Zatlers: Dombrovskim jāatjauno normāls KNAB darbs • IR.lv

Zatlers: Dombrovskim jāatjauno normāls KNAB darbs

89
Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Indra Sprance

Premjerministrs šobrīd izdarījis visu, ko pieļauj likums, saka preses sekretāre

Valsts prezidents Valdis Zatlers mudina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (''Vienotība'') rīkoties ātri un izlēmīgi, lai atjaunotu normālu Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) biroja darbu, vēsta aģentūra BNS. Valdības vadītājs šobrīd izdarījis visu, ko pieļauj likums, komentējot Zatlera pausto, Ir.lv sacīja premjera pārstāve.

Prezidents intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" piektdienas rītā pauda pārliecību, ka KNAB pašlaik ar korupcijas apkarošanu nenodarbojas. "Šeit būtu vajadzīgs ātrs, izlēmīgs lēmums no Ministru prezidenta puses. Viņš ir vienīgais, kas var šo procesu ietekmēt.. Viņš pārrauga šo neatkarīgo iestādi. Jo ātrāk šāds lēmums būs, jo labāk Latvijas valstij," uzsvēra Zatlers.

Uz jautājumu, vai šai rīcībai vajadzētu būt lēmumam par cilvēku nomaiņu, Zatlers tieši neatbildēja: "Tam jābūt lēmumam, kas atjaunotu disciplīnu, atjaunotu kārtību, atjaunotu cīņu pret korupciju. Citādi mēs sanākam tādā stāvoklī, ka pats birojs uzraksta vairāk sūdzību nekā saņem. Tas jau ir traģikomiski. Valstij ir vajadzīgs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kas cīnās pret korupciju, nevis cīnās savā starpā. Jāatjauno disciplīna un kārtībā. Kādā veidā, tas ir Ministru prezidenta kompetencē."

Šobrīd premjerministrs “ir izdarījis visu, ko pieļauj likums'', Ir.lv sacīja Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne, komentējot prezidenta pausto. ''Starpinstitūciju komisijai ir doti konkrētu uzdevumi, kas jāpaveic līdz janvāra sākumam,'' norādīja premjera pārstāve.

Jau vēstīts, ka konflikts KNAB iekšienē saistībā ar pretrunīgi vērtēto reorganizāciju novembrī atsācies ar jaunu sparu. KNAB darbinieki ar nosūtījuši sūdzības premjerministram un Ģenerālprokuratūrai par biroja vadītāja Normunda Vilnīša, iespējams, prettiesisku rīcību.

Savukārt Vilnītis lūdzis ģenerālprokuroru vērtēt Dombrovska nesen parakstītās rezolūcijas par starpinstitūciju komisijas darba atjaunošanu tiesiskumu un ierosinājis vēl vienu disciplinārlietu par sava vietnieka Alvja Vilka publiskajiem izteikumiem. Jau ziņots, ka komisija virsprokurora Arvīda Kalniņa vadībā vērtēs Vilnīša rīcības tiesiskumu un sagatavos priekšlikumus par biroja struktūras jauno modeli.

Komentāri (89)

austrisv 26.11.2010. 10.16

Dombrovskim var izteikt tikai līdzjūtību, jo to, kas viņam liek visādus darbus darīt, sarodas arvien vairāk!
Ko, lai viņš dara, ja likumi sarakstīti tā, ka tikai saeima var atlaist Vilnīti!!! Bet, vai Lembergam tas interesē? protams, ka Lembergam ir zobs uz Strīķi, bet PLL uz Vilku, jo abi šie cilvēki ir “iekoduši” abiem oligarhiem!
Ar Vilku jau izrēķināšanās notiek KNABā un Vilnītis izmanto savas pilnvaras nevis , lai strādātu un novērstu korupciju, bet gan, lai izmestu tos no KNAB, kas viņam traucē mierīgi dzīvot!

+27
-2
Atbildēt

0

Uldis Šneiders 26.11.2010. 10.14

Internetā paklausījos Dombura raidījumu. Protams, es nezinu nianses, toņus un pamatkrāsas. BET… Jau gadus 2-3 (un to sāka veselības ministre) katrā gadījumā, par ko saprātīgi cilvēki brīnās, skan arguments: Likums. Man ir sajūta, ka Latvijā, balstoties uz likuma burta, var radīt izcilu absurda teātri. Jo… Es saprotu, ka KNAB ir vadlīnijas, pēc kurām tas strādā. Taču nez vai visi darbinieki zina to likumu gūzmu, ko viņus aicina ievērot šefs. Tiek piesaukti normatīvi, klasifikācija, … Bet kāda tam jēga? ja cilvēks strādā, nemitīgi metot aci rokasgrāmatā. Ja darbs nomirst likumos… Nez vai to var saukt par darbu un par likumu…

+25
-3
Atbildēt

1

    girts_gansons > Uldis Šneiders 26.11.2010. 10.59

    Vilnītis tēlo “virs-virsprokuroru” un jebkurā darbinieka loģiskā rīcībā cenšas atrast neatbilstību kādam normatīvam aktam, tādējādi izslēdzot viņu no “spēles”. Ceru, ka “tēlošanas” iespējas KNABā drīz beigsies un darbinieki šo brīdi sagaidīs.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 26.11.2010. 10.40

Tieši tā – skaļas frāzes, bez satura. Bet situācija ir gana absurda – Vilnītis it kā formāli neko nav pārkāpis, bet viņa darbības vai bezdarbības rezultātā iestādes darbs ir paralizēts. Un vai tiešām ir tā, ka šajā situācijā nav iespējams no viņa nekādi atbrīvoties? Dombrovskis jau Domburšovā faktiski izteica Vilnītim neuzticību, arī Zatlers to faktiski ir izdarījis. Nu jebkurš šajā situācijā neatkarīgi no tā, ka viņš ir pārliecināts 100% par savu taisnību, būtu jau sen posteni pametis. Pat tāds tipāžs kā Vilnītis. Atliek domāt, ka daži viņa patroni vienkārši viņam neļauj to darīt ar mērķi paralizēt KNAB darbu cik vien ilgi iespējams, kā arī čakarēt valdību. Nevarētu taču tā būt, ka Vilnītis nesaprot, ka ne tikai ir zaudējis jebkādu uzticību sabiedrības acīs, bet pat kļuvis par apsmieklu.

+22
0
Atbildēt

11

    lailabidzane > putekliic 26.11.2010. 14.15

    .
    Vai situāciju var uzskatīt par normalizētu, ja represīva iestāde, kurai jārūpējas par VISAS SABIEDRĪBAS labklājību, ir viena politiska spēka rokās????????
    Atvainojos par nestilu, bet Tu, Andrej, esi stulbs, idiots, vai no plaukta nokritis?

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > putekliic 26.11.2010. 11.02

    .
    Skaidrs, ka knābis jau ilgstoši ir farss, kura darba kvalitāte līdzvērtīga septiņreiz sildītai zupai.

    Un ir visai naivi (maigi izsakoties) ticēt, ka viena konfliktējošā puse ir melna, bet otra balta.
    Tikpat naivi ir cerēt, ka patriecot kaut visus knābistus, jautājums tiks atrisināts.

    Cīņa par ietekmi un kontroli tamā kantorī ir pavisam citā līmenī.
    Tikai to skaļi nedrīkst teikt ne prezidents, ne M prezidents, ne S deputāti, ne Ģ prokurori.

    Un pat mēdiji te klusē kā partizāni pie Millera. Viņi labāk izvēlas dibināt pašaizsardzības biedrības!

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > putekliic 26.11.2010. 18.32

    @andrejs

    Jā. Kā vadītājs viņš ir uzskatāmi neveiksmīgs. Par viņa “finišu” uzskatu nespēju pamatot savas reformas. Neesmu psihologs, bet arī no personāla vadības viedokļa skopo pieejamo informāciju ir grūti interpretēt viņam par labu.
    Bet pietāte pret viņa tiesībām “tikt izmestam likumīgi” ir pietāte pret tiesiskumu. Savukārt atsevišķa kantora darbība vēl nav nekāds tiesiskuma garants.

    Tomēr par viņa vienpusējo iedzīšanos stūrī gan īsti nepiekritīšu. Strīķe ar Vilku tur krietni palīdzēja. Patiesībā viņu paziņojums “Vilnītis vai mēs” bija ultimāta stādīšana ne tikai Vilnītim, bet arī premjeram un pat visai valstij. Uzskatu, ka tajā brīdī Strīķe ar Vilku no savas puses pārkāpa visas sarkanās līnijas.
    Savā ziņā viņi arī politiskajai elitei ļoti ierobežoja atkāpšanās ceļus. Jo padošanās šādam presingam nozīmētu varas vājumu un hierarhijas apvēršanu otrādi. Galu galā Saeimu ievēl tauta, caur to netieši arī prezidentu un ministru kabinetu. Kas salīdzinot ir KNAB vadītāja vietnieks.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > putekliic 26.11.2010. 18.17

    @varbūt ka tā

    Zini, man arī dažreiz patīk atvainoties tā, lai netieši tomēr norādītu, ka tas otrs ir duraks. :D Bet nu lai jau paliek.
    Var strīdēties “tēlainu” piemēru par ministrijām atbilstību un politizācijas gradāciju (ideāli depolitizēts KNAB, starp citu, ir utopija), bet nu nekļūsim par ombrosiem.

    Te jau pietiek “taisnības garantu”, “prāta garantu”, “loģikas garantu” un “likumības un tikumības garantu” – pārpārēm. :D

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > putekliic 26.11.2010. 17.35

    .
    “Nestilu” ar atvainošanos iesāku, un esmu gatavs atvainoties vēlreiz!
    Ja Andreja viedoklis bija sarkasma piemērs, tad to tā nenovērtēju.
    Ja tas tiek piedāvāts kā neideāls, bet tomēr pragmatisks risinājums, pieminot analoğijas ar ministrijām, tad saprāta rāmjos to tomēr visai grūti iebīdīt. Kaut vai tāpēc, ka salīdzinājums ar politizētajām ministrijām, kas, neapšaubāmi, ir taisnība, neiztur kritiku knābja visai specifisko funkciju, iespēju un ietekmes dēļ.
    Vēl trešoreiz atvainojos par nestilu!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    oskaar > putekliic 27.11.2010. 03.14

    Ja Jūs pats strādātu tajā kantorī un tik tiešām vēlētos novērst “Augstākā līmeņa korupciju”, un redzētu, ka kaut kādu tābrīža politiķu iecelts Jaunais šefs (atšķirībā no nesmuki izmestā Vecā) to tik vien dara kā sprauž sprunguļus šī procesa riteņos, tad Jums droši vien arī apskrietos dūša. Iedomājaties- Jūs darāt savu darbu ar sirdi un dvēseli, bet kaut kāds ieliktenis (turklāt- acīmredzami ar tieši tādu nolūku ielikts) cenšas Jūsu darbu noniecināt un padarīt par nebijušu un nevajadzīgu.
    Cik saprotu- tieši tā Vilnīti uztver lielākā daļa KNAB darbinieku. Un- kamēr mums, malā stāvošajiem, nav nekādu faktu, bet tikai nožēlojamais Kalvīša sašutums par TP atmaksājamo miljonu (formāli- pāris darbinieku no KNAB “aizlienētā” konfiscētā nauda /interesanti- vai tiesa par šo nodarījumu jau ir bijusi?/) un Godmaņa sasistā galva, tikmēr mēs varam paļauties tikai uz ticību.
    Es, teiksim, ticu, ka Vilnītis cenšas nogremdēt KNAB, jeb pataisīt to par “piecīšu” ņēmēju (pat ne izspiedēju) apkarošanas vienību. Bet var jau būt, ka patiesība ir kaut kur pa vidu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > putekliic 26.11.2010. 15.01

    @andrejs_gr – atbilde sākotnējam postam

    Ja viņš atkāpsies, tas nozīmēs pilnīgu kapitulāciju un viņa tēlu nu nekādi neuzlabos. Viņš it kā būs pats apstiprinājumu, ka viņa kritika bija pamatota. No karjeras viedokļa – kā lai tādam dod kaut ko vadīt, jo, lūk, nederīgs vadītājs esot. (Pieļauju, ka ne tik cimperlīgā iestādē ar saderīgāka rakstura padotajiem viņš tik traģisks nebūtu.)

    No karjeras un no cilvēciskā viedokļa viņš ir iedzīts stūrī. Tādēļ, ja pieļauj, ka viņš nav ļaunprātīgs ieliktenis (šāda iespēja arī pastāv, bet vēl būtu jāpierāda), tad šādu “tielēšanos” var saprast. Ja pieņem, ka viņš ir diversants, tad, protams, katra viņa darbība, izņemot aiziešanu no amata, ir kaitinoša.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > putekliic 26.11.2010. 14.52

    @varbūt ka tā

    Patiešām nestils… turklāt pat jauneklīgs ideālisms rēgojas cauri! :D

    No ciniskā viedokļa “publisko problēmu” tas patiešām novērstu. Turklāt Andrejs principā noraida KNAB kā “sabiedriskā labuma” iestādi. Tātad attiecībā pret šo pamatuzstādījumu jau pretrunas nav. :) Viņa izteikums kļūst zaimojošs, ja pieņem, ka KNAB vispār varētu/vajadzētu būt absolūti depolitizētam.
    Neredzu problēmu, kādēļ domājošs cilvēks nevarētu ieņemt cinisko pozīciju (kura ir diezgan reālistiska). Tādēļ uzskatu, ka Tu esi Andrejam atvainošanos parādā!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 26.11.2010. 13.16

    KNAB ir vispolitizētākā institūcija Latvijā. Jautājums pēc būtības ir – vai tas tāds vispār var nebūt, ja a) vadītāju apstiprina politiķi (Saeima); b) birojs izmeklē ar politiķiem saistītas lietas. Atbilde – nē! Tur jau saknē ir ieprogrammēts konflikts. Tas var izpausties galējā un akūtā formā, kā tagad, vai arī latentā formā kā Loskutova laikā (atcerēsimies, ka arī viņam bija iekšējā opozīcija). Aiz Strīķes stāv vieni politiskie spēki, aiz Vilnīša – citi. Skaidrs, ka tie savā starpā cīnās arī par ietekmi KNAB, tāpēc ir arī “clash”. Šie apstākļi ir konflikta pamatā. Plus vēl arī personiskās ambīcijas (skaidrs, ka Strīķe arī nav nekāds eņģelītis). Aizvācot Vilnīti situācija normalizēsie, jo tad KNAB būs Vienotības rokās. Bet tas ir tikai uz kādu laiku. Tie pret kuriem tiks rosinātas lietas, rokas klēpī salikuši nesēdēs – atradīs veidu, ka tur dabūt iekšā savus cilvēkus. Un tad atkal sāksies visādi brīnumi.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 26.11.2010. 16.03

    Piekrītu, nu jau vairs tiešām neuzlabos. Tas bija jādara krietni agrāk, jo viņš ļoti labi apzinājās kādās spēlītēs viņš ir iepīts. Tad viņu neviens neuztevertu kā jebkādu godaprātu pazaudējušu lūzeri. Sliktākajā gadījumā – kā naivu cilvēku, kuram pārpratuma dēļ uzticēts nepiemērots uzdevums. Un stūrī viņš ir nonācis tikai patiecoties pats sev, vai kā briti saka – iekrāsoja sevi stūrī, no kura arā tīrām pēdiņām viņš vairs izkļūt nevar nu nekādi. Un jebkurš, kurš kaut nedaudz kaut ko jēdz no psiholoģijas un personāla menedžmenta, patieks, ka Vilnītim nav to cilvēcisko īpašību kopuma, kas nepieciešams tiešām labam vadītājam. Pēdējā Domburšovā tas spilgti izgaismojās.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 26.11.2010. 14.50

    Tev labāk pārvākties un portālu kasjauns.lv vai ko tam līdzīgu. Tur tavs “nestils” būs super stils. Te tomēr mazliet kulturālāki ļaudis pulcējas (tai skaitā arī ar pretējiem viedokļiem). Bet ja par būtību, tad jebkura ministriju var nosuakt par politizētu, jo to vada konkrēts politisks ministrs, valdība arī ir politizēta, jo tās vadītājs ir konkrēta politiskā spēka pārstāvis utt. Vai tāpēc var apgalvot, ka valdība strādā tikai koalīcijas partiju interesēs? Lai KNAB situācija būtu normāla tavā izpratnē, tad tā ir jāfinansē amerikāņiem, vadītjs jāieceļ Merkelei, bet par vietniekiem izvēli izdarīs Sarkozī un Putins.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu