmenī

44
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Foto: Mārtinš Zilgalvis, F64
Indra Sprance

LB vadītājs uzteic lēmumu turpmāk necelt nodokļus, aicina nekavēt strukturālās reformas

Latvija joprojām dzīvo ievērojami pāri saviem ienākumiem, valsts izdevumi ir “vistrekāko gadu visaugstākajā līmenī”, tā otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja Latvijas Bankas (LB) vadītājs Ilmārs Rimšēvičs.

Pēc viņa teiktā, valsts ieņēmumi šobrīd ir aptuveni 2006.gada līmenī, bet izdevumi – tādi kā 2007.gada nogalē. Rimšēvičs gan atbalsta nākamā gada budžeta pieņemšanu tādu, kāds tas sagatavots, tikai tāpēc, ka “budžetam ir jābūt līdz gada beigām”. Tomēr LB vadītājs uzsvēra, ka “šobrīd nu gan ir jābūt tam brīdim, kad beidzot izstrādās strukturālās reformas, par kurām runā pēdējos trīs gadus''.

LB vadītājs apsveica finanšu ministra Andra Vilka (“Vienotība”, PS) solījumu nākamo budžetu konsolidāciju vairs neveikt uz nodokļu paaugstināšanas rēķina, un tas nozīmē, ka nevarēs izvairīties no strukturālajām reformām 2012.gadā.

Uz jautājumiem, kādām, pēc Rimšēviča domām, vajadzētu būt strukturālajām reformām, LB vadītājs atbildēja – to, sēžot LB, precīzi būtu grūti pateikt, tomēr ieteica, ka “valstij beidzot jāuztaisa inventarizācija”, jāievieš skaidrība, ko īsti valsts finansē veselības aprūpes sistēmā, kāda ir šo pakalpojumu atdeve, varbūt būtu vērts ieviest vispārēju veselības apdrošināšanu. Līdzīgi jāvērtē situācija izglītības sistēmā, kādas programmas valstij būtu jāfinansē u.c.

Kopumā vērtējot situāciju tautsaimniecībā LB vadītājs atzina, ka “mēs ejam laukā no krīzes, situācija neatgriezeniski ir pavērsusies pozitīvā virzienā”. Rimšēvičs noraidīja runas par strauju inflāciju nākamajos gados, norādot, ka tam nav pamata – kreditēšana stāv uz vietas, algas ir samazinājušās, tāpēc inflācija nākamajos divos gados varētu būt 1-2% apmērā.

Komentāri (44)

Ieva 07.12.2010. 12.36

Es nesaprotu, kāpēc valsts vēlas turpināt uzturēt proporcionāli lielāko valsts pārvaldes aparātu Eiropas savienībā.
Es nesaprotu, kāpēc valsts nevēlas cīnīties pret ēnu ekonomiku, pirmām kārtām jau degvielas, alkohola cigarešu kontrabandu.
Es nesaprotu, kāpēc valsts nevēlas ieviest kārtību veselības nozarē, ceļu būvē, izglītībā.
Nesaprotu!
Dumjš!

+15
-2
Atbildēt

11

    piziks > Ieva 07.12.2010. 12.46

    Absisnts, kas tur ko nesaprast?! Vai tad nav nekāda pamata, kādēļ pietiekami daudzi Vienotību sauc par budžetnieku partiju?! Un tad cerēt, ka paši sitīs savējos, ja visa pārējā ne-Vienotības Latvija ir svēsie, ko dauzīt?

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    piziks > Ieva 07.12.2010. 13.44

    Betij, veci mājieni nevietā. Man nav nekāda sakara ne ar oranžistiem, ne Šleserniekiem… ne ar kādu partiju. Mortens Hansens arī nav ne TP, ne PLL biedrs. Un aizdomas, ka arī Absints nav. Un vēl daudzi. Reformas, ko neveic Vienotība ar Dombrovska totēmu ir tikpat neveiktas reformas, ja tās neveica Šlesers, Kalvītis utt.m, utml. Vienotība nepārtraukti velk tos konkurentus deķīšus līdzi, uz citiem ar pirkstiem rādīdama, kamēr nu jau pat Ino dažbrīd Vienotības patriotisma pietrūkst.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    disassociative > Ieva 07.12.2010. 12.50

    Kas tur ko nesaprast – tāpēc, ka valdošajiem tas ir izdevīgi.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ieva 07.12.2010. 14.52

    Absint!
    Tev var piekrist, bet it sevišķi jau tajā, ka vēl joprojām netiek veiktas strukturālas reformas veselības aprūpē un izglītībā!
    Pilnīgi nesaprotami, kāpēc valsts finansē tik daudz nevajadzīgas programmas augstākajā izglītībā it sevišķi jau sociālās programmās! Nu cik var ražot bezdarbniekus, pie tam par milzu naudu! profesionālai izglītībai jādod zaļā gaisma, kā, piemērs: Vācija! Un rezultāts nav tālu jāmeklē: kur Vācija, kur mēs ar savu lielo studentu skaitu?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Indra Žagare > Ieva 08.12.2010. 10.18

    Tāpēc ka nevēlas. Valstij ir labi tā kā ir, protams, ne lielajam vairuma šīs valsts pilsoņu. Zinot kā lietas notiek valsts aparātā, no cilvēkiem, kas tur ir strādājuši, gribas vemt. Un vairuma jauno cilvēku, kuri nokļūst tur, tieši to pašu gribas darīt un mainīt darbu, jo negribas piedalīties valsts nolaišanā līdz kliņķim.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Ieva 07.12.2010. 19.53

    Tieši tā. Stutētas tiekot 38 augstskolas un tām pielīdzinātās iestādes. Latvijā?! Taupīgi?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > Ieva 07.12.2010. 19.52

    Un, ja oranžos — TP un zilos — Šleserjugenda — komajuniešu nomaina Jaunupa-jr klasesbiedri, vai tad tie ēd un kombinē mazāk? Ha! Finansu ministrijas siles apskats IT jomā taču to vienīgi apliecināja, atlaistos pārcēla uz NĪA telpām kā ārpakalpjumu sniedzējus un maksāja vēl vairāk nekā zem FM jumta.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Ieva 07.12.2010. 16.33

    Nu tad tas likums ir jāmaina, priekš tam mums ir Saeima.
    Citādi tas viss izklausās pēc absurda – liku cilvēku daudz, bet, atlaist tos nevar.
    Es gan zinu, ka mazos ieredņus mierīgi laiž vaļā, un tie tur vienīgie, kas patiešām strādā, toties pilns ar blondīnēm un dažmnedažādiem savējiem čomiem, radiem un partiju biedriem, kas tur saņem labas algas par neko nedarīšanu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ieva 07.12.2010. 13.52

    Nebija nekādu mājienu:)) Esi aizdomīgs nevietā:)
    Es tev jautāju – kur palikuši Sleserjūgenda, TP jauniešu organizācijas (atceries tie labi barotie ar Latvijas karodziņiem priekš miskastes?) TB/LNNK, LC jaunie cilvēki, kas chum un mudž katrā valsts iestādē? Bet tu man par savu un Absinta nevainību stāsti:)) Vai esmu to kādā veidā apšaubījusi? Pasarg Dievs! Kur nu vēl augstās Eiropas amatpersonas:))

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Maija > Ieva 07.12.2010. 14.18

    ir problēmas ar pārvaldes aparāta samazināšanu. 1) ir tāda štelle kā likums par ierēdņiem – nu nevar viņus tā vienkārši atlaist un viss, var tikai pārcelt uz līdzvērtīgu vietu ar analogu samaksu; 2) ierēdņi ir teicami apguvuši tikai vienu lietu, proti, prasmi pierādīt, ka konkrēti viņu atlaišana ir faktiski līdzvērtīga valsts bojāejai. Līdz ar to jebkurš pārvaldes redukcijas mēģinājums rada MILZĪGU rezonansi – prese, TV, piketi utt.utm. Un protestos visi iestājas ne jau par šo ierēdņu interesēm, bet atsaucas uz pensionāriem, bērniem, invalīdiem, dzīvniekiem, sabiedrības veselību, drošību utt. utm.
    un tas strādā lieliski, jo šos PR murgus saklausījušies latvieši uzreiz metas lamāt valdību un Dombrovski personīgi par genocīdu, tautas izmērdēšanu utt. utm (ja vajag piemērus šīm lamām, tad palasiet atsauksmes pie jebkura budžeta sastādīšanai veltīta raksta)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ieva 07.12.2010. 13.17

    Optiskais, nu gan runā neticamas lietas! Kur tad palikuši visi “oranžisti”, Baķkas un leitenanta Šmita dēli? Iesnieguši atlūgumus līdz ar mātes-barotājpartijas tuvojošos nāvi? Vai visi pie Šlesakova uz Rīgas domi pārvākušies? Ka tik ne tā! Gaida tur viņus ar maisu:)) Pašiem savus šoferu dēlus un internacionālistus nav kur likt – amatu pietrūkst:))

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

shots 07.12.2010. 15.23

nu nezin gan vai Rimševicu var uzskatīt par normāli domājošu cilvēku, ja jau viņš kredītā ņem dzīvokli par 500 000. Zābaks

+12
-2
Atbildēt

0

anete_raugule 07.12.2010. 13.09

Aicinu Rimšēviču rādīt pozitīvu piemēru un drusku nogriezt treknumiņu LB ;) Bet to jau nevar – tūlīt sākas svēts sašutums un uzbraucieni.

+16
-7
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu