Doktors Haoss • IR.lv

Doktors Haoss

4
Ilustrācija — Ivs Zenne

Viltoto medikamentu izplatība ir šokējoša – speciālisti lēš, ka vismaz puse internetā nopērkamo zāļu ir pakaļdarinājumi, kas labākajā gadījumā neārstēs, bet ļaunākajā var nogalināt. Latvijas pacienti pagaidām tikuši cauri ar «sačakarētām» aknām, bez letālām traģēdijām, taču situāciju draudīgāku padara viltojumu nonākšana aptieku plauktos, kas jau konstatēta citur Eiropā

22 gadi nav nekāds vecums, un tieši tik bija Veronikai Diazai. Jauna, dzīvespriecīga argentīniete. 2004.gada nogalē viņai vietējā slimnīcā Patagonijā bija jāsaņem kārtējā preparāta Yectafer injekcija mazasinības ārstēšanai. Nevainīgā špricīte izrādījās liktenīga. Veronikai «uzdeva» aknas un viņa neizdzīvoja līdz transplantācijas operācijai. Reģionā vēl astoņas sievietes ar līdzīgām problēmām tika hospitalizētas, vēlāk varasiestādes ziņoja arī par otru letālu gadījumu.

«Es domāju, ka tajā dienā nosirmošu,» liktenīgā preparāta Yectafer ražotāja Astra-Zeneca pārstāvi Hosē Blanku citē Argentīnas žurnāls Noticias. Taču vēlāk izrādījās, ka uzņēmums nemaz nav pie vainas. Veronikai nāvējošās zāles bija rupjš viltojums. Aktīvās vielas vietā bija izmantots cits paveids, turklāt trīs reizes lielākā koncentrācijā, nekā vispār pieļaujams. Likumsargi aizturēja un apsūdzēja vairākus nāvējošās ķēdes locekļus, taču viltojuma ražotājus tā arī neatrada.

Oktobra beigās Bukarestē risinājās konference, kurā vairāku valstu pārstāvji kārtējo reizi rībināja trauksmes bungas – arī Eiropu arvien vairāk apdraud viltotās zāles. Definīcijas par to, kas tad uzskatāms par viltojumu, papildina cita citu. Kopsavelkot, tas ir nelegāls produkts, kas ražots pēc iespējas līdzīgāks oriģinālam, taču bez jebkādām licencēm, patentiem, atbilstošām tehnoloģijām un kvalitātes standartiem gan ražošanas procesam, gan galaproduktam. Viltojumi var būt pilnīgi nekaitīgi, ar citām aktīvajām vielām nekā oriģinālprodukts, bet dažos gadījumos to sastāvā var atklāties pat tādi piemaisījumi, kas cilvēkam izrādās nāvējoši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu