Vilnītis nesaskata interešu konfliktu Mūrnieces rīcībā • IR.lv

Vilnītis nesaskata interešu konfliktu Mūrnieces rīcībā

39
Iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Indra Sprance

Sudraba: Iekšlietu ministrijas līdzekļi nav paredzēti bērnu vadāšanai uz skolu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis parakstījis lēmumu atcelt iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (“Vienotība”, JL) uzlikto sodu par bērnu vešanu uz skolu dienesta automašīnā, jo, Vilnīša vērtējumā, saskaņā ar likumu viņa tobrīd neesot atradusies interešu konflikta situācijā, turklāt kādā līdzīgā gadījumā amatpersona arī nav atzīta par likumu pārkāpušu.

Kā Ir.lv informēja KNAB, likums ''Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” aizliedz valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti.

“Lietā netika iegūti pierādījumi tam, ka amatpersona (Mūrniece) lēmumā konstatētajā laika periodā  būtu aktīvi pildījusi tādus valsts amata pienākumus, no kuru risināšanas tiktu ietekmētas viņas personiskās intereses.Tādējādi amatpersonas darbības, dodot norādījumus dienesta transportlīdzekļa vadītājiem un pārvadājot dienesta transportlīdzeklī savus bērnus, nav atzīstamas par atrašanos interešu konflikta situācijā,'' teikts KNAB lēmumā.

Savukārt Valsts kontroliere Inguna Sudraba Ir.lv sacīja, ka formāli Mūrnieces darbībā pārkāpumu saskaņā ar likumu ''Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” nebūtu, taču, ja paskatās plašāk, tad likums noteic, ka valsts resursi un manta jāizmanto tikai likumā noteiktajiem mērķiem, bet “Iekšlietu ministrijas līdzekļi nav paredzēti bērnu vešanai uz skolu”.

KNAB gan taisnojas, ka birojā nav līdzšinējās prakses vērtēt valsts amatpersonu pārkāpumus, dienesta transportlīdzekli izmantojot vajadzībām, kas nav saistītas ar darba pienākumu pildīšanu. Tomēr, kādā citā pārbaudē par citas amatpersonas darbību, kurā pastāvējuši līdzīgi faktiskie un tiesiskie apstākļi, neesot konstatēts, ka valsts amatpersona būtu bijusi interešu konfliktā. Tāpēc šādos gadījumos ir jāpieņem vienādi lēmumi, norāda KNAB.

Korupcijas uzraugi atzīmē, ka tagad pieņemta virkne likumu grozījumu, kas regulē dienesta automašīnu izmantošanu, taču tad, kad ar Mūrnieces dienesta auto viņas bērni vesti uz skolu, tie vēl nebija spēkā, līdz ar to nebija pamata vērtēt šādas rīcības atbilstību likumam ''Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”.

Kā ziņots, šī gada sākumā Neatkarīgā policistu arodbiedrība (NPA) atklāja, ka ar ministres darba vajadzībām paredzēto transportlīdzekli uz skolu tika vesti viņas bērni. Pēc pārbaudes par Mūrnieces dienesta automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām KNAB ministrei uzlika 100 latu naudassodu, taču viņa lēmumu pārsūdzēja. Vilnītis, iepazīstoties ar iepriekšējo lēmumu, sodu atcēla.

Komentāri (39)

dro 02.12.2010. 05.55

Sudrabu par prezidenti! Kristaltira bez dubultmorales, tikai ieprieks japienem likums, ka jaunkundzes alga prezidentes amata nedrikst but mazaka ka pasreizeja! Mes par ne tikai par godigu, bet ari par taupigu saimniekosanu:))

+6
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 02.12.2010. 09.16

Tas, ka šādu atzinumu sniedz Vilnītis, kompromitē Mūrnieci daudz vairāk nekā pats “nodarījums”

+5
0
Atbildēt

0

piziks 01.12.2010. 17.57

Ir vēl viena lieta: šejieniešiem, protams, smieklīgi norādīt, ka neesmu Vienotības fans, tomēr visa spriešana un kūdīšana notiek, nezinot vai neņemot vērā, pa kādu maršrutu ministre (Mūrniece) tiek vesta uz ministriju vai citiem savas darbības objektiem, — vai, piestājot pie skolas vai bērnudārza, jābrauc līkums, cik liels līkums un kāda ir tā līkuma tāme? Ja skola un/vai bērnudārzs ir pa ceļam starp presē minētajiem Mūrnieces Baložiem un iekšlietu ministriju, kāds ir faktiskais kaitējums? Pēc viena likuma burta taisnība Sudrabai, pēc citam — KNAB-am, bet kur un cik liela = jēga?
Tikpat muļķīgs ir karš par deputātu palīgiem, — kādēļ lai deputāta sieva ar lietvedības iemaņām vai dēls, jurisprudences students nevarētu būt deputāta palīgs, ja tiek galā ar saviem pienākumiem? Vai tiešām labi tikai tie likumi, kas vēršas pret ideoloģiskajiem pretiniekiem?

+9
-5
Atbildēt

5

    Marija > piziks 01.12.2010. 19.16

    >Optiskais
    Tev ir iespēja parādīt erudīciju un atbildēt un piektklasnieka uzdevumu:
    Ja ciemos pie Lindiņas atbrauc kāds parastais ar saviem bērniem, cerībā, ka arī viņus paņems līdz uz skolu, cik no saviem bērneim parastais drīkst ņemt līdz – vai vadoties strikti pēc brīvo vietu skaita mašīnā vai pēc tā, cik lieli/mazi/tievi/resni tie iraid?

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Marija > piziks 01.12.2010. 18.41

    “cik liels līkums un kāda ir tā līkuma tāme…”

    Ja mazie līkumi un mazie kukuļi, tpu, tāmes neskaitās, tad kam tev optiskais tēmeklis? Pa ziloni vairs trāpīt neproti, ko?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    www.pearlytime.lv > piziks 01.12.2010. 22.06

    jā, droši vien būtu diezgan nejēdzīgi, ja cilvēks pabrauktu ar savu auto un tad atkal skrietu uz savu dienesta auto. Daudz jēdzīgāk būtu, ja viņa nokārtotu savas privātās lietas ar savu auto un aizbrauktu līdz darbam vai vietai, kur iekāpj šoferētā auto. Tā dara ļoti daudzi cilvēki. Tāpat būtu lieliski, ja šāds politiķis rādītu piemēru citiem ierēdņiem un darboņiem, kas bauda komfortu, kas pirkts par nodokļu naudu. It īpaši jau apstākļos, kad nodokļu naudas radītājiem par līdzīgām darbībām tiek uzlikts dienesta auto nodoklis…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 01.12.2010. 22.28

    Tev daudz taisnības, bet iekšlietu ministrs nestrādā un nedrīkst strādāt tikai siltā birojā no 9.00 līdz 17.00 … To var darīt ar Saeimas deputātiem, bet ne ar nozaru vadītājiem/ministriem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 01.12.2010. 18.50

    Parastais, ja jau tik braši spried, vai esi vecpuisis, kam bērnu, ko uz skolu nogādāt nav? Kā, Tavuprāt būtu jārīkojas ministrei (labāk citai, lai Mūrnieces karakters spriest netraucētu? ar saviem bērniem. Praktiski jārīkojas, sadzīviski, ikdienišķi? Ar savu auto aizvest bērnus, atgriezties ar savu auto mājās, sagaidīt dienesta auto un braukt darba darīšanās? Varbūt ministrēm turpmāk derēs vienīgi bezbērnu vecmeitas un tās avangardistes, kas bērnus valstij atdevušas audzināšani bērnunamos?

    Parastais! Un, ja neesi maksimālistisks tīnis, vai nav pamanāma atšķirība starp bērnu pievešanu pie skolas vai bērnudārza un kukuļa došanu vai ņemšanu?

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu