Putins: ja ASV neratificēs START līgumu, Krievija bruņosies • IR.lv

Putins: ja ASV neratificēs START līgumu, Krievija bruņosies

21
Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins. Foto: ITAR-TASS/LETA

Premjers atkārto prezidenta Medvedeva uzrunā Federācijas padomei pausto

Krievijai nāksies stiprināt savus kodolspēkus, ja ASV neratificēs abu valstu šogad aprīlī parakstīto stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumu (START), intervijā telekanālam CNN paziņojis Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins.

Intervijā Lerijam Kingam Putins atkārtoja Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva otrdien gadskārtējā uzrunā Federācijas padomei pausto, proti, Medvedevs brīdināja par iespējamo jauno bruņošanās sacensības kārtu, ziņo portāls Delfi.

Kā norādīja Putins, bez līguma ratificēšanas Krievijai nāksies bruņoties, stājoties pretī "jauniem draudiem", ko rada ASV ar pretraķešu aizsardzības vairogu Eiropā. Viņš paziņojis, ka Krievija savas drošības garantēšanai izmantos "triecienvienības" un kodolieročus.

"Tā nav mūsu izvēle. Mēs to negribam. Taču tas notiks, ja mēs nevienosimies par kopīgiem pūliņiem šajā jomā," sacīja Putins. Valdības galva pauda, ka ASV rīkosies "ārkārtīgi muļķīgi", ja "ignorēs pašu intereses", neratificējot līgumu.

Kā ziņots, pirms pāris nedēļām ASV viceprezidents Džo Baidens brīdināja – ja šogad netiks ratificēts jauns līgums ar Krieviju par stratēģiskā bruņojuma samazināšanu, ASV nacionālā drošība būs apdraudēta. Šādi viņš atbildēja uz republikāņu senatora Džona Kaila teikto,  ka START ratifikācijas izskatīšana ASV šogad neesot iespējama.

"Jaunais līgums par stratēģiskā bruņojuma samazināšanu veido fundamentālo daļu mūsu attiecībās ar Krieviju, kuras ir vitāli svarīgas mūsu karaspēka nodrošināšanai Afganistānā, kā arī sankciju iedarbīgumam pret Irānu," uzsvērts Baidena paziņojumā, kuru izplatīja Baltais nams.

Kā vēstīts, ASV prezidents Baraks Obama un viņa Krievijas kolēģis Medvedevs šogad aprīlī Čehijā parakstīja jaunu kodolatbruņošanās līgumu, kas aizstās 1991.gadā noslēgto Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgumu (START), kura darbības termiņš beidzās pērn decembrī.

ASV un Krievija risināja sarunas par jaunā līguma noslēgšanu kopš 2009.gada vasaras, taču nav spējušas vienoties līdz 5.decembrim, kad beidzas START termiņš. Pēc neoficiāliem datiem, sarunu process aizkavējies, jo valstīm saglabājušās nesaskaņas par bruņojuma kontroli, šāviņu un nesējraķešu skaitīšanu.

1991.gadā noslēgtais līgums noteica, ka Maskavas un Vašingtonas arsenālā nevar būt vairāk par 6000 kodolgalviņu un 1600 ballistisko raķešu un kodolieroču bumbvedēju. Obama un Medvedevs ceturtdien Prāgā apņēmušies septiņu gadu laikā no jaunā līguma spēkā stāšanās brīža kaujas galviņu skaitu ierobežot līdz 1550, ballistisko nesējraķešu skaitu – līdz 700, raķešu palaišanas iekārtu skaitu – līdz 800.

Komentāri (21)

mary75 01.12.2010. 20.48

Jāsmejas, ASV kara budžetu var salīdzināt ar visu Krievijas budžetu, kur vēl NATO, Putins ar Medvedevu aizmirsuši, ka Krievija nav PSRS, kas var sacensties ar Rietumiem.
Vienīgais, uz ko viņi vēl balstās – uz straytēģiskiem kodolieročiem.
Vissmieklīgākais, ka īsts drauds Krievijai ir Ķīna, bet, par to Krievija pat pieminēt baidās un ķīnai gandrīz vai klanās, pat teritorijas atdeva.

+6
0
Atbildēt

4

    mary75 > mary75 02.12.2010. 09.32

    Par šiem paziņojumiem ārkārtīgi priecājas ASV republikāņi un galēji labējie, kuri Obamam atkal var pateikt – nu un ko tu panāci ar savu samierināšanās politiku?
    Bet, arī ASV patreiz nav tāda situācija, ka šiem stipri vajadzētu tās bruņošanās sacensības.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    jirgensone_ieva > mary75 02.12.2010. 14.54

    Vēl aizmirsām pieminēt īpasumus kas pieder ietekmīgiem Krievijas pavalstniekiem eiropā un citur pasaulē….
    IMHO, ieroči ir tikai redzamā daļa, tur ir pavisam cita spēle…
    Padomājiet vien kas notiks ja nu piemeram 2012.gada 12. vai 21 decembrī :) zinātniekiem izdosies savaldīt atomu un radīt jaunu enerģijas avotu kas prakstiki ir neizsmeļams (http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_fusion)…
    Ko Krievija nakotnē darīs ar savu gāzi un naftu, kas ir vienīgais vērā ņemamais valsts peļņas avots?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > mary75 02.12.2010. 08.15

    Toties Krievijā visos sabiedrības slāņos ir tāds atbalsts militārismam un agresijai, kāds ne Amerikā, ne citās NATO valstīs nav pat iedomājams. Tā ka ar tiem smiekliem piesardzīgi, Krievzeme nebija tā bagātākā valsts ne pie Ivana Briesmīgā, ne Peķkas Milzīgā, ne Josifa Sarkanā, bet visu ap sevi saķēzīja asiņainā putrā un netaisās šo paradumu mainīt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    maracecina > mary75 02.12.2010. 09.56

    BET! Staļinam, Pēterim un Ivanam nebija konti “ienaidnieka” bankās, bērni nemācijās Eiropas labākajās skolās. Ir pavisam citi laiki un citi cilvēki. Lielākā daļa PSRS militārā kompleksa arī guļ drupās un nekas tur nemainīsies.
    īsāk sakot, mājsaimnieces ASV Putins nobiedēja un neko vairāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

AUTOEXEC.BAT 01.12.2010. 22.52

Premjers Putins atkārto prezidenta Medvedeva uzrunā Federācijas padomei pausto
——————————————————

Vai tik nebija otrādi, ka “prezidents” Medvedevs atkārtoja Premjera Putina konfidenciālā pavēlē pausto, un pēc tam Putins atkārtoja sevis paša pausto :))

+2
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > AUTOEXEC.BAT 02.12.2010. 08.19

    Kāda tam nozīme, vai hibrīdkustoņam medveputam skaņa nāk no mutes vai no kādas zemākas vietas – saturs un meldiņš vienāds.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janis 01.12.2010. 20.13

Vai tikai šai līgumā nav iekļauts kas tāds, kas Krievijai ir ļoti izdevīgs?

Ja pareizi sapratu no ārzemju avotiem atslēga ir vārdā “stratēģisks”, jo izšķir vismaz vēl “taktiskos” (tactical), kā mazākas nozīmes, mazāka darbības rādiusa ieročus, tajā skaitā kodolieročus, kuru Krievijai iespējams ir krietni vairāk.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu