Izbrīnot tiesneses lēmums sargāt Vaškeviča ģimeni • IR.lv

Izbrīnot tiesneses lēmums sargāt Vaškeviča ģimeni

48
Oļesja Sokolova, F64

Kredītkaršu lietu skata aiz slēgtām durvīm personīgās dzīves intīmo apstākļu dēļ

Šonedēļ Rīgas ziemeļu rajona tiesa pēc būtības sāka skatīt lietu par Finanšu ministrijas amatpersonas Vladimira Vaškeviča kredītkartēm. Latvijā pirmo reizi tiesas process par iespējamu nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonu deklarācijā notiek aiz slēgtām durvīm, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums „Nekā personīga”. Tiesnese tā lēmusi, lai sargātu Vaškeviča un viņa ģimenes locekļu personīgās dzīves intīmos apstākļus.

Prokuratūra uzskata, ka Vaškevičs guvis slēptus ienākumus un nav apzināti deklarējis darījumus tuvu 100 tūkstošiem latu. Kā vēsta raidījums, par šo lietu Satversmes aizsardzības birojs atņēma Vaškevičam pielaidi valsts noslēpumam.

Vaškevičs apsūdzības noraida un 22 prokuratūras savāktos sējumus dēvē par makulatūru. Strīdīgā kredītkarte nepiederot viņam, bet tēvam, kurš lūdzis ārzemēs iegādāties dāvanas mazmeitām. Tā kā meiteņu vectēvs esot slims un ceļojumos uz ārzemēm nedodas, Vaškevičs sava tēva uzdevumā esot tur iegādājies dāvanas.

Lietas pirmsākumi meklējami trīs gadus senos notikumos, kad KNAB veica kratīšanu Vaškeviča darba vietā un privātmājā un starp 100 dārgiem kurpju pāriem un lieliem skaidras naudas uzkrājumiem atrada arī kredītkartes. Tiesībsargiem, pētot to izcelsmi, ir izdevies kaut daļēji rast atbildes uz jautājumu, kā amatpersona, kuras ienākumi mēnesī savulaik nepārsniedza 1000 latus mēnesī, var atļauties dārgu dzīves veidu – braukt ar ekskluzīvu auto, valkāt zīmola drēbes un bieži braukt ceļojumos.

Kā ziņoja „Nekā personīga”, atslēgas figūra šajā lietā ir baņķieris Valērijs  Belokoņs. Tieši viņa bankā bija atvērti konti uz divu ārzonu firmu Financial Euro Group LLC un Financial Euro Line LLC vārda. Norobežoties no tā Vaškevičam būs grūti, jo 2002. gada 2.janvārī viņš pats parakstījies uz līguma par ofšorfirmas  kredītkartes atvēršanu un izmantošanu. Tieši tas ir tas, ko Vaškevičs ir rūpīgi slēpis, un kredītkartes izmantojis tikai ārzemēs, norādīja „Nekā personīga”.

Belokoņa banka apkalpoja arī Vaškeviča tēva Pjotra kontu. Laikā no 2002. līdz 2007.gadam visus šos kontus nemitīgi papildināja ar skaidru naudu. Līdzekļus kontos ieskaitīja otra bankā ietekmīgākā persona Vilorijs Belokoņs. Kurš tieši naudu devis Vaškeviču kontu papildināšanai, baņķieri neatklāj.

Tiesnese Aija Āva pēc Vaškeviča aizstāvja lūguma, pasludināja tiesas procesu par slēgtu. Motivācija – lai sargātu Vaškeviča un viņa ģimenes locekļu personīgās dzīves intīmos apstākļus.

Bijusī augstākās tiesas senatore Valda Eilande, kura bija arī kriminālprocesa likuma grozījumu darba grupā, ir neizpratnē par šādu tiesas soli. „Ar šādu motivāciju, ja ir runa par mantisko stāvokli, mantiskiem darījumiem un tamlīdzīgi, kas attiecas uz amatpersonas, kas jo vairāk ir apsūdzētā statusā lietā, tas ir pilnīgi aplam un pretēji kriminālprocesa jēgai un slēgtuma principam.” Latvijas Universitātes juridisko zinātņu doktore Kristīne Strada Rozenberga sacīja, ka, nezinot lietas apstākļus esot grūti komentēt, ko tieši tiesa uzskatījusi par intīmiem apstākļiem. Dīvaini gan esot, ka Vaškevičs iepriekš sabiedrībai neslēpa pat kādas firmas somiņas viņš ar strīdīgo kredītkarti esot iegādājies meitām, taču tagad viņš vēlas šo informāciju sargāt.

Šis ir pirmais gadījums Latvijas tiesu praksē, kad amatpersonas deklarācija  pasludināta par intīmu lietu. Vaškevičs, kurš Finanšu ministrijā pašlaik faktiski vada Nodokļu un muitas politikas administrēšanas departamentu, jo direktors joprojām nav iecelts, uz „Nekā personīga” konkrētiem jautājumiem arī ārpus tiesas zāles atteicās atbildēt.

Komentāri (48)

hinanska 28.11.2010. 21.45

Personīgās dzīves intīmie apstākļi? Tad jau džeks somiņu vietā būs pircis prostitūtu pakalpojumus – tos varētu uzskatīt par intīmas dabas apstākļiem. Virtuozs! Un kas par iejūtīgu tiesnesi vēl gadījusies!!!

+31
0
Atbildēt

1

    ronalds_vuskans > hinanska 29.11.2010. 10.10

    nu, laikam, par ko naudu saņēma, par to arī tērēja. Tiesa skaidri pateica intīmi noslēpumi:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Agnese Lûse 28.11.2010. 21.16

Izbrīnu var izraisīt tikai iluzionistiem ,kuri tiešām domā ka tiesu vara nav saaugusi ar noziedzību!
Diemžēl redzot šādus lēmumus rodas šaubas vai patiešām lēmumi tiek rakstīti tiesas zālēs !
Jo vairāk būs šādi lēmumi jo vairāk notiks tiesu sistēmas deformācija un sabiedrības uzticības zaudēšana !
Lēmumu pieņemšana,kas skar valsts amatpersonas ir jāpadara pilnīgi skaidru un caurspīdīgu no A līdz Z,kā arī tiesnesim ir jābūt atbildīgam par saviem lēmumiem !
Bet ko var gribēt no tiesām ja pati tauta ievēl deputātus,kam ir problēmas ar likumu…
Diemžēl mūsu tiesu Femīdai ir arī piešūtas kabatas kura lemj nevis taisnību,bet gan lēmumus,kas ir “sverami”…
Un nemaz nebrīnīšos ja arī šoreiz lente,kas aizsedz Temīdas acis noslīdēs uz muti…

+26
-3
Atbildēt

0

Absints 22.10.2014. 08.26

Pareizi, gāzi grīdā, un nav ko pildīt starptautiskās saistības! Un atkal dabūsim ruksīša treknos gadus, tik ruksīts būs mazāks un ar hūti.

+22
-3
Atbildēt

2

    Ēriks > 22.10.2014. 08.54

    Vai starptautiskajās prasībās ietilpst plašas strādājošo nabagu klases izveidošana?

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 22.10.2014. 10.29

    Ķīps … par tām starptautiskajām saistībām

    gluži par saistībam tās nosaukt nevar – solījums

    Un Mastrihtas kritērijus nepilda gandrīz neviena Eiro zonas valsts – jo īpaši tos nepilda Francija – pats kodolu kodols. Butībā EK tagad būtu jāsoda Francija ar vairāku miljardu Euro sodu … situācijā, kad Franči jau tā nespēj savilkt savu budžetu. Redzēs, kā EK izgrozīsies, lai nesodītu.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu